Kabızlıkta Yenmesi Gereken Yiyecekler

Kabızlıkta Yenmesi Gereken Yiyecekler

Kabızlıkta taze meyveler, sebzeler ve kepekli ekmek yemek bağırsak fonksiyonlarına yardımcı olur. Nişastalı ve yağlı gıdalar kabızlığın giderilmesine yardımcı olamaz. Mineraller ve yağlar müshil görevi yapmazlar. Sadece dışkıyı yağlayarak çıkmasına yardımcı olurlar. Çavdar ekmeği yenmeli ve sebze çorbaları içilmelidir. Erik reçeli, bal, üzüm, kayısı, elma, ıspanak ve salata yenmelidir. Yeterli su alınmazsa kabızlık görülür. Mevsim geçişlerinde kabızlık olabilir. Özellikle pırasa, bamya, mercimek, kepek ve kepekli gıdalar, yulaf, keten tohumu, mürdüm eriği, posalı meyve, zeytinyağı ve bol sıcak su tüketmelidir. Yemeklere yağ az katılmalı ve kuru baklagiller tüketilmelidir.

Lavanta çiçeği çayı, ebegümeci çayı, Hint yağı ile portakal suyu karıştırılır, keten tohumu ezilir, limonata ya karbonat konur ve bunlardan biri aç karına içilir. Marul, ıspanak, pazı, balkabağı ve semiz otu kaynatılır ve bunlardan birisinin suyu aç karına içilir. Sıcak suda bal eritilir içilir. İncir zeytinyağına batırılır ve yenir. Elma (kabuğuyla), kum eri k, kum soğan, sarımsak, lahana, havuç, domates, kereviz, portakal reçeli, yaş üzüm, kayısı, karadut, kiraz, pancar, kavun, portakal ve ayva faydalıdır. Beyaz ekmek, peynir, yağlı et, yumurta ve muz yenmemelidir.

Kabızlık Tedavisi

Sabahları aç karına 1 -2 bardak ılık su faydalıdır. Dışkının bağırsakta ne kadar uzun süre kalırsa o kadar sertleşeceği unutulmamalıdır. Dışkı yapma ihtiyacı gelince hemen tuvalete gidilmelidir. Geciktirilirse kalın bağırsağın iç kısmında oluşan sıvı çekilir ve gaitanın dışarı çıkması zorlaşır. Dışkı yapma ihtiyacı gelince kalın bağırsakta sıvı salgılanmakta, dışkı daha rahat çıkmakta, gecikilirse suyu çekilmekte ve zor çıkmaktadır.

Günün aynı saatlerinde tuvalete gitme alışkanlığı iyidir. Sabahları evden çıkmadan önce tuvalete gidilmelidir. 2-3 saatte bir su içilmeli ve tuvalete gidilmelidir. Eski tip alaturka tuvaletlerde çömelerek ihtiyaç gidermek daha iyidir. Düzenli tuvalete çıkma alışkanlığı iyidir. Kabız kişiler az yemeli, fazla tuvalete çıkmalı ve fazla su içmelidir. İnsanın kendi vücudundaki zehirli maddelerden zehirlenmesi olmaz. Baş ağrıları, baş dönmesi ve sıkıntıyı sadece kabızlığa bağlamak doğru değildir. Bol su ve sıvı gıdalar alınmalıdır. Her öğün sebze ve meyve yenmeli ve kabuklu meyveler soymadan tüketilmelidir. Öğün aralarında sık su içmekle ve karbonhidratlı besin oranını azaltmakla kabızlık önlenebilir.

Kabızlıktan kurtulmanın en emin yolu, SPc.H yapmak, posalı yiyecek yemek ve bol su içmektir. Her gün yarım saat yürümelidir. Kabız kişilerin yürümesi ile meydana gelen bağırsak hareketlerinden dolayı kabızlık önlenmektedir. Koyu çay, kahve, neskafe, kolalar ve gazozlar kabızlık sebeplerindendir. Kısa süreli kabızlıkların sebebi, ateş, halsizlik ve hiçbir şey yememektir. Fazla sıvı alınmalıdır. Selüloz alınmalıdır. Sürekli müshil il acı bağırsakları tahriş eder, zararlıdır. Sert dışkı rektumu tahriş ettiğinden ishal görülebilir. çay, patates, pirinç, şeftali ve kızılcık kabızlık yapar. Bitkisel çaylar içilebilir. Sabahları aç karına bir bardak sıcak su içmek faydalıdır. Günlük 8 bardak su içmelidir. Lifli yiyecekler işlenmediği için dışkıyı yumuşak tutar.

Kepekli ekmek yemeli, beyaz ekmek ve işlenmiş yiyecek miktarını azaltmalıdır. Karın kaslarını güçlendirici hareketler yararlıdır. Gliserinli ya da zeytinyağlı lavman iyi gelir. Kabızlık iki haftadan fazla devam ederse doktora gidilmelidir. İlaç doktor tavsiyesine göre alınmalı ve kısa süreli olmalıdır. Müshil ilacının fazlası zararlıdır, alışkanlık yapabilir. Posalı besinlerin az alınması ve yetersiz su alınması kabızlığa sebep olur. Anne sütü ile beslenenlerde genellikle görülmez. İnek sütü şeker ilave edilmezse veya demir içeren süt formülleri ile beslenen çocuklarda daha fazla görülür.

Kabızlıkta kronik karın ağrısı, anal çatlak ve az da olsa bağırsakta kanama oluşacaktır. Kronik kabızlık görülen çocuklarda idrar yolları enfeksiyonları da görülür. Beş aylıktan küçük kabız çocuklara yemekten sonra 30 ml, 5 aylıktan büyük çocuklara 30-60 ml su veya meyve suyu içirilmesi önerilir. Çocuklara kahvaltı ve akşam yemeğinden sonra tuva1ete gitme alışkanlığı kazandırılmalıdır. Mineral yağ 2-3 tatlı kaşığı günde birkaç kez verilir. İlaç tedavisinin yanında çiğ meyve, meyve suyu ve sebze verilir. Bu tedavi 4-6 ay kadar sürebilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp