Romatizma İlaçları İsimleri

Romatizma İlaçları İsimleri :

Halk arasında genellikle kas ve eklemleri etkilediği bilinen bu hastalıklar başka organları da etkileyebilmekte, işlevlerini bozabilmektedir. Sözü edilen bu organlar deri, göz, kalp, akciğer, böbrek ve beyindir. Çok çeşitli yakınma ve organ tutulumlarına neden olabilen bu hastalıkların tedavisi günümüz koşullarında mümkündür. Bununla beraber çoğu romatizmal hastalığın tamamen ortadan kalkması mümkün değildir.

Sürekli hasta-hekim işbirliği gerektirir. Tedavideki en büyük amaçlar, hastanın yakınmalarını ortadan kaldırmak, etkilenen organlarda kalıcı bir bozukluk gelişmesini önlemek ve mümkün olduğunca hastanın normale yakın bir hayat sürmesini sağlayabilmektir. Tedavi seçiminde romatoloji uzmanı hastaya göre karar verir. Her hastalık herkeste aynı seyretmediği gibi, ilaçlar da her hastada aynı etkinliği göstermeyebilir.

Şeker hastalığı, yüksek tansiyon, böbrek ya da kalp yetmezliği gibi bir takım hastalıkları olan hastalarda bazı ilaçlar hiç kullanılamaz, bazıları ise daha düşük dozlarda ve yakın takiple kullanılabilir. Gebe ve emziren kadınlarda kullanılabilecek ilaçlar yine çok kısıtlıdır. Bu nedenle hastanın takiplerini aksatmaması, hekiminin önerilerine uyması çok önemlidir. Çevresindeki insanların kulaktan dolma sözleri ya da önerilerine göre hareket etmesi sonunda hastanın kendine zarar verecektir. Romatizmal hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar ana başlıklar altında kısaca şöyledir:

Ağrı Kesici ve Antiromatizmal İlaçlar:

Günlük uygulamada romatizmal hastalıkların çoğunda oluşan yangıya darbeyi vurmak için ilk akla gelen ilaçlardır. Bazen tek başına bazense diğer ilaçlarla beraber kullanılabilirler. Bu ilaçların en bilinen ve sık karşılaşılan yan etkisi mide yakınmalarıdır. Bu nedenle hekimin uygun gördüğü hastalarda mide koruyucu ilaçlar tedaviye eklenir. Yaşlı hastalarda, böbrek, karaciğer ve kalp hastalığı olanlarda da hekimin önerisi doğrultusunda çok dikkatle ve daha düşük dozlarda kullanılabilirler. Bazen genç hastalarda da tek başına ya da başka ilaçlarla beraber kullanıldığında karaciğer testlerinde geçici bozulmalara neden olabilirler. Belli aralarla hekim kontrolü gerekir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp