Erkeklerde Göğüs Sarkması

Erkeklerde Göğüs Sarkması

Erkeklerde Göğüs Sarkması Hakkında Bilgiler


Erkeklerde oluşan bu duruma jinekomasti denir. Göğüslerinin büyüklüğünden şikayet eden erkekler aslında oldukça fazladır. Genelde ergenlik çağında ortaya çıkan bu durum hormonal değişimler sonucu oluşur. Erkeklerde göğüs sarkması hakkında bilgiler yazımızda yer almaktadır.




Yaşamlarının herhangi bir dönemde erkeklerde meme büyümesi görülebilir. Ergenlik döneminde hormonal etkiyle büyüme görülebildiği gibi ileri yaşlarda da görülme olasılığı mevcuttur. Meme büyümesindeki vakaların % 75 oranında neden tespit edilemez. Yeni doğan döneminde, ergenlikte olduğunda hormonal etkilere bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Yeni doğan döneminde olmasının nedeni anneden geçen östrojen hormonuna bağlıdır, bu durum geçicidir ve birkaç haftada düzelme gösterir. Ergenlik döneminde ise genellikle asimetrik bir büyüme şeklinde olmakta ve 20 li yaşlara doğru kendiliğinden düzele bilmektedir.

Hormon bozukluğuna bağlı meme büyümesi erkeklik hormonu denilen testesteronun yetersizliğine bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Bazı ilaçlar da meme büyümesine neden olabilmektedir. Bunlardan bir kısmı kadınlık hormonuna (östrojen) benzerliklerinden dolayı sebebiyet vermektedir. Doğum kontrol hapları, bazı kalp ilaçları ve hormon içeren kozmetik ürünler gibi.

Ülser tedavi ilaçlar, epilepsi ilaçları, kemoterapi, kanser ilaçları,antiandrojen, bazı kalp rahatsızlığı ilaçları, eroin ve bazı antidepresanlar da değişik mekanizmalar da meme büyümesine neden olabilmektedirler. Erkeklerde meme büyümesinde dikkat edilmesi gereken nokta; gerçek meme büyümesinde meme bezi büyürken, yalancı meme büyümesinde sadece yağ dokusu artar.Memedeki büyüme yalnız meme bezi büyümesi, meme bezi ve yağ dokusu artışı ya da sadece yağ dokusu artışı şeklinde görülebilir. Hastaların 1/3 ünde tek taraflı meme büyümesi görülmektedir. Büyüyen memede hassasiyet olabilir.

Meme büyüklüğü genel sınıflandırması yapılırsa;

A : Hafif büyüme var deride sarkma yok

B-1 : Orta derecede büyüme var deride sarkma yok

B-2 : Orta derecede büyüme var deride hafif sarkma da var

C : Aşırı büyüme var bayan memesi gibi sarkma da mevcut..

Aşırı şişman olmayan erkeklerde meme büyümesi teşhisi en az 2cm çapta meme dokusu oluşmalıdır. Genelde iyi huylu meme büyümesi yanında, erkeklerde memede oluşan şişliğin direkt meme kanseri olasılığının da göz ardı edilmemesi gereklidir.Tedavi uygulamasında; eğer hormonal bozukluk var ise tedavisi ilaçlarla yapılmakta olup ancak herhangi bir hormonal bozukluk tespit edilemediyse cerrahi tedavi uygulanmaktadır.Cerrahi tedavi esnasında eğer deride sarkma yada fazlalık yok ise sadece meme bezi dokusu çıkartılır.Ancak ileri derecede büyüme var ise derinin de kısmen çıkartılarak küçültülmesi işlemi yapılmaktadır. Sadece yağ doku artışı var ise herhangi bir kesi yapılmadan liposakşın ile yağ dokusu alınabilir. Uygulamalar lokal yada genel anestezi ile yapılmaktadır.Hastaneden aynı gün çıkmak mümkün olduğu gibi isteğe bağlı bir gün kalınabilmektedir. Ameliyattan sonra göğüs elastik birbandaj ile sarılır.

  • Ameliyat sonrasıKanama
  • Memede asimetri
  • Meme ucunda dolaşım bozukluğuna bağlı yara açılması
  • Enfeksiyon
  • Ameliyat izi
  • Deride düzensizlik gibi riskleri mevcuttur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp