Gögüs Kist

Gögüs Kist : Meme Kisti

Meme kisti içi sıvı dolu baloncuklardır ve meme kanallarının genişlemesi ile oluşurlar.

Yaşla birlikte görülme sıklıkları artar. En fazla 35 yaşından sonra görülmeye başlamakla birlikte her yaşta olabilir.

Ele gelen kitle olarak fark edilirler. Kistler mamaografide de görülebilir ancak en doğru teşhis meme ultrasonu ile konur.

Kistlerin herhangi bir zararı yoktur ve tedavi gerektirmezler.Ancak bazen çok büyük olup hassasiyet yapabilirler.

Bu durumda iğne ile boşaltılır ve genellikle bir daha oluşmazlar.

Kist boşaltılmasına rağmen sık olarak tekrarlıyorsa o zaman çıkarmak uygun olur.

Kistler boşaltıldığında açıktan koyuya değişik renklerde sıvı gelir, eğer sıvı kanlıysa o zaman sitolojik incelemeye göndermek gerekir.

BELIRTI ve BULGULAR

• Memede agri veya dolgunluk hissi. Büyük bir ihtimalle adet kanamasi öncesindeki siskinlige baglidir.
• Agriyla beraber memede kizariklik ve isi artisi veya meme basi akintisi. Bu durum bir enfeksiyona bagli olabilir. Akinti ayni zamanda memede selim bir kitle veya meme kanseri belirtisi olabilir.
• Memede gögüs duvarina yapisik degilmis hissi veren hareketli kitle. Bu bir meme kisti veya fibroadenom olabilir.
• Memede gögüs duvarina yapisikmis hissi veren hareketsiz, sert kitle. Agri olabilir veya olmayabilir. Meme derisinde içeriye dogru çökme görülebilir. Bu belirtiler meme kanserini isaret edebilir.

TANIM

Meme kitleleri pek çok degisik sekilde görülebilir.

Bunlar arasinda en sik rastlananlar kist, adenom ve papillom‘‘dur. Hepsinin hacmi, sekli, yerlesim yeri, olusum mekanizmasi ve tabi ki tedavi sekli farklidir.

Kadinlarin yaklasik yarisinda kitlesel meme degisiklikleri (fibrokistik degisiklik) mevcuttur.

Fibrokistik degisiklikler, bazen adet dönemlerindeki hormon dalgalanmalarina bagli olarak ortaya çikar.

Meme kitlelerinin çogu selimdir ve kansere neden olmaz.

Ancak memede ele gelen yeni ve farkli bir olusum söz konusu oldugunda mutlaka doktora gidilmeli ve gerekli tetkikler yapilmalidir.

Meme kisti:

Içi sivi dolu selim bir kesecikdir. Meme dokusunda bazen sert, irili ufakli kistler olusabilir. Memede yaygin gerginlik ve agri en belirgin sikayetlerdir. Bu agri, adet kanamasina dogru artar; kanamanin baslamasi ile azalir ve kaybolur. Meme basindan beyaz-açik yesil renkte bir akinti gelebilir.


Fibroadenom:

40 yas altindaki kadinlarda en sik rastlanan selim meme tümörüdür. Memede olusan selim tümörlerin yaklasik %80 kadari fibroadenomdur. Özellikle 20-30 yaslar arasinda görülür. Bazen ergenlik çaginda da görülebilir. Genellikle yuvarlak, birkaç santim çapinda ve hareketli bir kitledir. Yalnizca biyopsi yapilarak net bir sekilde teshis edilir.


Papillom:

Memenin iyi huylu tümörlerinin % 15′‘ini olusturur. 1-2mm‘‘den birkaç santimetreye kadar degisen büyüklükte olabilir. Meme basinin yakinindaki süt kanallarinda meydana gelir. Genellikle 40 yas üzerindeki kadinlarda görülür. Meme basindan kanli bir akinti gelebilir.

MEME MUAYENESI

Yirmi yasindan itibaren her ay düzenli bir sekilde kendi memelerinizi muayene etmekte fayda vardir.

Böylece memelerinizin dogal yapisina asina olur ve herhangi bir degisiklik veya kitle söz konusu oldugunda kolayca ayirt edebilirsiniz. Adet dönemlerinde memelerde dolgunluk ve sertlesme olur. Dolayisiyla kendi kendine meme muayenesi yapmak için en uygun zaman adet kanamasindan sonraki haftadir.

Meme muayenesinin nasil yapilacagini ögrenmek için doktorunuza basvurun!

TESHIS ve TEDAVI

Meme kitlelerinde teshis ve tedavi çogunlukla ayni anda yapilir. Meme kitleleri incelenirken en sik kullanilan yöntemler asagidadir:

• Hormon profili çikarilmasi

• Ultrason: Özellikle kistleri, kati kitlelerden ayirt etmekte faydalidir.

• Mamografi:

Elle hissedilemeyen çok küçük kitlelerin bile görülmesini saglar. Özellikle 50 yasindan itibaren düzenli araliklarla yapilmasi tavsiye edilmektedir.
• Igne biyopsisi: Kitle içerisinden hücre örnegi alarak mikroskop altinda inceleme amaciyla yapilir.
Meme kistlerinin tedavisinde, kist içerisine igne batirilir ve kesedeki sivi tamamen bosaltilir. Çikarilan sivi daha sonra mikroskop altinda incelenebilir ve gerekiyorsa ek tedavi uygulanir. Meme kistleri bosaltilmalarina ragmen tekrar edebilir. Fibroadenom ve papillomlar ise çogunlukla ameliyatla çikarilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp