Göz Tembelliği Egzersizleri

Göz Tembelliği Egzersizleri : Göz tembelliği çocukluğun erken döneminde sağlıklı görmenin sağlanamamasıyla oluşan bir durumdur. Bir göz iyi görünürken diğerinin aynı seviyede görmemesi durumuna göz tembelliği adı verilir.Aşağıdaki makalemizde göz tembelliği hakkında daha detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz.

NORMAL GöRME NASIL GELiŞiR?


Yeni doğanlar görebilmektedir. Görmeleri aylar içerisinde zamanla artacaktır. Ancak eğer gözlerinden birini yeterince kullanamazsa görmesi gelişmeyeceği gibi aksine azalabilecektir. 9 yaşından sonra görme sistemi gelişimini tamamlayacağı için görme bu zamandan sonra artık değiştirilemiyecektir.

Her iki gözde eşit seviyede görme normal gelişim için gereklidir. Birçok meslekte her iki gözde tam görme şart tutulmaktadır, ayrıca gözlerden birinin kaza sonucu kaybedildiği bir durumda diğer gözün durumu kişinin hayatını sürdürebilmesi için önem kazanacaktır. Bu yüzden göz tembelliğinin tanısı erken dönemde konmalı ve tedavi edilmelidir.

GöZLER NE ZAMAN KONTROL EDiLMELiDiR?

Tüm çocuklar 6 aylık olana kadar en az 1 defa çocuk doktoru tarafından muayene edilmelidir.çocuk doktoru muayenesi normalse 2 yaşına kadar göz doktoru kontrolünden geçmiş olmalıdır.

GöZ TEMBELLİĞİNİN SEBEBİ NEDiR?


Gözlerin normal kullanılmasını engelliyecek ve gelişimini engelleyecek durumlarda ortaya çıkmaktadır. Birçok vakada göz tembelliğinin nedeninde genetik bir yatkınlık bulunmaktadır. Bu yüzden ailesinde amblyopi hikayesi bulunan çocukların erken yaşlarda göz doktorunca muayene edilmesi önemlidir.

Göz Tembelliğinin en önemli üç nedeni şunlardır:


Şaşılık: En sık görülen sebepdir. Kayan gözden gelen görüntü çift görmenin önlenmesi amacıyla yok sayılır ve çocuk sadece tek gözüyle görmeye yönlenir. Bu kayan gözün görmesinin düşmesine neden olur.

Gözlük numaralarında farklılık: Kırılma bozuklukları gözlükle düzeltilmektedir. Göz tembelliği tek gözün diğerine göre daha fazla miyopik, hipermetropik yada astigmatik olmasıyla oluşmaktadır. Bulanık gören göz yok sayılır ve göz tembelliği gelişir. Gözler normal gözükmektedir ama tek göz diğerine göre daha az görmektedir. Bu en zor tanı konan Göz tembelliğinin nedenidir ve sıkı takibin yapılması gerekmektedir.

Göz dokularının şeffaflığında bozulma: Katarakt ya da görüntünün net olarak odaklanmasını engelleyecek her türlü durumda göz tembelliği gelişmektedir. Bu en ağır göz tembelliği tipidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp