Hardal Faydaları

Hardal Faydaları 

Hardal otu hangi hastalıklara etkisi vardır
hardal bitkisi faydaları hardal tohumu yağının faydaları hardalın çiçeği ile ilgili bilgiler hakkında yazılar hardal bitkisi 50 cm boylarında, hardal otunun tüylü yapraklı ve hardal sarı çiçekli otsu bir bitkidir. Bu bitkinin meyvelerinden elde edilen hardal tohumu baharat ve ilaç olarak kullanılır. şifalı bitkiler nedir kürü hangi rahatsızlığa faydalıdır nelere iyi gelir ne işe yarar hastalık tedavi edici iyileştirici özellikleri ve faydaları zararları nelerdir

hardalın özellikleri : latince adı sinapis olup Turpgillerden bir çeşit bitkidir. Vatanı Akdeniz bölgesidir. Sarı veya beyaz çiçeklidir. hardal tohumlarında eterik yağ vardır. Siyah hardal, beyaz hardal, sarı hardal, yeşil hardal, kara hardal, yabani hardal, taze hardal ve kırmızı hardal çeşitleri vardır ve bunların içinde de daha çok siyah hardal kullanılır.

hardalın faydaları : hardal tohumu hazmı kolaylaştırır ve kabızlığı önler. Göğüs hastalıklarında faydalıdır. Göğsü yumuşatır, öksürüğü keser, bronşit ve zatürree şikayetlerini azaltır. Beyne ve karaciğer gibi iç organlara kan toplanmasında kanı cilde toplamak ve ağrı kesmek için faydalıdır. Kusturucu özelliği ile zehirlenmelerde kullanılabilir.

hardal nasıl kullanılır : Hardal Tohumu ve tohumunun öğütülmüş hali baharat olarak kullanılır. Haricen lapa yapılarak ya da banyo suyuna katılarak kullanılır. Haricen kullanımında Romatizmaya iyi gelir. Tahriş edici bir madde olduğu için deride uzun süre bekletmemek gerekir. Hardal tohumu un haline getirilip tarçın ile karıştırılırsa iştah açar. Hardal tozu buruna çekilirse burun tıkanıklığını giderir.

hardal yağının faydaları : bel, boyun ve diz ağrı için faydalı, Beyne ve akciğere kan hücum etmesi hallerinde faydalıdır. İştah açıcı ve hazmı kolaylaştırıcıdır. Akciğer zarı iltihabında kullanılır. İç organlarda biriken kanı dışarı atar. Göğsü yumuşatıcı özelliği vardır. Öksürük kesici olarak kullanılır. ağrı kesici bir yağ olarak hardal yağı bir çok uzman tarafından önerilmektedir.

hardal yağı nasıl kullanılır : Dahilen ; Su ile karıştırılarak kullanılabilir. 1 damla Hardal Yağı, bir çay bardağı dinlendirilmiş su içine damlatılarak, günde 2-3 kez kullanılır. Haricen ; banyo şeklinde kullanılabilir. 5 lt ılık su içine 7-10 damla hardal damlatılır ve bu su ile ayaklar banyo yapılır. Ayaklarda kızartı meydana gelince banyoya son verilir. hardal banyosu tahris edici olduğundan kanı cilde çekmek ve ağrı kesmek maksadıyla kullanılmaktadır.

Hekimlikte hardal kullanımı : göğüs hastalıklarında kullanıllır. daha ziyade siyah hardal tohumu kullanılır. Tesirli maddesi “potasium mironat” ve sinigrin’dir.
Beyaz hardal : Soluk kırmızı veya beyaz çiçeklidir. Taneleri, siyah hardalınkinden daha büyüktür.

Siyah hardal :
Çiçekleri sarı, meyvesi dört köşeli, kısa ve sivridir.

Hardal ruhu :
Ilık suya, dövülmüş hardal tohumu konularak elde edilir. Çok tahriş edici bir maddedir. Deriyi kızartır ve yakar.

Hardal kağıdı :
Hardal tozunun, kauçuk mahlülü aracılığıyla kağıda yapıştırılması suretiyle elde edilir. Bu kağıt ılık su ile ıslatılıp, hardallı tarafı cilde tatbik edilir.

Hardal banyosu :
Temiz bir tülbentin içine 150 – 500 gram hardal tozu konur. Çıkın yapıldıktan sonra banyo suyuna konur. Hardal kağıdı, keten tohumu lapası veya hardal banyosu 10-15 dakikadan fazla tatbik edilmemelidir.

Hardal yağı zararları ve yan etkileri : direkt olarak cilt ile uzun süreli olarak temas ettirildiğinde deride yaralar meydana gelebileceğinden kullanım süresi ve dozunun çok iyi ayarlanması gerekir.

Hardal Lapası

1. Hardal Tozu
 
2. Lapa Tozu  istenen etkiye bağlı olarak
 
Kullanım: Katı bir hamur haline gelene kadar ılık su ile karıştırın ve etkilenen kısımlara uygulayın. Hastanın dayanabildiği sürece yerinde kalmasına izin verin.

HARDAL TOHUMU

(La. Semen Sinapis nigrae, Al. Schwarzer Senf-samen, Fr. Graine de moutarde noire, İn. Black mustard seed)

Brassica nigra (L.) Koch (Syn: Sinapis nigra L.) (Cruciferae) türünün olgun tohumlarıdır. Bu tür 100-150 cm yükseklikte, san çiçekli ve bir yıllık bir bitkidir. Avrupa ve Türkiyede yetiştirilir.

Dış görünüş: 0.5-1 mm çapında, küre biçiminde, esmer kırmızıdan siyahımsı gri arasında değişen renkli tanelerdir. Tam halde kokusuzdur. Ezilince özel hardal kokusu meydana çıkar. Tadı önce yavandır. Sonra keskin bir lezzet alır.

Bileşim: Sabit yağ (% 20-30), müsilaj (% 30) ve sinigrin ismi verilen bir glikozit taşımaktadır.

Etki ve kullanılış: Dahilen nadiren iştah açıcı olarak kullanılır. Haricen hardal lapası, hardal yakısı veya hardal banyosu şeklinde, kam cilde toplamak ve ağrı kesmek için kullanılır. Sofra hardalı olarak bilinen baharatın terkibine girer.

Kullanılış şekli: Toz, dahilen günde birkaç defa 0.05-0.10 gr, hap halinde alınır. Daha yüksek miktarlar sindirim sistemini tahriş ederek tehlikeli zehirlenmelere sebep olur. Hardal banyosu: 25-50 gr hardal tohumu tozu, bir tülbent torba içinde, 5 litre ılık su içine konur ve bu su ile ayaklar banyo yapılır. Ayaklarda kızartı meydana gelince banyoya son verilir. Hardal lapası: Önce cilt üzerine keten tohumu lapası konur, üzerine hardal tohumu tozu serpilir ve sarılır. Hardal yakısı: yakı cilt üzerine yapıştırılır. Hardal yakısı ve lapası cilt üzerinde 10-15 dakikadan fazla (kızarıklık meydana gelinceye kadar) tutulmamalıdır. Unutularak uzun zaman cilt üzerinde kalır ise deride yaralar meydana gelir.

Diğer isimler: Eşek hardalı, Kara hardal, Siyah hardal.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp