Erken Menopozun Bitkisel Tedavisi

Erken Menopozun Bitkisel Tedavisi

Malzemeler: Yaklaşık 1 tatlı kaşığı adaçayı, 200 cc su

Hazırlanışı: 1 bardak kaynar suya (200 cc), yaklaşık 1 tatlı kaşığı adaçayı ilave edin. Çayı 10 dakika kadar beklettikten sonra için.

Nasıl Uygulamalısınız? Adaçayını bir hafta boyunca, sabah ve akşam, aç karnına, 1'er bardak için. Küre 2. hafta gün aşırı yine günde 2 kez; 3. hafta da 3 günde bir devam etmelisiniz. 4. hafta küre ara verin. Adaçayı kürüne bu düzende 3 ay boyunca devam edebilirsiniz.

Dikkat edin: Çeşitli yakınmalara yol açmaması için adaçayını günde 3 bardaktan fazla içmemeye dikkat edin. Ayrıca içeriğindeki kafurun ve linoel gibi uçucu yağlar zamanla etkisini yitireceği için, bir yıldan fazla bekletilmiş otları kullanmayın. Şifalı etkisinden tam faydalanabilmek için çaya limon ve şeker gibi tatlandırıcılar ilave etmeyin. Hamilelik döneminde kullanmamaya da özen gösterin.

ÇOBANÇANTASI KÜRÜ

Malzemeler: 20, 25 gr. çobançantası, 1 litre su

Hazırlanışı: 1 litre sıcak suya, 20, 25 gr. çobançantası ilave edin. Çayı birkaç dakika kaynatıp, süzün.

Nasıl uygulamalısınız? Bir hafta boyunca, her gün, 1'er litre çobançantası kürünü için. Bir hafta ara verdikten sonra, küre ertesi hafta devam edin. Çobançantası kürüne bu düzende 3 hafta boyunca devam edin.

Dikkat edin: Çayı isterseniz sıcak, isterseniz soğuk olarak tüketebilirsiniz. Bitkiyi, etkisini kaybetmemesi için serin bir yerde saklamaya özen gösterin. Çobançantası'nı çiğ olarak tüketebilir veya yemek olarak da yiyebilirsiniz.

Erken menopoz belirtileri nelerdir?

Erken yaşta ortaya çıkan menopozun en erken belirtileri öncelikle adet döngülerinin arasının kısalmaya başlaması, sonradan da araların uzamaya başlaması ve nihayet kanamaların durmasıdır.

Adet kanaması miktarının azalması tam olarak bir erken menopoz belirtisi olarak kabul edilmemelidir.
Ateş basması, çarpıntı gibi klasik menopoz bulguları bazı durumlarda belirtiler arasında bulunmayabilir. İlk belirtilerle menopozun tamamen ortaya çıkması arasında geçen süre çok değişken olabilmektedir.

Erken menopoz nasıl tedavi edilir?

Erken menopoz osteoporoz (kemik erimesi) sürcini hızlandırır mı?
Erken yaşta ortaya çıkmış menopoz olgularında (özellikle otoimmun tipte olanlarda) kendiliğinden geri dönüş veya tedaviyle geri dönüş mümkün olabilmektedir (yukarıda anlatılan DHEA tedavisi bölümüne bakınız).

Genç yaşta menopoza girmiş olmanın getirdiği en önemli dezavantajlardan biri kemik erimesinin hızlanması olduğundan bu konuda gerekli önlemler alınmalı ve kemikleri koruyucu tedaviye geçilmelidir.

Ateş basması, vajinada kuruluk, ruhsal gerginlik gibi klasik menopoz belirtileri de çoğu durumda hormon tedavisine yanıt vermektedir.
Yumurta hücrelerinin tükenmesiyle ortaya çıkan erken menopoz olgularında kadının yumurta hücresi kalmadığı için kendi yumurtalarıyla gebelik oluşması (tüp bebek de dahil) çok zordur, bu durumda çoğu durumda tek çare donör oosit (başka bir kadının bağışladığı yumurta hücresi) ile oluşturulmuş gebeliktir. 

Erken menopoz engellenebilir mi?

Erken menopoz çoğu zaman ön görülemeyen bir durumdur. Kadınların kariyer planları yaparken çocuk sahibi olmayı da planları arasına almaları ve mümkünse 35 yaşına kadar sahip olmak istedikleri çocuk sayısına ulaşmaları gerekmektedir.

Erken menopoz ender görülen bir olgu olsa da çocuk sahibi olmayı geciktirmeyi düşünenlerin yıllık olarak doktorlarına başvurarak çeşitli hormon testleri ve yumurtalıkların ultrasonografiyle değerlendirmesinden ibaret yumurtalık rezervi (doğurganlık) ölçümlerini yaptırmalarını öneriyoruz. Yumurtalık rezervi bir kadının yumurtalıklarında döllenmeye elverişli yumurta hücresi sayısı konusunda oldukça iyi fikir veren bir incelemedir ve günümüzde aynen yıllık smear testi gibi kadınlarımıza bu testi öneriyor ve uyguluyoruz.

Günümüzde yumurtalık rezervini en iyi değerlendiren testler adet kanamasının ilk günlerinde yapılan AMH (anti müllerian hormon) kan seviyesi ölçümü, adet kanamasının ilk günlerinde vajinal ultrasonografiyle yapılan “antral folikül sayısı ölçümü” incelemesi ve yine ilk günlerde kanda FSH ve Estradiol (E2) adı verilen hormon seviyesi ölçümleridir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp