Kabızlık Nedir Kısa Bilgi

Kabızlık Nedir Kısa Bilgi : Kabızlık, yahut lügatteki ifadesile-barsaklann kifayetsiz ve intizamsız çalışması — günümüzün en sık rastlanan şikâyetidir. Tıbbî literatür, bu yaygın hastalığa karşı üâçlarla doludur ve postmortem (ölüm sonrası) incelemeleri hayata veda etmiş insanların %75 inde üeri derecede mikroplu barsak yaralarını ortaya çıkarmıştır.Müshil ilâçların muazzam satış miktarı birçok insanın kabızlıktan mustarip olduklarını gösteren en emin işaret olup bu ilâçların istimalinin bizim medenî yaşama tarzımızın bir parçası haline geldiği söylenebilir. Hakikaten bazı insanlar her nev’i paten tali hap ve müshilleri hergün almadan yapamazlar.Şimdi, bu ilâçları kullanmanın, yahut tenkiye ve şırıngalara fazla bel bağlamanın en büyük tehlikesi hastalığın sebebinin ortadan kaldırılmamış olmasıdır.

Hakikatte burada vuku bulan gey tenbel barsağm faaliyetinin tenbih edilmesidir. Neticede yorgun barsak artık daha fazla çalışamaz hale gelecektir. Bu da neticede, vücudun bütün hayatiyetini azaltacak olan daha kudretli veya daha sık müshü ilâcı alınmasına sebebiyet verecektir. Bizzat kabızlık, umumiyetle bütün hazım sistenrnin ve kanın bir zehirlenme halini gösterir. Arkasından baş ağnlan, ıımnmî düşkünlük, basur memeleri, varisler, nefesin kokmasıv. s. gibi arâz ortaya çıkar. Karaciğer ve böbrekler, kolonlarda hapsolmuş zehirlerle uğraşmaktan ileri derecede zarara maruz kalırlar.
Önlenmesi

Şimdi açıkça anlaşılıyor ki kabızlıkla mücadele etmede tek tatminkâr usul bu barsak rahatsızlığının sebebinin ne olduğunu araştırıp bulmaktır. Sadece haplara ve müshil tuzlarına bel bağlamakla muvakkat bir iyilik görülebilir. Fakat er veya geç ilâç miktarının artırılması icap etmekte ve hastalığın şifası güçleşmektedir.Herhangi dikkatli bir müşahid için hakikî sebepler pek aşikâr olup diyette ihmal ve yanlışlıklar, kötü muhit, aşın çalışma, yahut asabı gerginlik gibi hatalı alışkanlıklar şeklinde hulâsa edilebilir. Bilhassa oturarak çalışanlarda açık havada egzersiz eksikliği ekseriya bir sebep teşkil edebilir.

Asabî enerji meselesi mühimdir; Zira lüzumlu peristaltiz- mi, yani barsak hareketlerini temin etmede fazla miktarda asa bî enerjiye ihtiyaç vardır. Kabızlığın niçin kafası ile çalışanlara musallat olduğunu bu bize izah edebilir. Zira herhangi bir zihin yorgunluğu vücudun diğer kısımLan için lüzumlu enerjiyi tüketmeye meyledecektir. Zihin yorgunluğu ayni zamanda hazımsızlığın en sık tesadüf edüen sebeplerinden biridir.Günde en az bir defa barsakları boşaltmanın ihmal edilmesi kısa bir zaman sonra müzmin bir hal alır, bu sebepten, vaziyet normale dönünceye kadar hergün bu maksadı temin içiı: muayyen bir zaman ayırmak çok önemlidir.

Diyet; beyaz ekmek, yahut rafine hububat veya fazla sulu süt ile yapılmış tatlılardan tamamen arî olmalıdır. Tam buğday ekmeği ve bisküileri mükemmeldir. Ayni zamanda barsak faaliyetini kolaylaştıran sellülozu miktarı kâfi ihtiva eden kepek ve mısır ezmeleri de böyledir. Asabî merkezleri uyuşturan çay ve kahveyi fazla içmekten içtinap et. Sulu taze meyvalaria çiğ sebze salatalarında olduğu gibi bol kütlenin bulunmasına dikkat et.

En İyi Tedavi

Aşın miktarda su içmenin kabızlığı iyileştirebileceği fikri, kaba bir safsatadır. Zira bu sadece böbreklerin barsaklardan fazla miktarda su çekmesini intaç ederek barsak muhteviyatını eskisinden daha kuru vaziyete getirecektir. Büyük Tabiî tedavi Üstadı Dr. Tilden’in mütalâası şudur: «Sofra içkileri ve yemeklerde, yahut yemek aralarında aşın miktarda su içmek zamanla böbreklerin fazla çalışmasını mucip olacaktır. Böbreklerin bu faaliyeti normal’in üstüne çıktığı nispette barsak dahiline olan ifraz azalacaktır. Bu içme alışkanlığı devam ettikçe de barsaklann çalışması tamamen duracaktır.

Kabızlık çekenlerin her türlü içki alışkanlıklarını bırakmalannı çekinmeden söyliyebüirim... Uzviyet böbrekler yolu ile vukubulan bu aşın akışı durdurup barsaklann içine ifrazı tekrar husule getirmeye zorlanıncaya kadar susuzlukla mücadele edilmelidir.»Bu su içme meselesi çok mühimdir ve Dr. Tilden’in şu aşağıdaki fikirlerine aynen iştirak ediyorum: «Aşağı yukarı bir sene müddet içersinde, yemek esnasında su içmek hususundaki fikrimi, kat’î bir şekilde değiştirdim. Eskiden hastaya, yemek esnasında almasına müsaade ettiğim ve bazen de tavsiye ettiğim mayilerden maada serbestçe su içmeyi tavsiye ederdim. Fakat hazımsızlık ve kabızlığa müptelâ kimselerin daha yakından tetkiki bana mayi içmenin kötülüklerini öğretti.

Mayi derken yemek esnasında ve hattâ yemek aralarında içilebilecek her çeşit mayii kastediyorum.»Diğer bir Amerikalı Dr. Lindlahr, Tilden’in tavsiyelerini te- yid ederek şöyle der: — «Kuru diyetle (yani hiçbir şekilde ma- yiat almadan) itrah temin edilmiş olur. Çünkü kuru diyet, nesiç- lerden mayileri ve onlarla birlikte vücut sistemine yük teşkil eden marazî materyeli çekip götürmektedir. Tenkiyeleri biz sadece... inatçı müzmin kabızlık vak’alarmda, o da tedavinin başlangıcında kullanmaktayız. Tenkiyeleri, barsaklar tabiî hayat ve tedavi Ue daha canlı ve faal hale gelinceye kadar kullanılacak lüzumlu bir belâ veya destek addediyoruz.

Kabızlığı tedavi etmede yapılacak ilk işin şikâyetin sebebi--ni kaldırmak olacağı aşikârdır. Muvakkat bir rahatlık temin etmek için dörtte bir litre sıcak su şırıngası kullanılacaktır. Bundan önce biraz zeytinyağı içmek bazı güçlüık arzeden vakıalarda tavsiye edilebilir. Su akımının asandan kolon’a (kaim barsağın yukarı çıkan ilk kısmı) ulaşmasını temin ettiğinden diz-göğüs pozisyonunun, yüksek tenkiye yapıldığı esnada müracaat edilecek en iyi şekil olduğu hatırlatılmalıdır.

Müshil almayı tenikiye’ye tercih edenlerin innerclean-innerklin okunur-, herbaline, plansiı (1) seeds (sidz okunur, ve tohumlar demektir) gibi nebatî müshilleri denemeleri, yahut meyan kökü ile karışık keten tohumu enfüzyonu içmeleri tavsiye edüebilir.Sabahlan içine biraz limon suyu ilâve edilmiş bir bardak sıcak suyu yudum yudum içmek kolon’u (kaim barsağı) adeta yağlayacağından tavsiye edüebilir. Sabah kahvaltısı için bütün gece şekersiz suda bırakılmış kuru erikler yahut incirlerden daha iyisi yoktur. Kepek ve Brezüya cevizleri iyi müshillerdir. Fazla yemek ve fazla İçmek’ten kaçınmak lâzımdır. Açık havada bol egzersiz yap ve ne pahasma olursa olsun sıhhatli kalmaya azmet.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp