Gebelikte Hepatit

Gebelikte Hepatit

" Gebelikte hepatit hastalığı ve bitkisel tedavi yöntemleri hakkında bilgiler. "

Gebelikte hepatit hastalığı ve bitkisel tedavi yöntemleri hakkında bilgiler bu makalede yer almaktadır. Gebelikte hepatit hastalığı ile ilgili tüm açıklamaları bu makalede inceleyebilirsiniz...

Son yılların en önemli hastalıklarından biri olan hepatitin (sarılık) gebelik döneminde de anne adaylarına bulaşma ihtimali var. Hepatit genellikle anneden bebeğe geçmez ayrıca bebekte herhangi bir anormalilere ya da sakatlığa da sebep olmaz.

Genellikle iyi yıkanmayan yiyecek ve içeceklerden bulaşan Hepatit A enfeksiyonu, kendiliğinden tam olarak iyileşebilen bir sarılık türüdür. Hepatit A kalıcı hastalıklara sebep olmadığı gibi taşıyıcılığa da sebep olmuyor. Bunun dışında Hepatit A gebelik sırasında bulaştığında enfeksiyon, bebekte bir anomali ya da sakatlık oluşturmuyor. Hepatit B cinsel ilişki ve kan ile bulaşmasının yanında doğum ile de bulaşan bir virüs enfeksiyonudur. Doğum esnasında anneden bebeğe geçebilir.

Hepatit B virüsü kişiye bulaştıktan sonra iki ile altı ay sürelik kuluçka döneminin ardından grip benzeri hafif şikayetlerle belirti verir. Bazı hastalarda başlangıç enfeksiyonundan sonra kalıcı olarak yerleşir ve taşıyıcılık özelliği kazanır. Yalnız çoğunlukla taşıyıcılığa sebep olmaz ve tümden iyileşerek bağışıklık gelişmesini sağlar.

Anne adayının gebelik sırasında Hepatit B geçirmesi ya da önce geçirmiş olup taşıyıcı durumunda olması, gebelikte düşük, ölü doğum ya da anomali, sakatlık yaşanmasına sebep olmaz. Yalnız hastalık, doğum esnasında bebeğe geçebilir ve bebekte doğum sonrasında hastalık oluşumu görülebilir.

Virüs anne sütü ile babağe geçebileceğinden emzirmemek doğru olur. Anne adayına gebelikte uygulanan HBsAg(+) ve AntiHBs (-) gibi Hepatit B testleri annenin taşıyıcı olup olmadığını gösterir. HBeAg testi ise hastalığın doğum sırasında bebeğe geçiş riskini belirler. Taşıyıcı olduğu belirlenen bir annenin bebeğine doğumdan sonra ilk oniki saatte Hepatit B immunglobulin ile birlikte ilk doz Hepatit B aşısı yapılır. Bebek bir aylık olduğunda aşının ikinci dozu, altı aylık olduğunda da son doz aşı yapılır. Uygulanan tedavi bebeği hastalıktan yüzde doksanbeş oranında korur. Bu sebeple bebekler tedaviyi takip eden günlerde de enfeksiyon riski unutulmamalı ve takip edilmeli. Şayet anne Hepatit B taşıyıcısı ve bebeğede bulaşmamışsa rutin aşı takvimi uygulanır. Hepatit B aşısı inaktive (ölü) bir aşı olduğundan anne adaylarına gebelik döneminde uygulanmasında herhangi bir sakınca yoktur.


SENDE YORUM YAP!

Whatsapp