Gögüs Kıllanması

Gögüs Kıllanması

Göğüs Kıllanmasının Nedenleri ve Tedavisi

Erkeklik hormonu, kıl gelişimini kontrol eden en önemli faktörlerden biridir. Kadında olması gerekenden fazla bu hormonun bulunması erkek tipi kıllanmayı başlatır. Kadınlarda göğüs kıllanmasının nedenleri ve tedavileri üzerine uzmanların hazırladığı detaylı bilgiler içeren makalemize aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Kadınlarda Aşırı Tüylenme


Kadınların az veya çoğu bir dönem aşırı kıllanma sorunundan yakınır. Kadında olması gerekenden fazla bulunan erkeklik hormonu bu kıllanmayı başlatır.

Hirsitusmus denen bu durum erkek tipinde kıllanma olarak da tarif edilebilir. Kadınların yüzde 5-10'u az veya çok bu şikayetten yakınır. Erkeklik hormonu, kıl gelişimini kontrol eden en önemli faktörlerden biridir. Kadında olması gerekenden fazla bu hormonun bulunması erkek tipi kıllanmayı başlatır. Aşırı tüylenmesi olan kadınlarda tüylenmenin yüzde 65-70'i polikistik över nedeniyle veya yumurtalıklardan çıkan erkeklik hormonu ya da erkeklik hormonu benzeri maddeler nedeni ile olmaktadır. Tüylenmenin derecelendirilmesi için F-G skorlaması denen bir ölçü birimi kullanılmaktadır. Vücudun 9 bölgesindeki (üst dudak, çene, göğüs, karın, kol, bacak, sırt, kalça ve dış genital organlar gibi) tüyler en azdan başlanarak yukarı doğru 1-2-3-4 diye değerlendirilir. Yani hastanın jinekolojik endokrinoloji olan bir merkezde değerlendirilmesi gerekir.

Hastalığın nerede olduğu anlaşılmalı (yumurtalık, böbrek üstü bezi, hipofiz bezi, insülin salgılanmasındaki bozukluklar). Burada tedavi edilemeyen bir durum olduğunu sanmıyorum ancak tanının doğru koyulamamış olduğunu düşünüyorum. Tüylenmenin başka yan etkisi var mı? Eğer doğru teşhis konulamazsa tabii var. Mesela yumurtalıklarda erkeklik hormonu çıkaran bir tümör olursa, gecikme ciddi sorunlar çıkarabilir. Aynı şekilde hipofiz ve böbrek üstü bezi tümörleri de olabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp