Fibromiyalji Nedir Neden Olur?

Fibromiyalji Nedir Neden Olur? :

Fibromiyalji



Fibromiyalji, başlı başına bir hastalıktır. Fibromiyaljinin göstergesi geniş bir alanda ortaya çıkan ve üç aydan fazla süren ağrılardır.

Geniş bir alanda, yani: vücudun sağ ve sol kısmında, aynı şekilde göbeğin alt ve üst kısmında 11 ağn noktası görülür. Parmağın ucuyla ya da 4 kg’lık bir ağırlıkla hassas nokta (tenderpoint) denen noktalara baskı yapılarak, ağn duyarlılığı ölçülür.
 
Elektrofiziksel kontroller hastanın ağrılı uyaranlara karşı aşırı duyarlı olduğunu gösterir. Kontrollerde ağrılı uyaranları ileten P maddesi’nin yüksek düzeyde olduğu saptanmaktadır. Bu da sinirlerin ağrılı uyaranlara karşı daha duyarlı olmasına yol açar.Yeni araşürmalar, fibromiyalji hastalarında dış uyaranların gönderdiği duyarlılık bilgilerinin yanlış değerlendirildiğini ortaya koymaktadır. Ağnyı basüran merkezi sistemin işlevini yerine getirmediği düşünülmektedir.
 

Semptomlar:

Normalde ağn, fibromiyaljihastalannm kaslarında hissedilir. Çok sayıda fibromiyalji hastası eklem ağrılarından ve sabahları bedensel katılıktan şikayetçidir. Ağrının şiddeti gün boyu yapılan aktivitelerle, enfeksiyonla, uykusuzlukla, üşüme ve stresle değişmektedir. Bedensel, zihinsel ve ruhsal zorlamalarla ortaya çıkan hızlı bitkinlik, fibromiyalji hastaları için tipiktir. Bunun nedeni de sık sık karşılaşılan uykusuzluk olabilir. Dinlenmeyi sağlayan uyku dönemleri azalmaktadır. Hatta uzun süreli uyku dönemlerinden sonra bile hastalar bitkinlikten sıyrılamamaktadırlar. Bazı hastaların bütün vücutlarında ağrı hissettikleri ve “Bana dokunma sendromu” yaşadıkları görülmektedir. Bu hastalıkla ortaya çıkan sorunlar çok çeşitlidir.
 
Tedavi:
Tedavinin amacı, hastamn bedensel ve ruhsal dengesini işler halde tutmaktır. Ne yazık ki uygulanan tedaviler başarılı değildir. Hatta çok yönlü tedaviler, her ne kadar, kısmi bir rahatlama getirse de hastalığı iyileştirememektedir. Hastalığın nedeni, ağrı hissini bastıran sistemdeki bir sorundur. Tedavinin amacı ağrıyı bastıran sistemi yeniden inşaetmek olmalıdır. Çoğunlukla söylendiği gibi fibromiyalji “yumuşak doku romatizması” değildir, hele hele ağrının bir “yanılsama” olduğu, hiç doğru değildir.Fibromiyalji hastalığına yönelik mul tidisiplinü bir tedavi yöntemi uygulamak önemlidir. Bunun temel direkleri şunlar olmalıdır:
 
Fizik tedavi 
 
Hasta jimnastiği 
 

İlaç tedavisi

 
Rahadama teknikleri, davranış terapisi ve psikoterapi
 
 Hastalık ve ağrıyla baş etmeyi öğreten psikoterapi
 
Gerektiğinde alternatif tedaviler
 
 Hemen anında depresyon gibi ruhsal komplikasyonlara yönelik tedavi başlamalıdır (antidepre- sanlar depresyonu giderecek kadar verilmelidir)
 
Fibromiyalji hastaları uygulanan terapilere kişisel yapılarına göre farklı farklı tepkiler vermektedirler. Bazı uygulamalar yarar sağlayabilir. Daha baştan itibaren hangi uygulamanın başarılı olacağım söylemek mümkün değildir.ilaçla alınan olumlu sonuçlar çok sınırlıdır. Ancak ağrının şiddetli olması durumunda tabii ki verilmelidirler. En iyi yöntemse opioidleri sık sık kesmektir. Böylece ağrı bastırma sistemi etkilenmektedir. Normalde Aspirin, Parasetamol, SOAI gibi ilaçların hiçbir faydası yoktur.Bazı hastalarda kas gevşetici, lokal anestezi ya da bitkisel preparatlar (kılıçotu ve kediotu) etkili olmaktadır.
 
Fizik tedavi: Her zaman ilaç içermeyentedbirleri denemekte fayda vardır. Hangi yöntemin iyi geldiğine hastanın kendisi karar vermelidir. Örneğin şunlar denenebilir:
 
Isı kompresi 
 
Soğuk kompresi 
 
Elektroterapi (Stanger-Banyosu, Ultrason, Ultra-uyarıcı akım, TE,NS-terapisi)
 
 Lazerterapisi
 
Termal ve tuz banyosu, hafif masajlar ve lenf drenajı.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp