Süt Kabız Yapar Mı

Süt Kabız Yapar Mı : Süt Kabızlık yaparmı kabhastalığının sebepleri ve kabızlık hastalığına iyi gelen bitkiler bu makalede yer almaktadır. Kabızlık tedavisine yardımcı olan %100 bitkisel ürünleri bu makalede inceleyebilirsiniz...

Dışkılamanın sıklığı ve hacmi kişiden kişiye değişmekle birlikte, dışkılamanın gecikmesi veya dışkı sert, kuru ve dışkılama çok zor ise konstipasyon olarak kabul edilir.

Normal dışkılama haftada 3 ile 12 defa ve günlük dışkı miktarı 35 ile 235 gram arasında değişmektedir. Bundan daha seyrek ve az dışkılama kabızlık olarak tanımlanır.

Kabızlık sorunu yaşayan kişiler günde en az 1.5-2 litre su içmeli, fiziksel hareketini artırmalı ve dışkılama alışkanlığını düzeltmelidir.

Kabızlıkta bol posalı diyet uygulanmalıdır. Posa barsak çapını genişletir, barsak hareketlerini artırır. Barsak lümenindeki basıncı azaltır. Su emilimini artırarak barsağa su çekilmesine neden olur. Dışkının hacmini, yumuşaklığını artırır.

Posa içeriği yüksek olan besinler sırasıyla; kuru baklagiller, tahıllar, taze sebze ve meyvelerdir.

Kepekli ekmek, tam buğday ekmeği, tam çavdar ekmeği, yulaflı ekmek, tahıllar, kuru baklagiller sık tüketilmeli, her gün en az 4 porsiyon sebze ve meyve yenmelidir. Sabahları aç karnına kuru kayısı ya da kuru erik ve üzerine ılık su ya da bu kuru meyvelerden yapılmış marmelattan 1 kaşık yenilmesi ve üzerine su içilmesi barsak hareketlerini artırır.

Keten tohumunun da barsakları yumuşatıcı etkisi vardır. Günde 1-2 tatlı kaşığı, yoğurda veya salataya eklenerek tüketilebilir.

ıshal (Diyare)

ıshal dışkının sıklığında, miktarında ve hacminde bir artma olarak tanımlanır.

Diyarede su ve elektrolit kaybı olur. Süresi uzarsa kişide dehidratasyon (su kaybı), deri tonusunda azalma, zayıflık, halsizlik ve kansızlık görülür.

Öncelikle diyareye sebep olan etmenler saptanıp ilaç ve diyet tedavisi yapılmalıdır.

Kişinin su ve elektrolit kaybı karşılanmalıdır. Enerji ve besin öğeleri gereksinimi karşılanarak, besin depolarının boşalması önlenmelidir.

Barsakların hareketlerini artıran posalı besinler azaltılmalıdır. Az posa içermesi ve su tutucu etkisi sebebiyle patates (haşlama), pirinç (yağsız), elma, şeftali ve muz tüketimi artırılabilir. Yiyeceklerin yağı mümkün olduğunca azaltılmalı, şekerli besinler yenmemelidir. Vücuttan su kaybı nedeniyle bol sıvı alımı gerekmektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp