HIV İnfeksiyonunun Dogal Öyküsü

HIV İnfeksiyonunun Dogal Öyküsü :

HIV infeksiyonunun klinik seyri en iyi HIV ve immün sistem arasındaki etkileşimle anlaşılır. Virüs-konak etkileşimini yansıtan üç faz tanınabilir: (1) erken bir akut faz, (2) orta kronik faz ve (3) final kriz fazıları

• Akut faz immünkompetan bir erişkinin HIV infeksiyonuna başlangıç cevabını temsil eder. Klinik olarak, bu tipik olarak infeksiyondan 3-6 hafta sonra %50-70 erişkinde gelişen kendi kendini sınırlayan bir hastalıktır. Soğuk algınlığı, miyalji, ateş, döküntü ve bazen aseptik meninjiti içeren nonspesifik semptomlarla nitelenir. Bu fazda yüksek seviyelerde virüs meydana getirilmesi, Viremi ve periferik lenfoid dokulara yaygın yerleşmeyle, tipik olarak, orta derecede CD4+ T hücre kaybı görülür. Ancak hemen,serokonversiyonla kanıtlanan (ekseri maruz kalmanın 3-17. haftalarında) ve virüse spesifik CD8+ CTL'lerin gelişmesi sonucu bir virüs spesifik immün cevap gelişir. Viremi azalırken, CD4+ T hücreler hemen normal sayılara döner. Ancak, plazma virüsünün düşmesi, viral replikasyonunun sonlandığını göstermez, dokulardaki (özellikle lenfoid organlarda)CD4+ T hücreler ve makrofajlarda virüs çoğalmaya devam eder devam eder.

• Orta kronik faz virüsün görece bir duraklama evresini temsil eder. Bu noktada immün sistem büyük ölçüde intakttır fakat yıllarca sürebilen devamlı bir HIV replikasyonu vardır. Hastalar asemptomatiktir veya persistan lenfadenopati geliştirirler ve hastaların çoğu pamukçuk (Candida) veya herpes zoster gibi "minor" fırsatçı infeksiyonlara sahiptir. Bu faz sırasında, lenfoid dokularda viral replikasyon azalmadan sürer. Yoğun viral döngü CD4+ hücrelerin devamlı kaybıyla birliktedir, fakat CD4+ hücrelerin büyük kısmı yenilenir ve periferik kanda CD4+ hücre azalması orta derecededir. Uzamış ve değişken olabilen bir dönemden sonra CD4+ hücrelerin sayısı düşmeye başlar, HIV virüsüyle enfekte yaşayan CD4+ hücre oranı artar ve konak: savunmaları azalmağa başlar. Anlamlı yapısal semptomlarla (ateş,döküntü, yorgunluk) birlikte persistan Ienfaderıopati,immün sistem dekompansasyonunu, viral replikasyonun tırmanışını ve "kriz" fazının çıkışını yansıtır.

• Son kriz fazı konak savunmalarının yıkılışı, ileri derecede artmış bir Viremi ve klinik hastalıkla tanımlanır.Tipik olarak hastalar 1 aydan uzun süreli ateş,halsizlik, kilo kaybı ve diyare gösterir. CD4+ hücre sayısı 500 hücre/ul, altına inmiştir. Değişebilen bir aradan sonra hastalar ciddi fırsatçı hastalıklar, sekonder neoplazmlar ve/veya nörolojik belirtiler (AIDStanımlayan durumlar denilen) geliştirir ve hastaların tam gelişmiş (full-blown) AIDS olduğu ifade edilir.Hatta AIDS-tanımlayan durumlar gelişmese bile,Kanser Kontrol Merkezi (CDC) kılavuz ilkeleri (guideline) mikrolitrede 200 veya daha az CD4+ hücre sayısı olan HIV -enfekte kişilerin AIDS olduğunu tanımlar.

Tedavi edilmediklerinde HIV infeksiyonlu hastaların çoğu 7-10 yıl süren kronik fazdan sonra AIDS geliştirir.Bunun istisnaları süratli ilerleyenler ve uzun süre ilerlemeyenleri içerir. Süratli ilerleyenlerde primer infeksiyondan sonra orta, kronik faz 2-3 yılda iç içe geçmiştir.İlerlemeyenler (enfekte şahısların %S'den azında), on veya daha fazla süredir asemptomatik kalan, stabil CD4+ sayılı ve düşük plazma viremili HIVenfekte kişiler olarak: tanımlanır. Kayda değer olarak:, nihayetinde bu hastaların çoğunluğunda, çok uzamış bir klinik sessizlikten sonra olsa da, AIDS gelişir. Bu konuda yapılan çok sayıda çalışmaya karşın ilerleme olmamasının nedeni bilinmemektedir.

İmrnün kapsam kaybı CD4+ T hücrelerin azalmasıyla birlikte olduğundan, CDC HIV infeksiyonu sıruflaması hastalan CD4+ T hücre sayısı temelinde üç sımfa ayırır:500 hücre/al,' den fazla, 200 ve 500 hücre/al. arasında ve 200 hücre/ul.tden az. İlk gruptaki hastalar genellikle asemptomatiktir. 500 hücre/al,' den az sayıda hücresi olanlarda erken semptomlar bulunur ve CD4+ T hücre seviyelerinin 200 hücre/al, altına düşmesi şiddetli immünsupresyonla birliktedir. Klinik yönetim için CD4+ hücre sayılan HIV viral yük hesaplamalarında önemli bir ölçüdür. Ancak,bu iki ölçümü n anlamı hafifçe farklıdır. CD4+ hücre sayısı, hastamn hastalığının ölçümü yapıldığı sıradaki durumunu belirtirken, viral yük hastalığın hangi yönde ilerlediği hakkında bilgi sağlar.

Tartışmamızdan açıkça anlaşılacağı gibi, HIV infeksiyonunun üç fazının her birinde viral replikasyon oldukça ak:tif şekilde gelişmeğe devam eder. Hatta orta ve kronik fazda CD4+ hücre sayısında şiddetli düşmeden önce şiddetli viral üretim vardır. Diğer bir deyişle, HIV infeksiyonu gerçek mikrobiyolojik latent faza sahip değildir.Bu faz sırasında tüm HIV proviral DNA durumundadır ve hiç bir hücre virüs üretecek biçimde enfekte progresyonunda, fırsatçı hastalık sıklığında ve diğer komplikasyonlarda dramatik bir yavaşlama sağlamıştır.Ancak, mevcut tedavi bütün virusu yok etınez ve eğer tedavi durdurulursa hastalık tekrarlayabilir. İlaç-resistan viral suşların yaygın hale gelip gelmeyeceğii de bilinmemektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp