iltihaplı romatizma hastalığı tedavisi

İltihaplı Romatizma Hastalığı :

Romatizma, otoimmun bir rahatsızlık olup eklemlerde yangıya (enflamasyon) neden olur.Vücut dokuları hatalı bir şekilde kendi bağışıklık sistemi tarafından saldırıya uğrar. Romatizma aynı zamanda deri, gözler, akciğerler, kalp, kan ve sinirleri de etkileyebilir.Romatizma kronik bir rahatsızlık olup zaman zaman belirtilerin görülmediği periyotlar olmasına rağmen süre geçtikçe kötüleşebilir ve bir daha geriye gitmez.Erken ve agresif tedavi planı hastalığın ilerlemesini yavaşlatmak ve durdurmak için anahtar rol üstlenir.

Romatizma‘nın Belirtileri

Diğer artritlere benzer şekilde Romatizma‘nın neden olduğu eklem yangısı ağrı, yangı ve şişliğe neden olur.Ancak diğer artrit türlerinin aksine, enflamasyon genelde simetriktir yani vücudun her iki tarafında (bilek, diz veya eller gibi) aynı anda görülür.Özellikle sabah ya da hareketsiz geçen zamanlardan sonra sürekli yorgunluk, düşük dereceli ateş ve eklem sertliği Romatizma‘nın diğer belirtileridir.Belirtileri genellikle yıllar içinde yavaş yavaş gelişir ama bazı insanlarda daha hızlı da olabilir.

Kimler Romatizma‘ya Yakalanabilir?

ABD nüfusunun yaklaşık %1'ini etkileyen Romatizma genellikle, yaşları 30-50 arasında olan insanlarda görülür ama daha genç ve daha yaşlılar da etkilenebilir.RA kadınlarda erkeklere göre 2-3 kat daha sık görülür. Diğer risk faktörleri ise sigara kullanımı ve aile geçmişidir.

Romatizma‘nın Nedenleri

Lenfositler gibi bağışıklık hücreleri, normalde vücudu yabancı işgalcilere karşı korur. Bunların neden sağlıklı eklem ve dokuları hedef aldığı bilinmiyor ancak araştırmacılar, genetik ve çevresel faktörlerin rol oynayabileceğine inanıyor.Belli bir bakteri veya virüs enfeksiyonu geçirilmesi durumunda, bazı kişilerde hastalığın ilerlemesinde genetik bir yatkınlık olabilir. Ancak bugüne kadar belli bir enfeksiyon tespit edilmiştir.

Romatizma Eklemleri Etkiler


Eklem zarı (sinoviya denir) iltihabı eklem deformitesine neden olarak kıkırdak ve kemiği tahrip eder. Durum ilerledikçe, eklemlerde belirgin ağrı ve fonksiyon kaybı gelişebilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp