Keten Tohumu Kabızlık

Keten Tohumu Kabızlık hastalığının sebepleri ve kabızlık hastalığına iyi gelen bitkiler bu makalede yer almaktadır.

Keten tohumu içinde omega 3 omega 6 omega 9 ve antikanser etkisi olan lignanlar içeren faydalı bir besindir.

Omega 3 üzerine yapılan araştırmalar, onun, kalp damar sağlığı, psikolojik rahatsızlıklar, diyabetin neden olduğu hasarların önlenmesi, dikkat eksikliği görülen çocuklara olan faydaları gibi bir çok bakımdan sağlığımıza olumlu etkilerde bulunduğunu göstermektedir. Omega3 yağ asitleri vücud tarafından üretilemediği için dışardan yiyecekler yoluyla alınması gerekir.

Omega3 ün bilinen en önemli kaynağı soğuk sularda yaşayan yağlı balıklardır. Bunun dışındaki omega 3 kaynakları keten tohumu, ceviz ve semiz otudur.

Keten Tohumunun Faydaları - Keten Tohumu Ne ışe Yarar ?

• Keten tohumu içerdiği yağ asitleriyle kalp ve damar sağlığı için önemlidir. Alfa linolenik asit bakımından zengindir. ıyi kolesterolü yükseltici kötü kolesterolü ve trigliserit düzeyini düşürücü etkisi bulunur. Kanın pıhtılaşmasını azaltır. Damar sertliğinin oluşumunu önleyici özelliktedir.

• Keten tohumu hakkında yapılan araştırmalar onun yüksek tansiyon proplemi olanlar içinde yararlı olduğunu göstermektedir.

• Keten tohumu yararları arasında mide bağırsak rahatsızlıklarına karşı etkili olmasıda vardır. Mide ülseri gastrit gibi sorunları olanlar için doğal bir destektir. Bağırsakları çalıştırır ve temizler.

• Menopozda meydana gelen rahatsızlıkları giderici özelliği bir diğer keten tohumu faydası olarak belirtilebilir. Bunu içinde bulunan östrojene benziyen maddeler sayesinde yapar.

• Kabızlığa iyi gelen bitkiler arasında önemli bir yeri olan keten tohumunun içindeki müsilaj, onun kabızlık sorunu için doğal bir müshil ilacı olması sağlar. Keten tohumunun müshil etkisi mekanik olduğu için diğer kabızlık ilaçlarının kullanılmasıyla ortaya çıkan yan etkiler görülmez. Kabızlık için kullanılan sentetik ilaçlar etkili olmakla birlikte bağırsakları tahriş etmek gibi yan etkileri de bulunmaktadır. Keten tohumunun kabızlığa yönelik etkisinin görülmesi için birkaç gün geçmesi gerekebilir.

• Alman Sağlık Bakanlığının bitkisel preparatların hazırlanması ve ruhsatlandırılmasından sorumlu E Komisyonu keten tohumunun kabızlıkta kullanımına onay vermiştir.

• Keten tohumunu ağız içi ve dişeti proplemlerinde gargara şeklinde kullanılabilir.

• B12 vitamini içeren tek bitkisel kaynaktır. Bu yüzden vejeteryan beslenenler için diyette keten tohumu yer alması b12 eksikliğinin oluşmasını önler.

• Keten Tohumu Zayıflatırmı? Kan şekeri düzeyini korur ve tokluk hissi vererek daha az yemek yemeyi sağlar. Bu yüzden keten tohumu zayıflamak isteyenlerin kulanılabileceği bir besindir. Bağırsağı harekete geçirip metabolizmayı hızlandırıcı etkisi vardır. Bu yönüyle keten tohumu kilo kontrolü içinde bir yardımcıdır. Günde 3 defa yemeklerden önce 1 tatlı kaşığı alınmalı ve ardından bol su içilmelidir.

• Kilo kontolü amacıyla biraraya getirilmiş keten tohumu yeşil çay tabletleri eczanelerde satılmaktadır. Yeşil çayın da metabolizmayı hızlandırarak kalori yakımına destek olma etkisi vardır.

• Günlük önerilen miktarlar genel olarak 1-2 yemek kaşığıdır. Daha fazla miktarlarda alımı durumunda selülit meydana gelebileceğine dair uyarılar vardır.

• Keten tohumu süt ve süt ürünleriyle birlikte kullanılması halinde onun daha iyi emilmesi sağlanır.

• Keten tohumu cilt içinde önemli etkilerde bulunur. ıçeriğindeki omega3 ve E vitamini ile cildi besler ve yumuşatır.

• Keten tohumu tozu, keten tohumu yağı, keten tohumu çayı, keten tohumu tablet gibi kullanım biçimleri vardır.

•Hamilelikte keten tohumu kullanımı tavsiye edilmemektedir. Yine emziren kadınlar ve küçük çocukların da kullanmaması önerilir.

• Öğütülmüş keten tohumu sindirim kolaylığı açısından daha çok tercih edilmektedir. Keten tohumu sert bir yapıda olduğu için çiğneyerek öğütülemeyebilir ve sindirilmeden vucuttan atılabilir.

• Yararlı etkileri olan keten tohumu çeşidi sarı keten tohumudur. Ancak bunun yerine kuş yemi olarak kullanılan keten tohumu da satılmaktadır.

Keten Tohumu Zararları

Prostat kanseri şüphesi olan kişiler keten tohumu ve yağını kullanmamalı.

Hormonal etkileri nedeniyle hamile ve emziren kadınlar kullanmamalıdır. Düşüğe neden olabilme riski ya da fetus üzerinde teratojen olma riski bulunmaktadır.

Sentetik ilaçların mide-bağırsak sisteminden emilimini engelleyebileceği için ilaçlarla aynı anda değil 2 saat arayla alınması gerekir.

Keten tohumunun kansere yönelik olumlu etkileri hakkında araştırma yapan Dr. Budwig keten tohumunun ve de bilhassa keten tohumu yağının taze olarak şekilde tüketilmesini, buzdolabında -7 derecede saklanmasını ve soğuk zincirle dağıtılması gerektiğini belirtmektedir. Bozulduğu takdirde ve de bu şekilde tüketildiğinde kansere yol açacak bir takım zarar verici maddelerin üreyebileceğini belirtmiştir. Bu kiriterlere uymayan ürünler kullanılmamalıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp