Hipotansiyon Düşük Tansiyon Belirtileri

Hipotansiyon Düşük Tansiyon Belirtileri : Düşük tansiyon, kalbin ortalama normal değerinin 10-20 altında kan pompalaması ile ortaya çıkar. Özellikle gençler ve kadınlarda sık görülür.Yaşa göre değişmekle beraber tansiyonun 100/60’ın yani 10/6’nın altına düşmesidir. Bazı ailelerde düşük tansiyon hep vardır ve genelde 90/60 seyreder. Böyle düşük tansiyonda da hiçbir şikâyetleri olmaz. Hatta tansiyonları 120’mi ve üzerine çıktıklarında kendilerini rahatsız eder. Bu gibi kişilerin nabızları da ortalama 60 civarlarmdadır hatta bazen 55’lere kadar düşer. Bu kişilerin ilerde tansiyon hastalığına yakalanma oranları oldukça düşük olmasına rağmen vücut dirençleri de oldukça düşüktür. Zaman zaman kendilerinde baş dönmeleri görülür. Beslenmeleri yeterince iyi olmayabilir.

Tansiyon düşüklüğü ( hipotansiyon )

Düşük Tansiyon (Hipotansiyon)

Düşük tansiyon olarak bilinen hipotansiyon, herhangi bir semptom vermeyebilirken, birçok kişide baş dönmesi, gözlerde kararma, bayılma gibi semptomlar da yapabilir. Bazı vakalrda hayatı tehdit edici olabilir.

Kan basıncının oluşturduğu etkiler kişiden kişiye değişmekle birlikte, sistolik (büyük tansiyon) tansiyonun 90 mm hg, diyastolik (küçük tansiyonun) tansiyonun 60 mm hg altında olması olarak tanımlanır.

Düşük tansiyonun sebepleri basit bir dehidratasyondan ( vücudun susuz kalması) ciddi dahili ve cerrahi hastalıklara kadar değişebilir. Düşük tansiyon tedavi edilebilir bir durum olmasına rağmen asıl önemli olan sebebinin bulunması ve tedavi edilmesidir.

Tansiyon düşüklüğü, özellikle aniden geliştiğinde kişide ciddi belirti ve bulgular verebilir. Baş dönmesi, konsantrasyon bozukluğu, göz kararması, bulantı, soğuk bir deri, hızlı soluma, yorgunluk, depresyon, susama hatta bayılma bunlar arasındadır.

Ne zaman doktor görmelidir?

Çoğu zaman tansiyon düşüklüğü ciddi bir hastalığa bağlı olmaz. Tansiyonunuz düşük olmasına rağmen kendinizi iyi hissediyorsanız, ciddi bir baş dönmesi, bulantı, fenalık hissi, gözlerde kararma yoksa basit önlemlerle –mesela su kaybına, aşırı terlemeye bağlı oluşmuş olabilir sıvı almakla birlikte şikayetleriniz gerileyebilir-- tansiyonunuz yükselir. Eğer sıvı alamkla yükselmiyor ve ciddi bir baş dönmesi, bulantı, fenalık hissi, gözlerde kararma şikayetiniz devam ediyorsa veya süreklilik gösteriyorsa bir doktora görünmenizde mutlak fayda vardır.

Nedenleri nelerdir?

Sistolik tansiyon : İlk olarak okunan ve büyük tansiyon olarak değerlendirilen değer, kalbin kanı atarken damarlarda oluşturduğu basıncın yansıması olarak değerlendirilir.

Diyastolik tansiyon : İkinci okunan ve küçük tansiyon olarak değerlendirilen değer ise kalp atımları arassında, kalbin dinlenmesi sırasında damarlarda oluşan basıncın yansımasıdır.

Son rehberler bu iki değer için idealin 120/80 mm hg olduğunu belirtmekteler.

Ancak kan basıncı çok kısa süreler içinde, normal sınırlarda kalmak şartıyla ciddi değişiklikler gösterebilir. Bu durum vücut pozisyonunuzdan, soluma hızınızdan, stres düzeyinizden, fiziksel durumunuzdan, aldığınız ilaçlardan, yediğinizden içtiğinizden etkilenebilir.

Bazı durumlar tansiyon düşüklüğüne yol açabilir.

Gebelik: Kadın dolaşım sistemi gebeliğin İlk 24 haftasında genişler, bu da büyük tansiyonda yaklaşık 10 , küçük tansiyonda yaklaşık 10-15 mm hg düşüşlere neden olur. Gebelik sonrası normale döner.

Kalp hastalıkları: Düşük kalp hızı, kalp krizi, kalp yetmezliğinde, dolaşım sisteminin kalbi çok yormaması için çeşitli mekanizmalarla damarlarda genişleme yaparak tansiyonu düşürebilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp