Ekzema, Dermatit (Dermatitis)

Ekzema, Dermatit (Dermatitis) :

Kaşıntılı deri iltihaplanmasının yeni ortaya çıkan (akut) şekline dermatit, uzun süre devam eden (kronik) haline ekzema denmektedir. Yeni başlayan (akut) hastalıkta kızartı. kabarma, su toplama ve akıntı görülebilir. Ekzema da ise bölge kurudur, pullanma vardır, çatlaklar görülür. Hastalık nedenleri arasında alerji, sıcaklık, kimyasal maddelerle tahriş, ultraviole ışınlarının etkisi sayılabilir. Bitkisel ilaçlar hafif dermatitte destek tedavi olarak uygulanır. Hafif ekzemada bitkisel ilaçlar tek başına tedavide tercih edilir, kimyasal-sentetik ilaçların kullanılma zorunluluğu halinde destek tedavi olarak uygulanır.

Bitkisel ilaçların istenmeyen etkilerinin olmaması nedeniyle uzun süren tedavide dönüşümlü olarak kimyasal-sentetik ilaçlarla birlikte kullanılma imkânından yararlanılması gerekir. Dermatitte yaralı bölge serin tutulmalıdır, krem ve merhem şeklinde ilaçlar kullanılmamalıdır, sargı uygundur ve sargı sık sık değiştirilmelidir. Böylece bölgenin ısınması önlenir, iltihaplanma teşvik edilmemiş olur. Ekzemada merhem ve krem şeklindeki ilaçlar kullanılır. Deri fazla yağlı ise süt ve jel şeklindeki ilaçlar uygulanır.

Ağrı ve sızı giderici olarak papatya çiçeği, saplı meşe kabuğu ve yulaf samanı kullanılır. Akıntı önleyici olarak ballıbaba çiçeği, ceviz yaprağı, java eri ği kabuğu, koyun otu ve saplı meşe kabuğu kullanılır. İltihaplanmayı önleyici olarak ballıbaba çiçeği, ceviz yaprağı, dar yapraklı sinirli ot, papatya çiçeği, saplı meşe kabuğu ve yaban yasemini kullanılır. Kaşıntı giderici olarak bahçe nanesi esansı, ballıbaba çiçeği, java eriği kabuğu, koyun otu ve yaban yasemini kullanılır. Mikrop öldürücü (Anti bakteriyel) olarak papatya çiçeği kullanılır. Tedavi amacına uygun olarak yukarıda verilen gruplardan bir veya bir kaç bitkisel ilaç birlikte kullanılabilir.

Dâhilen Kullanılan Bitkisel ilaç

Yaban yasemini: Kronik ekzemada destek tedavi olarak uygulanır. Bitki zehirlidir, sadece hazır ilaç olarak kullanılabilir.

Haricen Kullanılan Bitkisel İlaçlar

Ballıbaba çiçeği: Oturma banyosu: 5 yemek kaşığı çiçek üzerine 500 ml kaynar su ilave edilir, 10 dakika bekletilip süzülür. Sulu kısımla günde bir defa oturma banyo su yapılır.

Sargı: Kıyılmış 50 gr çiçek üzerine 500 ml kaynar su ilave edilir,10 dakika bekletilip süzülür. Sulu kısımla sargı bezi batırılarak soğuk olarak ilgili bölgeye sarılır. Sargı günde birkaç defa değiştirilir, bölge ısınmaya başladığında sargı değiştirilmelidir.

Ceviz yaprağı: İnce kıyılmış 3 çay kaşığı yaprak 100 ml soğuk su ile kısık ateşte kaynayana kadar ısıtılır, 15 dakika bekletilip süzülür, Sulu kısımla sargı yapılır veya el ve ayak banyosunda kullanılır, günde 1-2 defa uygulanabilir.

Dar yapraklı sinirli ot: İnce kıyılmış 2 yemek kaşığı ot 150 ml soğuk su ile kısık ateşte kaynayana kadar ısıtılır, ateşten alınıp 15 dakika bekletilip süzülür. Sulu kısım sargıda kullanılır, sargı günde 4-5 defa değiştirilir.

Hercai menekşe: İnce kıyılmış 2 çay kaşığı ot üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, 10 dakika bekletilip süzülür. Sulu kısım sargıda kullanılır. Sargı günde 4-5 defa değiştirilir.

Java eriği kabuğu: Öğütülmüş 1 çay kaşığı kabuk üzerine 100 ml kaynar su ilave edilir, 15 dakika bekletilip süzülür. Sulu kısım sargıda kullanılır. Sargı günde 4-5 defa değiştirilir.

Koyun otu: Kıyılmış 10 gr ot 100 ml soğuk suyla kaynayana kadar ısıtılır, soğuduktan sonra süzülür. Sulu kısımla sargı bezi ıslatılarak ilgili bölgeye sarılır. Sargı her yarım saatte bir değiştirilir.

Papatya çiçeği: İstenilen etkinin sağlanabilmesi için hazır ilaç kullanılmalıdır. Saplı meşe kabuğu: İnce kıyılmış veya öğütülmüş 20 gr kabuk 1 litre soğuk su ile kaynayana kadar ısıtılır, ateşten alınıp 10 dakika bekletilerek süzülür. Sulu kısım sargıda kullanılır. Sargı günde 4-5 defa değiştirilir.

Yaban yasemini: İnce kıyılmış 1-2 gr sürgün 250 ml su ile 10 dakika kaynatılır, süzülür. Sargı bezi sulu kısımla ıslatılarak sargı olarak kullanılır, 1 saat sonra çıkarılır. Günde 3 defa sargı yapılır.

Yulaf samanı: 100 gr saman 2 litre suda 30 dakika kaynatılır, süzülür. Sulu kısım banyo suyuna ilave edilir. Gün aşırı banyo yapılır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp