Helicobacter Pylori Tedavisi

Helicobacter pylori tedavisi için neler yapılmalı? Sorusuna yanıt olarak helicobacter pylori tedavisi için yöntemler ve helicobacter pylori tedavisi hakkında faydalanacağınız bilgiler bu makalede yer almaktadır.

Helicobakter pylorimidede %100 e yakın gastrit, %1-3 ülser ve %0,1 lere yakında mide kanseri sebebi olan bir mikroorganizmadır.

şu an için en önemli tedavisi 1 adet proton pompa inhibitörü ve 2 li antibiyotiklerden oluşur. diğer seçenklerde vardır.

örnek 3 lü tedavisi:

nexium 40 mg 2x1 sabah-akşam yemekten bir saat önce, 14 gün

klax 500 mg 2x1 sabah akşam aç karnına (tolere edilmezse tok alınabilir), 14 gün

alfoksil 1 gr 2x1 sabah akşam aç karnına (tolere edilmezse tok alınabilir), 14 gün

Diğer Tedavi Kombinasyonları

pylorid 2x1
tetra 500 4x1
biteral 3x1
olabilir.

Tedaviye Yanıtsız Vakalarda 4 lü Değişik Kombinasyonlar

proton pompa inhibitörü
tetra 4x500
nidazol 3x1
bismuth subsalisilat 2x1 gibi
ülkemizde biznuth bulunmaması sorundur.

tedavide hasta uyumu önerm arzetmektedir. en az 10 gün 3 lü tedavinin alınmasını sağlmaka için , klaritromisin yan etkilerini önceden hastaya bahsetmek lazım yoksa ilacı vaktinden evvel bırakır.
hastayı zorlayan klaritromisin yan etkileri: ağızda demir yalamış gibi bir tat, barsaklarda kramp burkuntu ve ishal olabilir.

Dünyanın hemen hemen yarısı helicobacter pylori ile enfektedir. Enfeksiyonun az olduğu bölgelerde bile %30 oranına çıkmış durumdadır. Genel olarak nonülser dispepsi durumlarında helikobakteri pylori eradike etme uzlaşılmış bir konu değildir. Mide ülseri ve gastrik ülser olan kişilerde ise helicobacter pylori eraedikasyonu yapılması ülserin tekrar oluşması ve ülsere bağlı kanamanın tekrar olmasını büyük ölçüde azalttığı artık kabul edilmiştir. Bununla beraber “test and treat” stratejisi yani test et ve tedavi et denilen kavram birçok açıklanamayan dispepsi durumlarında kullanıla gelmektedir. Bu yaklaşıma göre kişide non-invaziv testlerle helicobacter pylori varlığı öncelikle tespit edilir. En çok kullanılan ürenefes testi ve gaita antijen testleridir. Bu strateji gereksiz tedavileri ve gereksiz endoskopileri bir miktar azaltabilecektir. Son zamanlara kadar helikobakteri pylori eradikasyon tedavisinde kabul edilen süre 10 yada 14 gündür. Ancak yakın zamanda yapılan araştırmalarda daha kısa süreli tedavilerde %89 ile 95 oranında başarı gösterdiği bildirilmektedir. Bu kısa süreli tedavilerdeki gün sayısı 1 gün ile 5 gün arasında değişmektedir. 1 günlük tedavide bizmutsubsalisilat, amoksilin, metronizol üçüde günde 4 kere verilir. Bunlarla beraber bir dozda lansoprozol verilerek bir günlük tedaviler yapılmıştır. 5 günlük tedavi içeriğinde 4 ilaç kullanılır (lansaprazol 30 mg 2x1+amoksisilin 1 gr 2x1+klaritromisin 250 mg 2x1+ metranidazol 500 mg 2x1). Çocuklarda helikobakteri pylorunda ise kısa süreli tedavi rejimleri henüz çalışma olarak yapılmış ve bir sonuca varılmış olmadığından çocuklarda yine 7 ile 14 günlük tedaviler uygulanmaya devam edilmelidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp