kabız için bitkisel çözüm

Kabızlık 14 :

KABIZLlK

Tuvalete hiç çıkmama veya çok seyrek çıkma halidir. Yeterince sulu şeyler yememe, sinir bozukluğu, bağırsak tıkanıklığı, sindirim sistemi bozuklukları, hormon dengesizliği, basur, fıtık boğulması, kabızlığı doğuran nedenler arasındadır. Ayrıca günlerinin büyük bir kısmını oturarak geçirmek zorunda olanlarla, hamilelerde ve yaşlılarda görülür.

Ebegümeci

Çiçekleri ilaç, yaprakları da sebze olarak kullanılan ve genellikle tarla kenarlarında kendi kendine yetişen bir ottur. Yaprakları sarmaldır. Mayıs ağustos ayları arasında çiçek açar. Yaprak ve çiçeklerinde fazla miktarda müsilaj vardır. Ebegümeci soğuk suyun içine atılır ve bir gün bekletilir. Dahil sonra içine bal konularak günde iki defa yenir.

Erik

Erik, çoğu ceviz büyüklüğünde, kabuğu ince, sarıdan kırmızıya ve mora kadar türlü renkte, tadı mayhoş veya tatlı, sulu tek ve sert çekirdekli bir meyvedir. A, C ve B grubu vitaminleri ile potasyum, magnezyum, fosfor ve demir mineralleri açısından zengindir. Erik komposto yapılarak içilir.

Hardal

Yaklaşık yarım metre boylarında, tüylü yapraklı ve siyah, beyaz ve kırmızı olmak üzere üç çeşidi olan bir bitkidir. Çiçekleri beyaz ve sarıdır. Hardal tohumu baharat ve ilaç olarak kullanılır. Genelde kullanılan siyah hardaldır. Kaynar suyun içine toz haline getirilmiş olan hardal tohumu katılıp demlenmesi için bekle nd ikten sonra süzülerek günde iki defa içilir.

Hindiba

Bileşikgiller familyasından; karahindiba olarak da bilinen ve yol kenarında, çayır ve hendeklerde yetişen bir çeşit bitkidir. Yaprakları rozet şeklindedir. Çiçekleri sarıdır. Taze yaprakları salata olarak da yenilebilir. Yaprakları ilkbahar; kökleri ise, sonbahar aylarında toplanıp kurutulur. Kaynar suyun içine karahindiba katılıp demlenmesi için bir süre beklendikten sonra günde iki defa süzülerek içilir.

Ispanak

Ispanakgiller familyasından; kış sebzesi olarak yetiştirilen bir bitkidir. İçeriğinde, A, C, E ve B grubu vitaminleri ile demir, magnezyum, fosfor ve Keten Yaklaşık yarım metre kadar yükseklikte, mavi renkte çiçekler açan otsu bir bitki olan keten bitkisinin liflerinden iplik elde edilir, keten tohumları ise yağı ve tıbbi etkileri için kullanılır. Kalp ve damar sağlığı için çok önemli olan Omega 3, Omega 6 ve Omega 9 yağ asitleri ile bol miktarda protein, vitamin ve mineral içerir. Kaynar suyun içine çekilip toz haline getirilmiş olan keten tohumu katılıp demlenmesi için beklendikten sonra süzülerek günde iki defa içilir.

Lahana

iri ve kalın yapraklı bir bitkidir. Lahana C vitamini bakımından zengindir. Yapısında kükürt bulunur. Çiğ olarak yemek veya sıkarak suyunu içmek daha faydalıdır. B, C ve E vitaminleri ile potasyum, kalsiyum,kükürt, demir, bakır ve magnezyum gibi mineraller içerir. Ayrıca içeriğinde kanser hücrelerinin çoğalmasını engelleyen kimyasal bir madde vardır. Lahana yaprağı mikserden geçirildikten sonra sıkılarak elde edilen suyun içine tuz ilave edilerek günde üç defa içilir.

Lavanta

Çalı görünüşünde, dip kısmı odunsu bir bitkidir. Çiçekleri mavi veya morumsu ya da koyu kırmızıdır.Kokusu güzeldir. Kaynar suyun içine bir miktar lavanta çiçeği katılıp demlenmesi için bir süre beklendikten sonra süzülerek içilir.İyot mineralleri ve protein vardır. Suyun içine ıspanak katılıp kaynatılmasının ardından süzülerek günde iki defa içilir.

Pazı

Kendiliğinden yetişen veya bahçelerde yetiştirilen otsu bir bitkidir. Yaprakları iri ve çok, kökleri dallı ve az etlidir. Pazıda, A, C ve E vitaminlerinin yanısıra demir, magnezyum ve kalsiyum mineralleri vardır. Kaynar suyun içine pazı katılıp günde iki defa içilir.

Semizotu

Semizotugiller familyasmdan, bir yıllık oısu bir bitkidir. Gövdesi toprak üzerine yatık, yaprakları sapsız ve etlidir. Yenilen kısm i, küçük, yuvarlak yeşil yaprakları ve taze saplarıdır. C vitamini ve demir bakımında zengindir. Ayrıca, bol miktarda Omega 3 yağ asidi içerir. Tadı mayhoştur. Semizotu, yaprakları salata olarak ya da ıspanak gibi pişirilerek yemeklerde kullanılan bir sebzedir. Suyun içine semizotu katılıp kaynatılmasının ardından süzülerek günde üç defa içilir.

Sinameki

Sıcak bölgelerde yetişen ve bir metreye kadar boylanabilen sarı çiçekliotsu veya ağaçsı bir bitkidir. Çiçekleri, yapraklarının dibinden çıkar. Uzun salkım şeklindedir. Meyvesi baklaya benzer. Basık silindirimsi, odunsu ve sert kabukludur. Sinameki kaynatılıp bir süre beklendikten sonra süzülerek günde iki defa içilir.

Şeftali

Gülgiller familyasından, ılıman bölgelerde yetişen bir ağaç ve meyvesidir. A, B ve C vitaminleri ile potasyum açısından zengin bir meyvedir. Ayrıca kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir ve fosfor minerallerini de barındırır. Kaynar suyun içine şeftali yaprağı katılıp demlenmesi için beklendikten sonra günde üç defa içilir

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp