egzama ilacı nedir

Egzama adı, benzerlik gösteren pek çok deri hastalığı için geçerli olabilir. Bedenin bütünselliği açısından bakıldığında, bu tür benzerliklerin zaten pek önemi yoktur.

Sedef hastalığında olduğu gibi burada da, hastalığa yol açan içsel nedenlerin teşhis edilmesi gerekir. Eğer bir alerjik tepkinin katkısı varsa, alerjiye yol açan maddenin saptanması gerekir, çünkü beden bu durumla başa çıkamaz ve bitkisel tedaviye olumlu yanıt veremez. Ellerde, yüzde veya cinsel organlarda oluşan egzamalar genellikle alerjik tepkilerden kaynaklanır; örneğin bebeklerde sıklıkla görüldüğü gibi, inek sütü bu tip alerjik tepkilere yol açabilir. Egzama sıkıntısı çeken herkes, süt ve süt ürünlerinden uzak durmalı, inek sütü yerine keçi sütü veya soya sütünü tercih etmelidir.

Kullanılacak şifalı bitkiler kişilerin özelliklerine uygun olarak seçilmeli, sindirim işlevinde aksaklık olup olmadığı araştırılmalı, acı madde içeren, gaz söktüren, müshil etkisi olan bitkiler denenmelidir. Eğer olası bir karaciğer işlev bozukluğu söz konusu ise, safrakesesi veya karaciğer ilaçları etkili olabilir. Eğer böbrekler tam görev yapamıyorlarsa, idrar söktürücü ilaçların kullanılması gerekecektir. Sinir sistemini güçlendirici bitkiler de denenebilir.

Egzamanın içten tedavisinde başarıyla kullanılabilecek bitkiler: Isır ganotu, atkuyruğu, hindiba, sinirliot, huş ağacı yaprağı, mayıs papatyası, andırotu kökü, suteresi, böğürtlen yaprağı, altınbaşak, aynısafa, kırmızı yonca. Temel bir bitki karışımı şöyle olabilir: Isırganotu, hindiba, altınbaşak. mayıs papatyası, çok ince kıyılarak eşit oranda karıştınlır. Yarım veya bir tatlı kaşığı bitki, orta boy bir su bardağı dokusu kaynar suyla haşlanır, 10 dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 3-4 bardak taze demlenmiş çay soğutulmadan, aç karnına veya öğün aralarında içilir Her bardak çaya eklenen yarım veya bir tatlı kaşığı İsveç Şurubu, iyileşmeyi hızlandıracaktır. Ayrıca, bolca içilen taze elma suyu da çok yararlıdır. Tedavi başlangıcında belirtiler kötüleşebilir, ama bu tepki nedeni üzülmemek gerekir, çünkü bu gidiş kısa sürede iyileşmeye dönecektir

Fiziksel sıkıntıların bir an önce yatıştırılabilmesi için, dıştan tedavi yapılabilir, ama bu tedavi, içten yapılan tedaviyle birlikte yürütülmelidir. Böyle bir tedavi de, aynısafa, mayıs papatyası çaylarıyla veya ceviz yaprağı, meşe kabuğu kaynama sularıyla yapılan kompresler ve yıkamalar biçiminde uygulanabilir. 2 yemek kaşığı dolusu kuru veya 3 yemek kaşığı dolusu taze mayıs papatyası veya aynısafa çiçeği, yarım litre kaynar suyla haşlanır, iyi ılıklaşana kadar demlendirilir ve süzülür. Temiz bir komprese bitki çayı emdirilir ve egzamanın üstüne yatırılır. Kompres, bir saat boyun sık, sık ıslatılarak, bir saat süreyle etkilemeye bırakılır. Günde en az iki kere uygulanmalıdır. Ceviz yaprağı ve meşe kabuğu uygulamasında, bitkiler haşlan demlemek yerine, 10 dakika kaynatıldıktan sonra ılıklaşana kadar demlendirilir ve süzülür. Ölçüler ve kullanım biçimi aynen yukarıdaki gibidir.

Ayrıca, fiziksel rahatsızlıkları önlemek için, egzamaların üstüne aynı-safa merhemi kompresleri yapılması tavsiye edilir. Bir kompresin üstüne bıçak sırtı kalınlığında merhem sürülür ve egzamanın üstüne uygulanarak uygun bir biçimde tespit edilir veya merhem egzamanın üstüne doğrudan sürülür.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp