İnaktif Hepatit B

"İnaktif hepatit b hastalığı ve bitkisel tedavi yöntemleri hakkında bilgiler."

İnaktif hepatit b hastalığı ve bitkisel tedavi yöntemleri hakkında bilgiler bu makalede yer almaktadır. İnaktif hepatit b hastalığı ile ilgili tüm açıklamaları bu makalede inceleyebilirsiniz...

Hepatit B kronik enfeksiyon üç aşamaya ayrılır: Birincisine hekim dilinde bağışık tolerans aşaması denir:

Kişide virus çoktur, ama karaciğerinde iltihap yoktur. Bu daha sık çocuklarda görülür. İkinciside bağışıklık reaksiyon aşamasıdır: Kişinin kanında az bir miktarda virus var, ama karaciğerinde ise kronik iltihap vardır. Buda yetersiz bağışıklık sistemi olan kişilerde görülür. Üçüncü aşama ise inaktif enfeksyondur: Kişinin kanında çok az virus vardır ve araciğerinde iltihab yoktur.

Bağışıklık sistemi yeterli olan kişilerde meydana gelir bu, hepatit B virüsü olan karaciğer hücrelerini yokeder.

Doğum esnasında, bulaşmış olan çocuklar 1.aşamadan başlarlar ve 10-20 yıl sonra ikinci aşamaya geçerler. Kronik enfeksiyon olan ve yetişkinken bulaşmış kişilerse,genelde ikinci aşamadan başlar. 2.aşamada olan kişilerin üçüncü aşamaya geçme imkanları vardır. Buda yılda 10% demek.Herbir kişinin ikinci aşamada geçirdiği süreye bağlıdır. Bu tabiki değişir ve simdiden bilinmez. Eğer bulaşmış olan kişi, ya kendiliğinden yada tedavi nedeniyle üçüncü aşamaya geçmişse, siroz ve karaciğer kanseri geliştirmeden, Hepatit B enfeksyonu önlenmiş olur.

Teşhis

Akut hepatit B kan tahlili alınarak teşhis edilir, bu şekilde hepatit B visrusu üst tabakadan (HBsAg) olarak tesbit edilir.
Kronik hepatit B ise, altı aydan fazla bir süre içinde HBsAg tesbitiyle yapılır, yada belirlenen HBsAg ve tipik kronikleşen ve karaciğerdeki değişen iltihabsa, bir test yardımıyla, dokudan alınarak teşhis edilir.

Getirdiği hastalıklar

Eğer hasta uzun süre ikinci aşamada kalırsa, kronik iltihabın karaciğerde yara dokusu oluşturmasıyla, siroz olarak gelişir. İlerdede belki kansere yolaçabilir.

Kronik hepatit B ile 5-20 yıl sonra siroz gelişir, ama karaciğer kanseri 30-40 yıl sonra belirlenir.
Kronik hepatit B dünya genelinde en çok görülen ve siroz ve karaciğer kanserine yol açan nedendir. Dünyada uygulanan karaciğer transplantasyonunun 30- 40% hepatit sonucu siroz hastalarında yapılmaktadır.

Fulminant hepatit ( çok şiddetli geçen hepatit dönemi) akut hepatit B için, nadir bir komplikasyondur. Fulminant hepatit çok ciddi bir hastalık dönemi yaşatır, karaciğerin birçoğu zarar görür. Koma halinde karaciğerin çalışmamasına sebep olur ve en kötü durumda, bundan ölme ihtimali bile vardır. Bin kişiden biri, fulminant hepatit olmaktadır.

Tedavi

Karaciğerinde iltihab ve kanında fazla virus olan kronik hepatit B hastalarına, hepatit muayenesi yapılan özel bir bölümde, tedavi teklif edilmesi gerekiyor.

Bu bölümdeki doktorlarda, tedaviye ihtiyaç ve imkan olup olmadığını belirliyorlar.
İhtiyacın belirlenmesi için, herbir hastanın tedavisinin efektif olması ve ayrıca yaş, diğer ciddi hastalıklar ve aşırı alköl ve narkotik kullanımı, göz önüne alınarak karar belirleniyor.

Hepatit B tedavisinde kullanılan tüm ilaçları özel bölümdeki doktorlar verir. Eğer kronik hepatit B cok ilerlemiş, siroz gelişmişse o zaman yeni bir karaciğer nakli yapılıp yapılmaması konuşulur. Karaciğer naklindeki problemlerden biriside, yeni nakil yapılmış karaciğerde hepatit B enfeksyonunun yeniden çıkabilmesi.

Tedavinin faydası var.

Karaciğerden hepatit B´yi tamamen yokedecek bir tedavi yoktur. Varolan tedavilerde ise, geçici olarak virus yokedilir ve böylece iltihabın yokolması sağlanır.

İlerde siroz ve karaciğer kanserine yol açmaması için,kısa zamanda hedeflenen, Hepatit B tedavisinin amacı ise iltihabı yoketmektir.Bazı hepatit B hastalarında iltihabın kendiliğinden yokolması görülmekte.Vücudun bağışıklık sistemi, hepatit Bvirüsü üreten karaciğer hücrelerini yoketmesiyle gerçekleşir.

Hepatit B virüsüne karşı etkili olan ilaç

Virüse direk etkili olan, kronik hepatit B´ye ilaçla tedavi imkanı vardır. Mesela günde bir defa, Lamivudine var kapsül olarak ( yutulmalı). Lamuvidine tedavisinde ise birçoğunun kanında virüsün hızla azalması görülmekte, ayrıca karaciğer sayısınında normale yaklaştığı görülmektedir. Böylece bir yıllık tedaviyle, hastaların üçte biri, hastalığın üçüncü aşamasına geçmiş oluyorlar.
Artık karaciğerde yeniden iltihab olmuyor ve tedavide kalıcı oluyor.

Tedaviye devam etmeyen birçok kişide ise, iltihab yeniden alevleniyor. Lamivudine ile tedavide yan etki çok azdır. Bazı kişilerde yan etki mide bulantısı ve yemekten tiksinme olabilir.
Hepatit B tedavisi için birçok yeni ilaçlarda yoldadır.

Bu ilaçlar lamivudin yerine kullanılır veya onun yerine geçebilirde. Hepatit B ayrıca alfainter-feron ilede tedavi edilir, buda enjekt olarak verilir.

Tedavisi yarım sene sürmektedir. Ama interferon yan etkileride bilinmektedir.

Tavsiyeler

Akut hepatit B hastaları, bulaşma geçene kadar kondom kullanmalılar. Eğer hastalık kronik (kalıcı) olacaksa, aile ve sabit seksuel partneri önce aşılanmalı. Varsa eğer kronik hepatit B, ozaman tüm ev halkı ve sabit seksuel partnerde aşılanmalıdır. Birçok partnerin varsa onları kondom kullanarak, enfeksyona karşı korumalısın. Kronik hepatit B hamileliği önlemek anlamına gelmez. Hepatit B´de yeni doğan çocuk hemen aşılanır ve bu sekilde hepatit B´ye karşı korunmuş olur.

Kronik hepatit B anneleri rahatlıkla çocuklarını emzirebilirler.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp