Faranjitim

Faranjitim :

FRANJİT NEDENLERİ

Akut farenjitin en sık rastlanan nedenleri başta Streptococcus pyogenes türü olmak üzere bakteriler, bazı virüsler ve çeşitli bulaşıcı hastalıklardır.Kronik farenjit de birçok nedene bağlı olabilir.

Bademcik iltihabından sonra, geniz bademciklerinin büyümesi gibi burunda kısmi tıkanma yapan hastalıklar sonucunda, nezle ya da burun mukozası iltihabında (rinit), çevre koşullarına bağlı olarak (aşırı kuru ya da nemli havada), çeşitli maddelere (kurşun, antimon, çinko; iyot, cıva, bizmut bileşikleri) bağlı zehirlenmelerde ve uzun süreli konuşmalarla yutak bölgesinin aşırı zorlanması sonucunda ortaya çıkabilir.

Kronik farenjit ayrıca bazı hastalıklarla birlikte görülebilir. Bunlar lenfatizm (vücudun çeşitli bölgelerindeki lenf bezlerinin aşırı büyümesine bağlı gelişim bozukluğu), şeker hastalığı, nefrit (böbrek iltihabı), damar sertliği, kalp hastalıkları ve çeşitli vitamin eksiklikleridir.

Farenjit Tedavisinde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar;


- Kesinlikle doktorunuzun önerileri dışına çıkmayınız.

- Uykusuz kalmamak , yorgun düşülmemeli.

- Yatmadan ağız gargarasıyla temizlik yapmak dişleri fırcalayarak agızda bakteri oluşturacak yemek artıklarını siş aralıklarından temizlemek.

- Gece uyuduğunuz odada kalorifer varsa, odayı mutlaka nemlendirin, kalorifer peteğine su askısı takın, odanın nemli durmasını sağlayın.

- Sigara ve alkol almamak , Koyu çay ve kahveden ve asitli içecekler den kaçınmak.

- Tozlu yerlerde ve kirli havada bulunmamak

- Aşırı sıcak ve soğuk gıda almamak , Bol Baharatlı, acı yemeklerden ve Kabuklu bogazı tarhiş edici yiyeceklerden kacınmak

- Üşümemeye çalışmak

- Bol, bol sıvı alın, terli iken korunmaya dikkat edin.

- Alerjiye neden olan faktörlerden uzak kalmak , hangi maddeye karşı alerjiniz olduğunuzu mutlaka öğrenin, alerjinin arttığı dönemlerde, faranjitin azması muhtemel, bu nedenle alerjinizi kontrol altında tutun.

- Vitamin gereksinimlerini karşılamak , özellikle c vitamin.

- Ağız yoluyla değil burundan nefes almak, cünkü agız direk olarak ortam daki tozu ve bakterileri bogaza göndermekte, burun ise toz ları süzer ve soludugumuz havayı nemlendirerek cigerlerimize göndermekte.

- Boğazı temizlemeye çalışmamak

Faranjit Hastalığını rahatça atlatabilmeniz için, Evde hazırlayabileceğiniz Bitkisel Tedaviler :

Kekik ve sirke ile bitkisel faranjit tedavisi :


1 tatlı kaşığı kekik, 1 talı kaşığı kimyon, 1 çay bardağı sirke uygun bir kaba konur. Bu karışımın içine 2 bardak da su eklenir ve kaynatılır. Kürün soğuması beklenir. Soğuyan faranjit kürü ile gün içerisinde birkaç defa gargara yapılır.

Süzme bal ile faranjit tedavisi :


Kaynatılmış 1 su bardağı sıcak suya 1-2 çay kaşığı bal karıştırılır. Bu çaya aynı miktarda papatya, anason, adaçayı, nane, rezene, kekik ve civanperçemi çayı da karıştırılabilir. Günde birçok kez gargara yapılır. Ayrıca günde birçok kez, 1 çay kaşığı bal ağızda eritilerek yenir.

Boğaz ağrıları için meyan balı da nöbet şekeri gibi çok yararlıdır.

Nöbet şekeri ağızda emilirse boğazdaki gıcıklığı önler, sesi açar ve mide içinde çok yararlıdır, tadıda gayet güzeldir.

Meyan balı mercimek kadar ağza alınır ve emilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp