kabızlık gidermek için

Kabızlık giderici doğal yöntemler

Kabızlık rahatsızlığının pek çok nedeni vardır. Stres, hareketsiz bir hayat, alınan ilaçlar ve en önemlisi yanlış beslenmedir. Basur ve kabızlık ayrılmaz bütündür. Genelde basuru olan insanlar kabız olurlar. Kabızlıktan kurtulmak aslında basittir. Yıllar yılı gelen bitkisel tedavilerden bahsedeceğim. Kesinlikle kimyasal ilaçları tavsiye etmiyorum.

Öncelikle kabızlıktan kurtulmak istiyorsanız bağırsaklarınızı hareketlendirecek besinler yemelisiniz. Hayatımızda en büyük paya sahip olan sudan bahsetmek istiyorum. Su eşşiz bir kabızlık giderici olarak karşımıza çıkar. Vücudumuzun %85 sudur. Normal bir insan günde 2 litre su tüketmelidir. Ancak siz kabız hastaları en az 2,50 litre tüketmelisiniz.

Bir diğer önerim kesinlikle incir. Bana göre mucize yiyecek incirdir. Zıttı ise muz. Muzdan uzak durun. Mideniz kaldırıyorsa bir-iki kaşık sıvı yağ tüketmenizi de tavsiye ederim bu yöntemle de iyi sonuçlar alanlar var.

Genel olarak lifli gıdalar tüketin.Yani sebze ağırlıklı beslenin. Kesinlikle kola türü gazlı içeçeklerde uzak durun.Bu tarz içeçekleri kabızlık giderici değil aksine kabızlığı tetikler.

Bir diğer önerim peyniri aşırı tüketmemeniz. Bu genel olarak pek bilinimez ancak etkisini göreceksiniz.

Belki duymadınız ancak yiyecekleri iyicene çiğnerseniz kabızlıktan kurtulmanıza garanti gözüyle bakın. Uzmanlar 40 defa çiğneyin diyor biliyorum sıkılacaksınız ancak kabızlıktan kurtulmak için bol bol çiğneyin!

Bol bol meyve yiyin. Posalı yiyecekleri kabızlığa iyi gelir. Sabah kalktığınızda güne elmayla başlamayı deneyebilirsiniz. Elmanın hem uykuyu açtığı da kanıtlanmıştır. Kendinizi sınırlamayın. İncir örneğini verdim ama armut, erik, vesaire de iyi gelir.

Ben bitkisel bir kür önermeyeceğim. Bunlara gerek olduğunu sanmıyorum düzenli ve sağlıklı beslenme kabızlığın üstesinden gelir. Unutmayın kabızlık basura neden olur. Basur hastalığına da yakalanmak istemiyorsanız önerileri dikkate alın.

3 kısım Defne ve Meyan Kökü, 2 kısım Sancı Kökü ve Sinameki yaprağı ve 1 kısım Akdiken Kabuğu. Tüm formüllerde yapıldığı gibi iyice karıştırın. 3 yemek kaşığı bu karışımdan yaklaşık bir litre kaynar suya katın, bir gece bekletin. Sonra sabah akşam birer şarap bardağı alın. Eğer bağırsakları çok hızlı harekete geçirirse, sadece yarım doz kullanın.

KABIZLIĞI GİDEREN BESİNLER

Bağırsak hareketlerinin normale göre azalması anlamına gelen kabızlık, çoğu insan için büyük bir dert.

Peki, kabızlığı gidermek için ne yemeli?
* Sabahları aç karnına bol su için. Günde 2-3 litre sıvı gıda tüketin.
* Azar azar ve sık sık yemek yiyin.
* Yiyecekleri iyice çiğneyin ki bağırsakta da kolay çözünebilsinler.
* Pudra''daki habere göre, incir, mürdüm eriği, kayısı, üzüm gibi meyveleri yiyin veya kompostosunu için. Özellikle sabahları su içtikten sonra 4-5 adet kuru kayısı yemek bağırsak faaliyetlerini hızlandırır.
* Eriğin kurutulmuşu da kabızlığa karşı iyi gelir. Erikleri akşamdan ıslatıp sabah aç karnına yiyip üzerine de suyunu içebilirsiniz.
* Elma yemeklerden önce yenilince kabızlığı giderir.

Hangi tür yemekleri yemeli?
* Öğle ve akşam yemeklerinde çorba içmeye çalışın.
* Et kabızlığı tetiklediği için et-tavuk yerine sebze veya balık tercih edin.
* Yoğurt olarak prebiyotikleri tercih edebilirsiniz. Gece yatmadan önce 1 kase yoğurt iyi gelebilir.
* En etkili tedbir olarak, lif içeren yiyecek tüketiminizi artırın. Ayrıca günde 1 çay kaşığı tarçınla lif ihtiyacınızı büyük oranda karşılayabileceğinizi de unutmayın.
* Günde bir kaşık zeytinyağı içmek iyi gelebilir.

Bitkilerin kabızlığa etkisi
* Adaçayı, kekik, sinameki gibi bitkiler bağırsak hareketliliğini artırır. Bu bitkileri birlikte veya ayrı ayrı demleyerek içebilirsiniz.
* Zencefil çayı bağırsakların çalışmasını sağlar.
* Keten tohumu mide-bağırsak sorunlarına karşı iyi gelir.

Kabızlık Nasıl Geçer

Bazı kimselerde, yenilen şeylerin hazmedilmiş artıkları, ertesi gün değil de, 2-3 gün sonra çıkarılır. Böylelikle, bağırsaklar, devamlı olarak gıda artıkları ile doludur. Bu durumda, normal olarak dışarı çıkıp gitmesi gereken gaz (yel) geri teper, mideye ve yemek borusuna kadar gider. Hazım yolları tıkanıklığı, çoğunlukla peklik (kabızlık) çekenlerde görülür. Tedavi için aşağıdaki reçeteler kullanılır:
Her sabah aç karnına 1 çorba kaşığı saf zeytinyağı ile 1 çorba kaşığı limonsuyu karıştırılıp, içilir.
4 bardak suya; 2 tutam gülhatmi ve 1 çorba kaşığı keten tohumu konur. 15 dakika kaynatılır. 20 dakika bekletilip, süzülür. Yemeklerden önce, birer çay bardağı içilir.
4 bardak suya, 3 tutam ısırganotu konur. 10 dakika kaynatıldıktan sonra süzülür. Yemeklerden sonra, birer çay bardağı içilir.
1 çay bardağı sıcak suya, 2 çorba kaşığı limonsuyu ve 1 tatlı kaşığı süzme bal karıştırılıp içilir.
Ayrıca; kabızlık tedavisinde kullanılan reçetelerden herhangi biri de uygulanır.

Mide tembelliğine bitkisel tedavi

Midenin besinleri normal sürede gereği gibi hazmedememesine mide tembelliği veya mide zafiyeti diyoruz. Bunun çeşitli sebepleri vardır. Midede asit fazlalığı, mide kaslarının zayıflamış olması, hazma gerekli olan salgıların yeterli olmaması bu sebeplerden bazılarıdır.
Mide tembelliğini gidermek için şu reçeteler uygulanabilir:
6 bardak suya 4 avuç turunç kabuğu konur. Su yarıya ininceye kadar kaynatılır. Süzüldükten sonra içine 4 çorba kaşığı süzme bal konup karıştırılır. Sabah kahvaltısı ve akşam yemeklerinde yarım kahve fincanı içilir.

Kabızlığa karşı karın masajı
Aslında yapamadığınız bir başka şey daha var, o da hareket. Kabızlığın en önemli nedenlerinden biri de hareketsiz yaşamdır. Düzenli yürüyüş ve benzeri bedensel hareketler, bağırsak hareketlerini de arttırdığı için kabızlığın önlenmesinde etkilidir. Boyun fıtığı ve romatizmal nedenlerle hareketsiz bir yaşam geçirmek zorunda olduğunuzu belirttiğiniz için, zaman zaman karnınızı oğuşturarak bağırsak hareketinizi arttırabilirsiniz. Bunun için karnınızın sağ alt kısmından başlayıp sağ üste, oradan sol üste ve daha sonra da sol alta yönlenen dairesel hareketlerle karnınızı oğuşturduğunuz takdirde, hareketsizliğin neden olduğu bağırsak tembelliğini bir ölçüde giderebilirsiniz. Ancak bol su içmeniz konusunda ısrarcı olacağım. Bunun nedeni su metabolizması konusundaki bir gerçek. Eğer vücudunuzun ihtiyacının altındaki bir miktarda su içiyorsanız, vücut, ihtiyacı olan suyu mümkün olduğunca sağlayabilmek için bağırsaktaki suyun hepsini emer, böylece dışkı daha katı bir şekil alır. Az su içme nedeni olarak prostat hastalığını gösteriyorsunuz, prostat büyümesi gibi bir sorununuz varsa, tam tersine çok daha bol su içmeniz gerekiyor. Prostatın büyümesi nedeniyle çoğu zaman, idrar yaptıktan sonra mesane içinde bir miktar idrar kalıntısı olur. Bu kalıntı ne kadar uzun süre durursa, mesane içine karışabilen mikropların çoğalmasına zaman yaratılır ve bu mikroplar da iltihaplanma sorunu yaratmabilir. Bu nedenle bol su içip, bir anlamda mesaneyi ve idrar yollarını yıkamakta yarar var. Bol su içtikçe tuvalete daha sık gitme gereği olur ama, sağlık açısından yararlı olan bu duruma katlanmanız gerekiyor.

Kabızlık ilacı alışkanlık yapar mı?
İlaç kana karışmadığı için herhangi bir sistemik yan etkisi olmadığı gibi lokal etkiler açısından bu güne kadar belirlenmiş bir yan etkisi de bulunmamaktadır. Eğer bol miktarda sebze, meyve, kepekli tahıl ürünleri yiyerek gıdalarla daha fazla posa almayı başarırsanız bir süre sonra bu ilacı almaya ihtiyacınız kalmayabilir.

Hamilelikte kabızlığı önlemek için
Hamile hanımlar, zaman zaman oldukça sıkıntılı günler geçirirler. Bu sıkıntılardan biri de kabızlık''tır. Hormonların değişimi sonucu, bağırsak sisteminde görülen tembellik bazen kabızlığa yol açabilir.
Bunu önlemek için şunlara dikkat edin:
* Bol bol meyve suyu için.
* Domates, salatalık, üzüm gibi selüloz içeren meyve ve sebzeleri, kabuklarını soymadan ve çiğ olarak yiyin.
* Düzenli olarak yürüyüş ve egzersiz yapın

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp