Gebelik Hipertansiyon Tedavi

Gebelik Hipertansiyon Tedavi :

Hipertansiyon

Gebeliğin ilk haftalarında kan basıncı normal değerlerin altına kadar düşebilir

Bu durum hastayı çok telaşlandırır. Gereken birkaç tedbir ile hastaya bu durumun normal olduğu anlatılarak endişeleri giderilmelidir.Gebelikte asıl probleme yol açan hastalık yüksek tansiyondur. 
 
Yapılan araştırmalar, gebelerin yaklaşık % 5 inde daha önceden hipertansiyon mevcut olduğunu ve farkında olmadıklarını göstermiştir. Ayrıca tüm gebelerin yaklaşık % 10’unda, ilk gebeliklerinde hipertansiyon geliştiği gösterilmiştir. Bu nedenlerle gebelerin hipertansiyon yönünden çok yakından takip edilmeleri gerekmektedir.Gebelikte gözlenen hipertansiyon, aşağıdaki şekilde sınıflandırılmaktadır:
 
1. Müzmin yani kronik hipertansiyon: Gebelik öncesi hipertansiyon mevcudiyeti, gebeliğin ilk 20. haftasına kadar hipertansiyon gözlenmesi veya doğumdan sonraki 6 haftadan sonra bile kan basıncının yüksek kalmasına, kronik yani müzmin hipertansiyonu olan gebe hasta denilmektedir.
 
2. Gebeliğin tetiklediği hipertansiyon: Bu hipertansiyon şekline gestasyonel hipertansiyon denilmektedir. Yüksek tansiyon, gebeliğin 20. haftasından sonra çıkmıştır, ancak bu gebelerde idrardan albümin kaybı mevcut değildir. Bu gebelerde hipertansiyon geçici olabilir, doğumdan sonra kan basınçları normale döner. Bazen kronik hipertansiyona veya aşağıda bahsedeceğimiz preeklam- siye dönüşebilir.
 
3. Preeklamsi: Yüksek tansiyon, gebeliğin 20. haftasından sonra gözlenmiştir. Beraberinde idrarla albümin atılmaktadır.
 
4. Eklamsi: Preeklamsi bulgularına ek olarak, hastada kasılma nöbetleri mevcuttur.3. Kronik yani müzminleşmiş hipertansiyon üzerine binmiş preeklampsi ve eklampsi: Bu hastalarda mevcut olan hipertansiyon, gebelik sırasında ani yükselmeler gösterebilir. Beraberinde idrarla albümin kaybı, karaciğer bozukluğu ve kan pıhtılaşmasını sağlayan elemanlardan trombosit sayısında azalma saptanabilir.

Gebelikteki hipertansiyon tiplerini tam ayırt edebilmek için kan basıncının yükselmesinin başlangıç zamanını bilmek çok önemlidir

Ayrıca gebelerde görülen tansiyon yükselmeleri çoğu zaman sinsi seyreder. Anne ve bebek sağlığı için çok olumsuz sorunlara yol açabilen gebelikteki yüksek tansiyon, yakından izlenmeli ve tedavi edilmelidir.Gebelik hipertansiyonun tipini ayırt etmek, komplikasyonları takip etmek ve tedaviyi planlamak açısından çok önemlidir.

Gebelerde hipertansiyon oluştuğu zaman:
 
• Düşük doğum ağırlıklı bebek veya gelişme geriliği olan bebek doğurma ihtimali yükselir,
 
• Gebelerde beyin kanaması gelişme riski yüksektir,
 
• Daha sonraki gebeliklerinde yüksek tansiyon gelişme riski artmaktadır,
 
• Gebeliklerinde hipertansiyon gelişmiş kadınlarda, ileri yaşlarda yüksek tansiyon görülme ihtimali artmaktadır,
 
• Gebelerde yüksek tansiyonu ilaç ile tedavi etmek, hem anneyi ve hem de anne karnındaki çocuğu korumaktadır,
 
• Gebelerde tercih edilecek ilaç, alfa metil dopadır. Ancak, beta blokör ve kalsiyum antagonistleri de kullanılabilirler. ACEI ve ARB’lerin kullanılması kesinlikle sakıncalıdır, fetüste böbrek yetmezliğine neden olabilirler.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp