ganglion kisti ayakta

Ganglion Kisti :

Eklem kapsülü, tendon veya tendon kılıfı üzerinden çıkan içi jel kıvamında bir sıvı ile dolu kistik yapıdaki iyi huylu tümörlerdir. Elde en sık rastlanan iyi huylu tümörüdür. Genellikle 20-40 yaş arasında ve dah çok kadınlarda görülür. Tek bir kist şeklinde ve çoğunlukla el bileği ve eldeki belli yerlede çıkmakla beraber eli ve el bileğinin hemen her ekleminde yerleşebilir. Ganglion sıklık sırasına göre el bieğinin sırt tarafında (dorsal ganglion), el bileğinin iç yüzünde (volar ganglion), avuç içinin parmaklara yakın kısmında (volar retinakuler ganglion) ve parmakların en uç eklemleri hizasında oluşabilir.

Kesin bir sebebi yoktur. Tekrarlayan küçük travmalar sonrası oluşabilir. Hastanın mesleği ile doğrudan bir ilişki yoktur. Aniden ortaya çıkabileceği gibi aylar içinde yavaşça gelişebilir. Hastalar genellikle oluşan şişlik nedeni doktora başvururlar. Şişlik dinlenme ile azalıp aktivite ile artabilir. Bazen kistin patlaması sonucu tamamen ortdadan kalkabilir. Fazla büyüyen kistler eklem hareketleri sırasında ağrıya neden olabilir.

Tedavi özellikle ağrısız kistlerin olduğu çoğu hastada gözleme almak yönünde olmalıdır. Ancak kist ağrılı hale geldiğinde, el hareketleri ve fonksiyonlarında kısıtlanma meydana geldiğinde yad çok aşırı şişlik oluşup estetik olarak kötü görünüm oluştuğunda cerrahi tedavi uygulanmalıdır. Cerrahi tedavi sonrasında tekrarlama nadirdir. Ancak kistin uygun olarak çıkarılmadığı durumlarda cerrahi tedavi sonrası %50'ye varan oranlarda tekrarlama olabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp