Hepatit B Öpüşmeyle Bulaşırmı

Hepatit B Öpüşmeyle Bulaşırmı : Bir kişi kan dolaşımında büyük miktarda viral yüke sahipse, büyük olasılıkla virüsü bulaştırır. Virüs HlV'den 100 kat daha bulaşıcıdır, bu yüzden çok küçük bir miktarı başkasını enfekte etmek için yeterlidir. Bu durumun gerçekleşebileceği birçok yol vardır:

Türkiye‘de milyonlarca kişiyi ilgilendiren Hepatit B, C ve D tedavi edilmediğinde sinsice ilerleyerek karaciğer yetmezliğine, siroza ve karaciğer kanserine dönüşebiliyor. Gebelik sırasında geçirilen hepatit, bazı kadınların düşük doğum ağırlıklı bebek dünyaya getirmelerine yol açabiliyor. Hamilelikte geçirilen hepatitin nadir de olsa ölü doğuma neden olma riski de var. İşte böylesine, önemli ve yaygın bir hastalık olan viral hepatitlerle ilgili merak edilen her şey piyasaya yeni çıkan “Sorular ve Yanıtlarla Hepatitler… Sarılık ile Hepatit Aynı Şey mi” isimli kitapta yer alıyor. Kitap, sağlık haberciliğinde yaklaşık 27 yılı aşkın deneyime sahip Gazeteci Esra Kazancıbaşı Öztekin‘in 15 uzman hekimle yaptığı söyleşilerden oluşuyor.

Sağlık Adası yayınlarından çıkan “Sorular ve Yanıtlarla Hepatitler” kitapevlerinin yanısıra, marketlerdeki reyonlarda da hastalarla ve hasta yakınlarıyla buluşacak. “Sorular ve Yanıtlarla Hepatitler kitabını” internetten online kitapçılardan da temin etmek mümkün. Viral hepatitlerle ilgili merak edilen her sorunun yanıtının yer aldığı bir başucu rehberi niteliği taşıyan kitapta yer alan bazı bilgiler şöyle:

HEPATİT İLE SARILIK AYNI ŞEY Mİ?

. Halk arasında hepatit yerine bazen sarılık deyimi kullanılır. Bu doğru mudur? Hepatitle ile sarılık aynı şey midir?
“Doğru değildir, sarılık deyince ciltte ve göz aklarında sararmayı anlıyoruz. Sarılık hepatitin bir belirtisidir. Ancak, her hepatitte mutlaka sarılık oluşacak diye bir kural yoktur. Yani sarılık olmadan hepatit oluşabilir. Nedene bağlı olarak değişmek kaydıyla, kabaca hepatitlerin yaklaşık üçte ikisinde sarılık görülmeyebilir. Direkt karaciğeri etkileyen pek çok hastalığa bağlı olarak sarılık olabileceği gibi, başka hastalıkların belirtisi olarak da hastada sarılık görülebilir. Örneğin karaciğer, pankreas, safra kanalı kanserleri, safra yollarındaki taşlar da sarılık oluşturabilir. Ayrıca lenf sistemi kanserleri, lösemiler, akciğer, mide ve diğer pek çok başka organ kanserlerinin karaciğere yayılmasında sarılık görülebilir. Bazı kan hastalıklarında sarılık ortaya çıkabilir. Bu nedenle sarılıkla hepatit aynı şey değildir.”

•Anneden bebeğe: Virüs genellikle anneden bebeğe doğum esnasında geçer (bebek rahimdeyken değil). Çünkü doğum esnasında bebeğin anne kanıyla teması ihtimali yüksektir.Dünya çapındaki hepatit B vakalarının çoğu bu yolla iletilmiştir

HEPATİT B TAŞIYICIARI VE BULAŞTIRICILIK

. Hepatit B taşıyıcılarının hastalığı başkalarına bulaştırma ihtimali nedir?
“Taşıyıcıların Hepatit B‘yi bulaştırma ihtimali kişiden kişiye değişir.
Eğer, çok fazla virüs çoğalması varsa; bulaştırıcılık potansiyeli çok yüksek olur. ama inaktif taşıyıcı ise bulaştırma riski düşüktür. Bir de bu risk temasa göre değişir. Hepatit B taşıyıcısı olup da doğum yapan annelerin bebeklerine bulaştırma ihtimali buna güzel bir örnektir. Eğer, annede virüs çok yüksek düzeylerde ise bebeğe bulaştırma riski yüzde 90‘dır. Anne inaktif taşıyıcı ise hastalığı bebeğe bulaştırma oranı yüzde 10 civarındadır.”

. Hepatit B hastalarında D tipi hepatitin görülme ihtimali var mıdır?

“Hepatit B virüsü taşıyan insanların bazılarında, D virüsüne yani delta virüsüne de rastlanır. D virüsü eksik bir virüstür ve yalnızca B virüsü olanları hasta edebilir. Başka hiç kimseye bulaşma ihtimali yoktur. Bu yüzden sadece Hepatit B‘li kişilere bulaşan delta virüsü, hastalığın daha ağır ve daha ileri dönemlere geçmesine neden olabilir. Genç yaşta siroz ya da kanser yapabilir. ”

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp