Diş Bakımı İçin Reçeteler

Diş Bakımı İçin Reçeteler :

Dişler

Diş macunları ve ağız yıkama suları, ağzı ve dişleri arınıklaştırırken tükürüğün bakterilere karşı florasını yok etmemeli, dişleri koruyan mineyi aşındırmamalı. Her ne kadar diş çürümesini önleyici maddeler piyasada imal edilip satılıyorsa da, gerçekte bunlar dişlerin çürümesini önlernez. Dişin cinsi kalıtıma ve beslenmeye bağlıdır. Aynca dişlerin sağlıklı olabilmesi için diş etlerinde kan dolaşımının da iyi olması gerekir. Sert besinleri iyice çiğneyerek yemek diş etlerinin kan dolaşımını olumlu etkiler.

Diş Temizleyicisi

Malzemesi: İki çorba kaşığı ada çayı, iki çorba kaşığı deniz tuzu.
Yapılışı: Ada çayı ve tuz ayn ayrı havanda dövülüp firına konur. Ada çayı iyice kuruyup yanmadan (sertleşince) finndan alınır. Soğuyunca tekrar havanda dövülüp tuzla karıştırılarak hava almayan küçük bir kavanoza konur. Bu karışım dişlerdeki lekeleri yok eder, dişleri temizler ve ağıza taze bir koku verir.

Diş Etlerini Sıkıştırmak İçin

Yapılışı: Diş etlerini tuz ile ovduktan sonra ağız tuzlu su ile yıkanmalıdır.

Hasta Diş Etleri İçin


Malzemesi: Bir fincan ada çaylı bitkisellosyon, biraz boraks.
Yapılışı: Yapılan bitkisel losyonun çok koyu olması gerekir, yani bitki miktar bol ve demlenme süresi uzun olmalıdır. Süzülen losyona boraks katılır. Ağız bu losyonla sık sık çalkalanır.

Kanayan Diş Etlerine

Malzemesi: 5 gram şap, 250 gram ( bir fıncan) su.
Yapılışı: Şap suda eritilir ve ağız bu eriyik ile çalkalanır. Kanamaktan şişen diş etlerini sıkıştırır ve ayrıca gargara yapmaya da yarar.

Çatlak Dudaklar İçin


a) İki çorba kaşığı bal (akıcı olacak). Birkaç damla da lavantalı veya aromalı losyon karıştırılıp gece yatmadan dudaklara sürülür.
b) Gün boyunca dudaklara ruj sürer gibi kakao yağı sürülür.

Ağız Kokusunu Gidermek İçin

a) Ağız naneli losyonla yıkanır.
b) Birkaç diş karanfil bir bardak suda kaynatılır, ağız bu su ile yıkanır.
c) Bir ila iki diş karanfil çiğnenir.
d) İki ila üç diş kavrulmuş kahve çiğnenir.
e) Bir parça portakal kabuğu çiğnenir.
f) Ağız lavanta losyonu ile yıkanır.

Dişleri Beyazlatıp Parlatmak İçin

Beyaz kil tuz ile karıştırılıp dişler bu karışımla bir süre diş etlerini tahriş etmeden yumuşak bir şekilde fırçalanır.
Macunu kaçırmayın: Ağız ve diş sağlığı konusunda uyarılarda bulunan uzmanlar, aşırı diş macununun diş etlerini erittiğini belirtiyorlar. Diş fırçalamanın belli bir tekniği vardır, bu kurallara uyulmaması durumunda diş etlerinin aşınması kaçınılmazdır.Dişlerinizi fırçalarken fırçanın fazla bastırılmaması gerekmektedir. Sağlıklı diş etlerine sert fırça, kanayan diş etlerinde ise yumuşak fırça kullanılmalıdır.
Diş etine masaj: Fırçalama sırasında kan dolaşımına yardımcı olması için diş etinede masaj yapılması gerekmektedir. Ağız bakımının yapılmaması durumunda vücuttaki mikrop dengesinin bozulduğu diğer organların zarar gördüğü, kana karışan mikropların kalp, böbrek ve beyni olumsuz yönde etkilediği görülmüştür.
Günde üç kez yerine her yemekten sonra dişleri yukarıda tarif edildiği şekilde fırçalamak daha sağlıklı olacaktır. İdeal diş fırçası ve macunu tercihi nasıl olmalıdır: Diş fırçasının tipi ve kullanım şekli önemlidir. Diş fırçaları sık aralıklarla değiştirilmelidir. Yapılan araştırmalara göre yeni diş fırçaları 3 ay kullanılmış fırçalara göre %30 daha fazla bakteri plağı temizliği sağlar.
• Yanlış diş fırçası seçimi ve hatalı kullanım şekilleri sonucunda diş eti çekilmeleri görülebilir.
• Diş fırçaları, dişlerin dil ve dudağa bakan yüzeylerindeki plağı ve gıda artıklarını ortadan kaldırır. Ama dişlerin ara yüzeylerinde yeterli temizlik sağlamazlar. Bunun için de ara-yüz fırçalan kullanılmalıdır.
• Ağız ve dişler günde en az iki kez fırçalanmalıdır. Fırça seçimi ile doğru fırçalamanın yanı sıra, doğru diş macunu seçimi de ağız ve diş sağlığında göz önünde bulundurulması gereken hususlardandır.
• Diş etlerini bakterilere karşı koruyan diş macunu "triklosan" maddesi içermelidir. Diş plağı ve diş eti iltihapları belirli bakteriler tarafından oluşmaktadır. Triklosan bu bakterilerin oluşumunu önler.
• Diş hekimleri için bu konuda önemli olan tek şey, diş macunun diş minesini güçlendiren florür ve kalsiyum içermesidir.
• Florid, diş minelerinin güçlendirmekle birlikte, diş etlerini asit saldırılarına karşı da korur.
• Enfeksiyon oluşmuş diş etinde şişme ve kanama görülür. Hassas dişler için hydroxylapalit ya da kalsiyum içeren macunlar tercih edilmelidir.
• Bu macunlar, sıcak soğuk hassasiyetini ve tatlıya karşı hassasiyeti en aza indirmektedir.
• Renk vericilerin (sigara, çay, kahve) etkisini azaltmak için, özellikle de sigara kullananlar için bu tür diş macunları haftada bir kez kullanılmalıdır.
Bunlar aşırı kullanılmaları halinde minede aşınmalara neden olabilirler.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp