hashimoto tiroiditi nedir

Haşimoto hastalığı adıyla da tanınan ve oldukça az rastlanan bir kronik tiroit iltihabı olan Haşimoto tiroiditi, genellikle kadınlarda (olguların yüzde 90'ı), en çok da 40-60 yaş arasında görülür.Haşimoto tiroiditi vücudun tiroite karşı antikor üretmesiyle oluşan, özbağışıklık bozukluğuna bağlı bir hastalıktır. Vücudun neden kendine karşı antikor ürettiği bilinmemektedir.Hastalık genellikle hafif belirtiler vererek başlar. Sinsi başlayan ve ağır ilerleyen hastalık çoğu kez rastlantısal olarak saptanır. Muayene sırasında boyunda değişik boyutlarda şişlik belirlenebilir.

Genellikle tiroitin her iki lobu da aynı oranda şişer. Ama bir lobun daha çok şiştiği durumlara da rastlanabilir. Tiroitin çok büyüdüğü durumlarda bu kütle yumrulu bir görünüm alabilir. Kütlenin kıvamı, içindeki bağdoku miktarına bağlı olarak değişir. Hastada ağrı yakınması olmadığı gibi bu kütleye dokunmak da ağrıya yol açmaz. Ama bazen boyun bölgesinde sıkıntı veren bir dolgunluk duyumsanır. Şişen tiroitin komşu organlara yaptığı baskıdan kaynaklanan yutma zorluğu ve ses değişikliği gibi belirtilere de genellikle rastlanmaz.

Genel belirtiler düzensiz hafif ateş, halsizlik ve eklem ağrılarıdır. Hastalığın başlangıcında tiroit hormonlarının daha çok salgılanmasına bağlı belirtiler bulunsa da, hastalığın ilerlemesiyle hormon üretimi önemli ölçüde azalır ve hi- potiroidizm belirtileri görülür. Bu durum, hastalık başladıktan uzun süre sonra da ortaya çıkabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp