Güneş Yanıkları Soyulmaması İçin

Güneş Yanıkları Soyulmaması İçin

Güneşe Maruz Kalmaktan Kaçının
Güneş yanığı sonrası cildinizin soyulmasını önlemenin en iyi yolu şüphesiz daha en başından güneş yanığını engellemektir. Güneşin dik ve yoğun ışınlarından kaçınmakla tedbir almaya başlayabilirsiniz. Öğle saatlerinde kesinlikle güneşlenmemeli ya da vücudunuzu korumasız olarak güneşe maruz bırakmamalısınız. Sadece sahildeyken değil, güneşli günlerde, evden çıkarken dahi en az 15 koruma faktörlü bir güneş kremi kullanın. Dışarıda kalma sürenize bağlı olarak en az iki saatte bir kreminizi yenileyin. Kremlerden daha etkili bir yol ise ince ve açık renk giysiler olacaktır.

Cildinizi Nemli Tutun
Güneş yanığı soyulması cilt nemli tutulduğu sürece büyük ölçüde önlenecektir. Nemlendirici kremleri marketlerden, eczanelere kadar pek çok yerde bulabilirsiniz. Mutlaka en pahalısını almanız gerekmiyor. Aloe vera bitki özü içeren koruyucu kremleri de kullanabilirsiniz.

Ev İşi Çözümleri Deneyin
Doktorlar koruma faktörlü kremleri ya da nemlendiricileri şiddetle tavsiye ediyorlar ama yine de özellikle yaz aylarında mutlaka kozmetik ürünlerinin zararlarını anlatan bir makaleye rastlıyoruz. Bu kremleri kullanmaktan kaçınıyorsanız kullanmak istemiyorsanız birkaç ev reçetesi önerebiliriz. Örneğin aloe vera içeren losyonların yerine aloe veranın kendisini kullanabilirsiniz. Bitkiyi kesip özünü yanık cildinize uygulamanız yeterli. Ya da güneş yanıklarının soyulmasını önlemek için elma sirkesini deneyebilirsiniz.

Bir başka formül de, karbonatı suda eritip yanık bölgeye temiz bir bezle uygulamak olabilir. Doğal yollardan söz edip bitkisel yağları es geçmek olmaz. Lavanta ya da papatya yağı gibi bitkisel yağlar suyla karıştırılarak yanık cildi nemlendirmekte kullanılabilir. Bu yağları kullanırken işin ehli bir aktara nasıl kullanmanız gerektiğini mutlaka danışın ve birkaç damlanın bile yeterince etkili olacağını unutmayın. Yukarıda adı geçen yağlardan küvet dolusu suya 20 damla damlatıp, yanık bölgeyi 10 dakika suda tutmanız yeterli olacaktır.

Bol Bol Su İçin
Yazın en sık duyduğumuz ama asla itiraz edemeyeceğimiz o cümle: Bol su için. Cildi dışarıdan nemli tutmak kadar içeriden desteklemek de önemli.

Siz bol su içtikçe cildinizin nem oranı da artacak ve böylelikle soyulma ihtimali azalacaktır.

Bu yöntemlerin tutarlı bir şekilde ve güneşe maruz kalındığı anda uygulanmaları esastır. En önemlisi yanık bölge tümüyle iyileşmeden güneşe çıkmamalısınız. Yanığı daha da kötüleştirmemek ve cilt kanserine yol açabilecek kadar hasara uğramasını önlemek için en iyi çözüm bu. Güneş yanığı soyulmasına yüksek ateş ya da ürpermelerin eşlik ettiği durumlarda güneş zehirlenmesi ihtimaline karşın bir doktora başvurulmalıdır.

Güneş yanığı nasıl geçer?

Güneş yanığının tedavisinde en önemli etkenlerden biri güneş yanığının evresidir. Sıklıkla duyulduğu ve bilindiği gibi yanıklar birinci ve ikinci derece gibi evrelere ayrılır. Eğer güneş yanığı birinci evredeyse, hafif bir kızarıklık vardır ve bunu gidermek, ilerlemesini engellemek için soğuk kompres yapılabilir. Ancak bunu soğuk suyla değil, soğuk bir havluyla yapmak daha doğrudur. Ayrıca bu tip yanıklar için eczanelerden temin edilebilecek kremler de mevcuttur.

Birinci derece yanıklarda, kaybedilen su miktarına oranla vücudun su ihtiyacı artar. Dolayısıyla bol su içmekte fayda vardır. Cildi tahriş edecek, dar kıyafetler giymekten de kaçınılmalıdır. Bunun yanında yanıktan kaynaklanan ağrıyı azaltmak için de anti-enflamatuar ilaçlar kullanılabilir. Burada önemli olan nokta güneş yanığı kaynaklı ağrılar için asla aspirin kullanılmamasıdır. Zira aspirin kan dolaşımını sulandırdığı için yanık tedavisinde olumlu netice vermez.

İkinci derece güneş yanıklarında ise daha acı verici bir tablo vardır. Çünkü bu evrede güneş yanığı olan bölgeler su toplamıştır ve ödem oluşmuştur. Bu yüzden bu evredeki güneş yanıklarında, birinci derece güneş yanığında uygulanan tedaviyi yoğunlaştırmak gerekir. Örneğin günde bir değil iki ağrı kesici alınabilir. Vücudun kaybettiği sıvı miktarı daha fazla olduğu için bol su içmek faydalıdır. Ayrıca sürülecek kremlerin kortizon içermesi gerekir. Çünkü kortizonun, ödemi dağıtıcı etkisi vardır. Yatmadan önce de içeriğinde aloe vera olan kremler kullanılarak, güneş yanığı olan bölge nemlendirilmelidir.

Güneş yanığı iyileşmeye başladığında kaşıntı hissedilmesi normaldir. Bu kaşıntıyı da anti-histaminik yani kaşıntı önleyici şuruplar kullanarak gidermek mümkündür. Bu etabı atlamamak ve anti-histaminik ilaç kullanmak son derece önemlidir. Zira, iyileşmeye başlayan yanık bölge, kaşıntı sonucu tahriş olabilir ve tahriş olan bölge, tırnaklardan mikrop kapabilir. Bu da cildin ciddi bir enfeksiyon riski ile karşı karşıya kalabileceği anlamına gelir. Ayrıca kaşıntı başladığı andan itibaren alınan su miktarını artırmak da önemlidir. Çünkü deri kurudukça daha çok kaşınır. Bol su içmek bu kurumayı engelleyecektir.

Güneş Yanığı Tedavisi

Vücudunuzun su eksiğini tamamlayın: Terlemeyle ve güneşten yanmış cildiniz nedeniyle oluşan su kaybını yerine koymak için bol bol su için. Vücudunuzda büyük bir alan güneşten etkilenmişse, küveti ılık veya biraz serin suyla doldurup içinde yanıklarınız biraz geçene kadar bekleyin.

Nemlendirici: Cildinizin nem seviyesini yerine koymak için güneşten etkilenen bölgeye mümkün olduğu kadar kısa sürede nemlendirici sürün. Ancak su toplayan alanların patladığı, açık yara haline gelen yerlere nemlendirici kesinlikle sürmeyin. Sadece orta derecedeki yanıklara sürün. Doğal aloe vera içeren losyon ya da kremlerin yumuşatma etkisi daha fazladır.

Calamin losyon: Eski moda olan calamine losyon, güneş yanığı belirtilerini hızlı ve etkili bir şekilde rahatlatır. Güneş yanıklarına düzenli olarak sık sık uygulamayı unutmayın. Çünkü losyonun etkisi 1-2 saat içinde yok oluyor. Yeniden losyon sürmeden önce yapacağınız ılık bir banyo da yardımcı olabilir.

Hidrokortizon merhem: Bu merhemler güneş yanığına bağlı yanıkların ağrısını dindirir ve terlemeyi azaltır. Ancak bu merhemin geniş alanlarda, yüzünüzde ve su toplamalarında uygulanması uygun değildir. Bu merhemi doktor ya da eczacı denetiminde orta derecedeki yanıkları tedavi etmek için kullanın.

Ağrı kesiciler: Hiçbir şey güneş yanığından kaynaklanan ağrılarınızı azaltamıyorsa, bir ilaca ihtiyacınız var demektir. Ibuprofen terlemeyi azaltır, ağrınızı tedavi eder ve ateşinizi düşürür.

Yoğurt: Cildinize yoğurt sürmek biraz kirli bir iş gibi görünmesine rağmen, doğal yoğurt güneş yanıkları için iyi bir nemlendirici ve yumuşatıcıdır. South Florida Üniversitesi'ndeki uzmanlara göre, yoğurdun güneş yanığını tedavi ettiğine dair bilimsel bir kanıt olmamasına rağmen güneş yanığı için etkili bir tedavidir. Dolaptan çıkardığınız yoğurdu güneşten yanmış cildinizin ateşini düşürmesi için oldukça etkilidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp