Faranjit, Laranjit, Trakeit

Faranjit, Laranjit, Trakeit :

Faranjit: Boğaz kaygan dokusunun (mukoza) ağrılı iltihaplanmasıdır. Hastalığı virüsler başlatır, daha sonra bakterilerde etkili olur. Hastalık belirtileri gripte olduğu gibi boğaz ağrısı, yutkunma zorluğu, baş ve eklem ağrıları ve ateş görülebilir. Boğaz şişmiş ve kızarmıştır, bulantı hissi meydana gelebilir. Çocuklar yetişkinlere göre bu hastalığa daha sık yakalanırlar.

Laranjit: Gırtlağın iltihaplanmasıdır. Sigara, sigara duman1ı veya kuru ortam sonucu olarak meydana gelir veya soğuk algın1ığı nedeniyle ortaya çıkabilir. Şikayetler arasında boğaz kuruluğu, öksürük, boyunda ağrı ve ses kısılması görülür.


Trakeit: Akciğerdeki hava borularının iltihaplanmasıdır. Hastalık nedeni virüs ve/veya bakteri olabilir. Nefes almada zorlanma, kısık öksürük, ağrı ve ateş görülebilir.

Bitkisel iıaçlarla Tedavi

Faranjit, laranjit ve trakeitte bitkisel ilaçlar tedavi için yeterli etki sahasına sahiptir. Adaçayı yaprağı, kekik otu, İzlanda likeni ve papatya çiçeğinin mikrop öldürücü ve iltihaplanmayı önleyici etilerinden yararlanılır.

Bitkisel ilaçların içerisinde bulunan yapışkan madde (polisakkarit) ile kaygan doku kaplanarak korunur. Ayrıca bölgesel uyuşturma etkisiyle şikâyetler hafifletilir. Faranjitte; adaçayı yaprağı, dar yapraklı sinirli ot, kekik otu, İzlanda likeni ve Papatya çiçeği kullanılır.

Laranjitte; adaçayı yaprağı, dar yapraklı sinirli ot, kekik otu, İzlanda likeni ve papatya çiçeği kullanılır. Trakeitte; adaçayı yaprağı, kekik otu ve papatya çiçeği kullanılır.

Tedavi süresince yumuşak ve sulu gıdalarla beslenmeye ve günde 2 litre su içmeye özen gösterilmelidir. Süt ve süt ürünleri, meyve suları, asitli içecekler ve baharatlı yemekler yenmemelidir. Sigara içilmemeli, sigara dumanlı ortamlarda bulunulmamalı ve mümkün olduğunca temiz hava almalıdır.

Faranjit ve laranjitte destek olarak propolis (bal çerçevelerindeki kahve rengi mum) ve/veya çörekotu çiğnenebilir.

Dahilen Kullanılan Bitkisel ilaçlar

Adaçayı yaprağı: İnce kıyılmış 2 çay kaşığı yaprak bir fincana konur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, fincanın ağzı kapalı olarak 5 dakika demlenir, süzülür. Sulu kısımla gün boyu sık sık gargara yapılır.

Dar yapraklı sınırlı ot:İnce kıyılmış 2 çay kaşığı ot bir fincana konur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, fincanın ağzı kapalı olarak 10 dakika demlenir, süzülerek içilir. çayı taze hazırlanarak günde 3 fincan içilebilir.

Kekik otu: 2 çay kaşığı ot bir fincana konur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, fincanın ağzı kapalı olarak 10 dakika demlenir, süzülerek içilir. Günde 3-4 defa çayı taze hazırlanarak içilebilir.

İzlanda Likeni: İnce kıyılmış 1-2 çay kaşığı ılıkken üzerine 150 ml kaynar su ilave edilip 10 dakika beklenir, süzülerek içilir. günde 2-3 defa birer fincan çayı içilir.

Papatya çiçeği: 1 yemek kaşığı çiçek bir fincana konur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, fincanın ağzı kapalı olarak 10 dakika demlenir, süzülür. Faranjit ve laranjitte bu şekilde hazırlanan çay ile gün boyu sık sık gargara yapılır.

Trakeitte günde 2-3 defa çayı taze hazırlanarak içilir.Trakeitte esanslarla (1.3. Burun-Sinüs iltihaplanmasında önerilen) buhar banyosu (inhalasyon, soluma) yapılması faydalıdır. Pastil, bonbon ve karamel şeklinde hazırlanmış olan esans ve yapışkan madde (polisakkarit) ihtiva eden ilaçlar hastalık başlangıcında kullanılırsa çok faydalıdır. Ayrıca hastalıktan korunma ve hastalığın yayılmasını önleme açısından da bu ilaçlar çok önemlidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp