Kabızlık Nedir Ve Tedavisi

Kabızlık nedir ve tedavisi

Kabızlık günlük dışkılama süresinin azalması ve dışkılamada sıkıntılar yaşanmasına verilen isimdir. Kabızlık kişinin sosyal hayatını etkiler aynı zamanda bağırsaklarda tahribat yaratarak ciddi hastalıklara neden olabilir. Bu nedenle kesinlikle ciddiye alınmalıdır.

kabızlık tedavisi

Kabızlık, şeker tüketimi fazla olanlarda, dışkılamayı sürekli olarak erteleyenlerde, lifli beslenmeyenlerde, bağırsaklarda oluşan iltihap ve kist, tümör gibi durumlarda, bağırsak tembelliğinde, çeşitli ilaçların yan etkisi olarak, diyet yapanlarda ve gebelik de görülebilir.

kabızlık nedenleri

Kabızlık, beslenme düzenini değiştirdiğiniz halde uzun sürüyorsa mutlaka vakit kaybetmeden doktora gidilmelidir. Pek çok insan doktora gözükmeden kendi aklına göre ilaç kullanır. Oysa, bu tarz ilaçlar zamanla bağırsak tembelliği yaparak daha da tehlikeli bir tablo oluşturur.

kabızlık nasıl oluşur

Kabızlığı engellemek için, gün boyunca azar azar ve sık yemek yemek, sabahları bol su içmek, yiyeceklerin iyi çiğnenmesi ve midede kolaylıkla sindirilmesi için yemek üstüne ılık su içmek, sabahları kuru kayısı yemek, günde 1.5 litre kadar su tüketmek gereklidir. Kızartma, yağlı yiyeceklerden uzak durmak, günde 30 dakika kadar tempolu yürümek, kahve ve kolalı içeceklerden uzak durmak, gaz yapan baklagilleri az tüketmek gerekmektedir. Lifli gıdalar beslenme programınızda mutlaka olmalıdır.

kabızlık nedir

Dışkılama, vücudumuzun biyolojisi, psikolojisi ile çok alakalıdır. Herhangi bir durumda psikolojiniz bozulduğunda ciddi dışkılama problemleri ve kabızlık yaşanabilir. Farklı mekanlarda olmak, seyahat, farklı yemekler yemek, yoğun stres kabızlık nedeni olabilir. Bu tarz durumlarda eski alışkanlıklara dönüş ile kabızlık geçebilir. Uzmanlar, dışkılama ihtiyacı gelince hemen tuvalete gitmeyi ve fazla ıkınma yapmamayı öneriyor.

En sık rastlanan rahatsızlıklardan biri olan kabızlığın üstesinden gelmek sanıldığı kadar zor değildir. Yapmanız gerekenler:
 
• Bol bol taze sebze ve meyve tüketmek
 
• Yürüyüş ve karın kaslarınızı harekete geçirecek egzersizler
 
• Bol su tüketmek
 
• Güçlü laksatif ilaçlar yerine, çemen, keten tohumu, psilyum, kuru üzüm, kuru erik ya daerik suyu tüketimi.
 
• Sabahlan bir fincan kahve
 
Kabızlığın başlıca nedenlerinden biri de tuvalet ihtiyacını ertelemektir. Her erteleme dışkının sertleşmesine sebep olur ve bağırsaklarınızı daha çok zorlar.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp