İshal Tedavisi

İshal Tedavisi

Özellikle antibiyotiklerin sebep olduğu ishallerde yoğurdu deneyiniz. Yaban mersini, kuş üzümü ve bal da tavsiye edilir. (Tercihen çocuklara bal vermeyiniz.) Çocuklara tam süt verilebilir. Soya sütü ve soya fasulyesi de ishal yapan bakterilerle savaşmaya yardım edebilir.

Bir sindirim sistemi sorunu olarak karşımıza çıkan bu hastalık normal katılıktaki dışkının sulu yada yumuşak bir şekilde dışkılama fonksiyonudur. Genelde sıvı kıvamlı ve biçimsizdir. İshal tamamen virüse bağlı bir hastalıktır. Virüsü taşıyan kabuklu deniz ürünlerinde veya kirlenmiş suda bulunur, ve okullarda, kamplarda, yolcu gemilerinde veya kişiden kişiye dokunma yoluyla salgına sebep olur. insanlar virüse maruz kaldıktan 1-2 saat sonra belirtiler oluşmaya başlar. Yani deri yolu ile bulaşan parazitleri bir tarafa bırakacak olursak, çoğu enfeksiyoz ishaller etkenleri ağız yoluyla alınması sonucunda da, ishal meydana gelir. Genelde ilkbahar ve kış aylarında görülen ishal vakalarında bağırsakta sıvı birikir ve dışkılama sayısında artışla beraber, vücuda giren parazitlerin bir kısmı bağırsak duvarında iltihap meydana getirerek hem bağırsak hareketlerini artırır, hem de bağırsağa su ve iltihabi hücrelerin geçişine neden olur. Bir kısmı da bağırsak da iltihap yapmadan, salgıladıkları toksin denilen zehirli maddelerin etkisi ile su ve tuz geçişini artırarak ishale neden olur. Genellikle bağırsak enfeksiyonundan kaynaklanan ve her iki durumda da ishal, vücudun aldığı parazitleri bağırsak yoluyla temizlemesidir. Bu nedenle bol sıvı almak  en iyisidir. Bazı bağırsak enfeksiyonlarında antibiyotik gerekebilir.

İshale Ne İyi Gelir

Pirinç ve Pirinç Suyu: İshal sırasında dışkının sertleşmesini sağlamak ve normale döndürebilmek için düşük lifli, bağlayıcı gıdaların tüketilmesi önerilmektedir. Beyaz pirinç düşük lif içeriğiyle bu kategoriye girer ve ishali bastırmak için kullanılabilir. Esmer pirinç lifli olduğundan ve bağırsakları daha da yumuşatacağından ishal sırasında tüketilmemelidir. Eğer ishaliniz uzun sürdüyse ve pirinç yemekte zorlanıyorsanız yarım kase beyaz pirinci 3 kase suda 45 dakika beklettikten sonra süzerek suyunu içebilirsiniz. Pirinç suyu, ishal sırasında ihtiyaç duyacağınız nişasta ve besin değerlerini sağlarken sindirim sistemini zorlamadan kaybedilen suyu yerine koymanızı sağlar.

Muz: Hafif ve sindirimi kolay bir meyve olan muz ishale iyi gelen yiyecekler arasındadır. İshal sırasında kaybedilen potasyum muzda bol miktarda bulunur. Muz tek başına ishali geçirmez ancak ishal nedeniyle kaybedilen mineralleri geri almanızı sağlayabilir.

Elma Püresi: Bağırsakların normal çalışma sistemine dönmesine yardımcı, bağlayıcı bir besin olan elma püresi hem sindirim sistemini zorlamaz hem de besleyicidir. İshalken elmanın kabuklarını soyun çünkü elma kabuğu sindirim sisteminizi daha da hassaslaştırabilir.

Böğürtlen: İshal tedavisinde geleneksel olarak kullanılan böğürtleni meyve olarak yiyebilir veya suyunu içebilirsiniz. Daha etkili bir tedavi için böğürtlen suyu içine birkaç çay kaşığı yenibahar atıp her saat başı yarım çay bardağı tüketebilirsiniz.

Limon Suyu: Günde 3-5 kez taze sıkılmış limon suyu içmek ishale neden olan patojenleri öldürecektir.

Elma Sirkesi: Doğal bir antiseptik olan elma sirkesi bağırsakların ve tüm sindirim yolunun temizlenmesine yardımcı olur. Ayrıca elma sirkesi içinde bulunan “pektin” maddesi dışkının sertleşmesini ve ishalin hafiflemesini sağlayabilir. Her öğünden sonra dolu su bardağına 1-2 çay kaşığı sirke karıştırarak içebilirsiniz.

Kepek: Her gün 1 yemek kaşığı kepeği beslenmenize ekleyerek ishalin daha kısa sürede geçmesini sağlayabilirsiniz. Ancak kahvaltılık gevreklerde bulunan kepek ya da kepekli ekmek gibi işlenmiş kepek değil, işlenmemiş doğal kepek tüketmeniz gerekiyor. İşlenmemiş kepeği çorbalarda ve yemeklerde kullanabilirsiniz. Kepeğin özelliği her tanenin kendi ağırlığının 8 katı kadar su emebilmesi ve ishal sırasında bağırsaklarda biriken suyu azaltmasıdır.

Keçiboynuzu Tozu: Tanen ve bağlayıcı pektin maddesi bakımından oldukça zengin olan keçiboynuzu tozu anti-viral etkiye sahiptir. Bebek ishalinde de kullanılabilecek keçi tozundan 1 çay kaşığı kadar bebek mamasına ekleyebilirsiniz.

Havuç: 1-2 havucun dış kısmını soyduktan sonra kaynatın ve sıcakken kaşıkla ezerek püre kıvamına getirin. Her 15 dakikada 1 çay kaşığı yiyerek ishali hafifletebilirsiniz.

Sarımsak: İshale neden olan bakterileri daha kısa sürede öldürmek için her gün 2-3 çiğ sarımsak yiyebilirsiniz. Bu yöntem özellikle seyahatler sırasında faydalı olabilir.

Bal: Bakteri nedeniyle oluşan ishal tedavisi için bal kullanabilirsiniz. Yarım litre suya 4 yemek kaşığı bal karıştırın ve gün içine yayarak için. Şeker hastalarının bal tüketirken dikkatli olması gerekmektedir.

Patates Çorbası: Kendinize bir tencere patates çorbası hazırlayın ve gün boyu için. Papates bağırsaklarınızın normale dönmesini sağlayacaktır.

Zencefil: Gün içinde, yemeklerden sonra bir bardak zencefil çayı içerek hem ishalin etkilerini hafifletmiş hem de ishal nedeniyle vücudunuzun kaybettiği suyun bir miktarını yerine koymuş olursunuz. Aynı şekilde nane, civanperçemi ve meyan kökü çayları da ishali azaltmak için kullanılabilir.

İshal Nasıl Geçer

İshal, özellikle de bir enfeksiyondan dolayı kaynaklanıyorsa, birkaç gün içerisinde kendi kendine geçecektir. Çocuklarda iyileşme süresi genellikle 5-7 gün arasında değişir ve nadiren 2 haftayı aşar. Yetişkinlerde iyileşme süresi 2-4 gündür arasındadır ancak bazı enfeksiyonlar bir hafta ya da daha uzun sürelerde iyileşebilir. İshalin iyileşmesini beklerken siz de bazı önlemler alarak süreci daha kolay atlatmaya çalışabilirsiniz.

İshalin belirtilen sürede geçmediği ve daha uzun sürdüğü durumlar daha ciddi bir sağlık sorununu işaret edebileceğinden, mutlaka bir doktorla görüşülmelidir. İshalle ilgili başka bir önemli nokta da, yetişkinlere önerilen ishal tedavileri ile çocuklara önerilecek tedavi biçimlerinin aynı olmayabileceğidir. Çocuk ve bebekler ishal olmuşsa, vakit kaybetmeden bir doktora danışılmalıdır.

İshal Nasıl Geçer

Kabızlığın tam tersi bir durum olarak tarif edebileceğimiz ishal, dışkının sulu ya da gevşek olması ve sık sık tuvalete çıkma ihtiyacı hissedilmesidir. Normalde bağırsağımız yiyeceklerdeki suyu çeker ve böylelikle dışkı katılaşır. Oysa ishal durumunda yediklerimiz ve içtiklerimiz bağırsaktan çok çabuk ya da çok hızlı bir şekilde, suyu çekilmeden geçer. Karın ağrıları, kramplar ve bulantı da görülebilir. İshal her yaştan hemen herkesin başına gelir ve yılda bir iki kez ishal olmak normal kabul edilir. Genellikle bol bol su içerek, yediklerimize dikkat ederek ve eczaneden temin ettiğimiz ilaçlarla atlatırız. Yediğimiz bozuk yiyecekler, alkol tüketimi, bakteri ve parazitler, kullandığımız ilaçlar veya laktoz intoleransı gibi pek çok farklı nedenden dolayı ishal oluruz.

Ancak uzun süren, sık sık tekrarlayan, susuzluğa / sıvı kaybına neden olan, ateş yapan veya kanlı dışkının görüldüğü ishal, ciddiye alınmalı ve mutlaka hemen bir doktora başvurulmalıdır. İshal normalde tehlike oluşturmadığı halde, bu belirtilerle birlikte meydana geldiğinde daha ciddi bir sağlık sorununa işaret ediyor olabilir. Özellikle çocuklarda ve yeni doğan bebeklerde ishal görüldüğü takdirde hemen doktorunuzu aramaktan sakın çekinmeyin.

Çocuklarda İshal

İshal, dışkının normalden daha sulu ve (6 aydan büyük çocuklarda) günde en az üç kez yapılması durumudur. Sık, ancak normal kıvamda dışkılama ishal olarak kabul edilmez. Ayrıca, anne sütü ile beslenen bebekler normalden daha sık ve yumuşak dışkılayabilir. Beş yaşından küçük çocuklarda ishalin en önemli tehlikesi, vücuttan akut olarak çok miktarda su ve tuz kaybı sonucu ölümdür. İshal kronikleşirse beslenme bozukluğuna neden olabilir. İyi beslenemeyen çocuklarda ishal daha sık görülür ve daha ağır seyreder. Akut ishal 14 günden kısa süren ishaldir. Nedeni çoğu kez bir enfeksiyondur. Persistan ishal akut ishalin bağırsak epiteli iyileşmesindeki gecikme nedeniyle 14-30 gün sürmesi durumudur. Kronik ishal bir aydan uzun süren ishaldir. Dizanteri ishalde dışkıda kan görülmesidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp