eklem hastalıkları megep

Eklem İltihabı 5 :

Romatoid Artrit en yaygın romatizmal hastalıktır ve daha fazla kadınlarda olmak üzere nüfusun yüzde 0,5 inde görülmektedir. Hastalığın sebebi henüz tam olarak açıklanamamıştır; ancak genetik faktörler ile bünyenin kendi dokularına karşı çalışması süreçleri ile bağlantılar mevcuttur.

Kainat Eczanesinden Önerilen Bitkiler

Isırgan Otu (Urtica dioica): Isırgan otunun dikenli yapraklarını ağrıyan eklemlerin üzerine sokturmak, ağrılar için iyi bir yöntemdir Ayrıca bitkinin yapraklarını buharda sebze gibi pişirerek de kullanabilirsiniz. Ramatoid Hastalıklar Vakfı, her gün alınacak 3 mg. borun, romatoid artritin ve osteoartrit ağrılarına faydası olacağını söylüyor. Buharda pişirerek kolayca hazırlayabileceğiniz her 100 gramlık porsiyonla ya da bunun üç katı ağırlıktaki taze yaprakla hazırladığınız porsiyonlarla önerilen 3 mg.'lık dozdan daha fazla bor almak anlamına gelir. Bu da artrit için çok faydalıdır.

Biberiye (Rosmarinus offcinalis): Eski çağlarda "hafıza otu" olarak bilinen biberiye, hücre yaşlanmasını önleyen antioksidanlardan bol miktarda içerir. Zaten bu şekilde anılmasının en önemli nedeni içerdiği antioksidanlar nedeniyledir. Amerikalı bir bitki üreticisi, balığa çıktığı bir gün balıkların üzerini biberiye ile kaplayarak kokmaktan nasıl koruduğunu anlatmıştı. Balıkları o şekilde dondurmadan bıraksanız bile, biberiye sayesinde günlerce bozulmadan kalabilirler.

Söğüt (Salix), Sarımsak (Allium sativum) ve Meyan Kökü (Glycyrrhiza glabra): Söğüt kabuğu bitkisel aspirindir. İçerdiği "salisin" adlı kimyasalı, Bayer firması aspirin adı verilen ve artrit hastalarının her gün kullandıkları, ağrı kesici, küçük asit tabletlerine dönüştürmüştür. Fakat söğüt kabuğunu tek başına içmek mideyi rahatsız edebilir. Bu nedenle vereceğimiz tarif, midenize oluşacak yan etkiyi en aza indirir. Üç ölçü kadar kurutulmuş söğüt Kabuğu, iki ölçü kurutulmuş meyan kökü ve bir ölçü de doğranmış sarımsak karıştırıldıktan sonra karışımın üzerine kaynar su dökülür ve 15 dakika demlenmeye bırakılır. İçerken tadından hoşlanmazsanız, lezzetlendirmek için çayınıza limon, bal, zencefil veya zerdeçal ekleyebilirsiniz.

Zencefil (Zingiber offeinalis) ve Zerdeçal (Curcuma longa): Hintli araştırmacıların yaptıkları araştırmalarda, günde 3 ile 7 gram arası zencefil alan 18 osteoartrit ve 28 romatoid artrit hastasının yüzde 75'inden fazlası, ağrı ve sertliklerinde hafif de olsa bir azalma olduğunu ortaya çıkarmıştır. Zerdeçalın içerdiği "curcumin" maddesi, zencefilde bulunan bazı bileşiklerle aynıdır. Her iki bitkinin de çayını içebileceğiniz gibi, bunlarla hazırlayacağınız çeşitli sebze yemekleriyle de keyfini çıkarabilirsiniz.

Kırmızıbiber (Capsicurn): Acı kırmızıbiber dilimizi yaktığı gibi, vücudun herhangi bir yerindeki ağrıyı da keser. Kırmızıbiberdeki ağrı giderici kimyasal madde olan kapsaikin, doğanın kendi uyuşturucusu olan endorfinin salgılanmasını tetikler. Kırmızıbiber aynı zamanda salisilatlar olarak bilinen aspirin benzeri bileşikleri içerir. Kırmızıbiberi suda kaynatarak çay yapabilirsiniz fakat çeşitli baharatlarla hazırladığınız yemeğinize karıştırmak çok daha büyük bir keyif verecektir. Çabuk etki etmesini istiyorsanız, domates suyunuzun içine bir parça acı biber sosu karıştırmayı deneyin. Araştırmacılar, artritli eklemlere günde 4 kez kapsaikinli bir kremin doğrudan uygulanması halinde, ağrıların önemli oranlarda azaldığını keşfettiler.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp