güneş yanığı kremi silverdin

GÜNEŞ YANIĞI NASIL GEÇER

Taze salatalığın suyunu ya da yoğurt ve ayranı güneş yanığı acısını dindirmede kullanabilirsiniz.

Yüksek faktörlü güneş kremleri ve güneş engelleyiciler güneş yanıklarına karşı koruma sağlamak için önemlidir. Güneş yanıklarına maruz kalıp bunları tedavi etmektense önlem almak çok daha önemlidir. Çünkü güneş yanıkları ciltte oldukça rahatsız edici olduğu gibi aynı zamanda cilt kanserleri için de bir tehlike oluşturur.

Eğer güneş yanıkları kişide anormal bir terleme, mide bulantısı ve baş dönmesi gibi belirtiler de oluşturuyorsa hekime görünmek gerekir. Ayrıca oluşabilecek bir su kaybına bağlı sıvı yetersizliği de vücut için tehlikeli olabilir.

Güneş Yanığı Tedavisi

Nemlendirici: Cildinizin nem seviyesini yerine koymak için güneşten etkilenen bölgeye mümkün olduğu kadar kısa sürede nemlendirici sürün. Ancak su toplayan alanların patladığı, açık yara haline gelen yerlere nemlendirici kesinlikle sürmeyin. Sadece orta derecedeki yanıklara sürün. Doğal aloe vera içeren losyon ya da kremlerin yumuşatma etkisi daha fazladır.

Calamin losyon: Eski moda olan calamine losyon, güneş yanığı belirtilerini hızlı ve etkili bir şekilde rahatlatır. Güneş yanıklarına düzenli olarak sık sık uygulamayı unutmayın. Çünkü losyonun etkisi 1-2 saat içinde yok oluyor. Yeniden losyon sürmeden önce yapacağınız ılık bir banyo da yardımcı olabilir.

Hidrokortizon merhem: Bu merhemler güneş yanığına bağlı yanıkların ağrısını dindirir ve terlemeyi azaltır. Ancak bu merhemin geniş alanlarda, yüzünüzde ve su toplamalarında uygulanması uygun değildir. Bu merhemi doktor ya da eczacı denetiminde orta derecedeki yanıkları tedavi etmek için kullanın.

Ağrı kesiciler: Hiçbir şey güneş yanığından kaynaklanan ağrılarınızı azaltamıyorsa, bir ilaca ihtiyacınız var demektir. Ibuprofen terlemeyi azaltır, ağrınızı tedavi eder ve ateşinizi düşürür.

Yoğurt: Cildinize yoğurt sürmek biraz kirli bir iş gibi görünmesine rağmen, doğal yoğurt güneş yanıkları için iyi bir nemlendirici ve yumuşatıcıdır. South Florida Üniversitesi'ndeki uzmanlara göre, yoğurdun güneş yanığını tedavi ettiğine dair bilimsel bir kanıt olmamasına rağmen güneş yanığı için etkili bir tedavidir. Dolaptan çıkardığınız yoğurdu güneşten yanmış cildinizin ateşini düşürmesi için oldukça etkilidir.

Güneş Yanığı İçin Ne Yapılmalı

Yaz aylarına rastlayan bayram tatillerinin değeri paha biçilemez; çoğumuza çocukluğunu hatırlatıyor, ailemizle kendimizi en yakın deniz kıyılarına attığımız yolculuklarımızı. Aynı zamanda henüz güneşten koruyucunun yaygınlaşmadığı, tatilimizin ilk günlerinde yanaklarımızın, omuzlarımızın, sırtımızın neredeyse istisnasız hassaslaşıp yandığı sonraki yıllarda güneşe azar azar çıkıp derimizi güneşe alıştırarak kendimizi korumayı öğrendiğimiz yıllardı onlar.

Vücudumuzda güneş yanıkları oluştuktan sonra tek derdimiz bu yanıkların vücudumuza verdiği acıdan kurtulmak. Bu yüzden de aklımıza gelen ya da daha önceden duyduğumuz her yolu deneriz. Şunu bilmeliyiz ki, eğer güneş yanığımız gerçekten ciddi boyutta acı veriyorsa, derimizde su dolu kabarcıklar oluşmuşsa, kendimizi halsiz, bayılacak gibi hissediyorsak, ateşimiz çıkmış ise mutlaka bir doktora başvurmalıyız.
Öncelikle şunu söyleyebilirim ki bol bol su içmelisiniz. Su içmek hiç anlamadan kaybettiğiniz suyu geri almanızı sağlayacaktır. Ilık bir duşla vücudunuzdaki güneş yanığı olan bölgeleriniz rahatlayacak.
Ayrıca bir bez arasına (gazlı bez ya da annelerimizin tülbendi bu iş için idealdir) buz parçaları koyarak da soğuk kompres şeklinde yanık bölgelere uygulama yapabilirsiniz.

- Genişçe bir bezi de soğuk suyla yıkayarak güneş yanığı olan bölgeye koyabilirsiniz.

- Kaynamış dolapta soğutulmuş suyla temiz bir gazlı bezi ıslatarak günde 4 kez 15’er dk bekleterek oldukça etkili bir yanık bakımı yapabilirsiniz. Bir de doktora başvurulduğunda yanık için reçete ettiğimiz ilaçlar arasında sıklıkla kortizonlu kremler vardır. X Güneşin altında kaldıysanız ve vücudunuzda yanıklar oluştuysa başka ağrı kesiciler kullanabilirsiniz ama kanı sulandırdığı için kesinlikle aspirin içmemelisiniz.
Ağır yağlı ürünler sürmeyin
Özellikle çok ağrılı ve hassas yanıklarda kimyasal filtre içeren güneşten koruyucular sürülmemeli. Bunlar sürülerek tekrar güneşe çıkmayı düşünmeyin bile, bir süre üzerinize tişörtünüzü giyerek gölge ve serin bir yerde iyileşmeyi beklemekte fayda var.
Güneş yanıklarına uygulanabilecek bir bitkisel çözüm de salatalık. Salatalık dilimlenerek güneşten yanmış olan bölgeye uygulanırsa az da olsa fayda sağlayacak, bölgede oluşan yanma hissini azaltacaktır.

Güneş Yanığı Kaç Günde Geçer

Malum yaz ayları geldi artık bu aylar hafta sonları herkesin denizlere akın ettiği mevsimler dolayısıyla denize gidenler yanmadan da gelmez, aslında denize de bir bakıma yanmak için gidilir.

Yanmak iyidir güzeldir, hafif bronzluk her zaman değer görür fakat o yanmadan sonra vücut kendini yeniler ve deriler falan kalkmaya başlar kötü bir görüntü oluşur.

Güneş yanığı kaşıntı yapar , gece uyutmaz, vs..

Tüm bunlar doğal şeyler, zaten öyle olması gerekir ki biz inlanlar bazen herşeyi akışına bırakmayıp yanığın üzerine olsun başka alanlarda olsun, hemen iyileşsin gibi bir kaygımız vardır.

Güneş yanıklarına karşı da halk arasında yanlış bilinen bazı noktalar vardır şimdi bunlara değinelim.

Güneş yanıklarının üzerine asla yoğurt gibi şeyler sürmeyin..

İşte prof. Dr. Faruk yorulmaz ın bu konuda açıklaması;

Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, güneş yanığı üzerine asla diş macunu, yoğurt ya da yağlı merhemler gibi maddelerin sürülmemesi gerektiğini söyledi. Ağrı için 2-3 gün basit bir ağrı kesici kullanılabileceğini bildiren Yorulmaz, su kabarcıkları varsa patlatılmamasının faydalı olacağını bildirdi. Ağrı ve sıcaklık hissi için günde 3-4 kez nemlendirici krem sürmek, soğuk banyo, soğuk su ile ıslatılmış bezleri yanık yerine koymanın da doğru bir davranış olacağını ifade eden Yorulmaz, güneş yanığı oluştuğunda yapılması gerekenleri şöyle anlattı:

’’Güneş yanığı olduğunda su kaybı artmıştır. Bu nedenle daha çok su içilmelidir. Su kabarcıkları patlamış ise üzerindeki ölü deri temiz küçük bir makasla temizlendikten sonra antibiyotikli pomat kullanılabilir. Yanık deri çok temiz tutulmalıdır. Güneşin zararlarından korunmak için ultraviole ışınlarının en şiddetli olduğu sabah 10.00 ve öğleden sonra 16.00 saatleri arasında güneşten uzak durmak doğru olacaktır. Güneşe çıkmak zorunda kalındığında geniş kenarlı şapka, bol, pamuklu kumaştan yapılmış hafif giysi giyilerek dışarı çıkılmalı, şiddetli güneş ışınları gözlerde katarakta yol açabileceğinden mutlaka UV korumalı güneş gözlüğü ve mutlaka güneş koruyucuları kullanılmalıdır. Giysilerin cildi güneş ışınlarından tümüyle korumadığı unutulmamalıdır.’’

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp