Dikkat Eksikliğine Dikkat Edin

Dikkat Eksikliğine Dikkat Edin :

Toplumda aşırı hareketli, yerinde duramayan, kırıcı ve yıkıcı davranışlarda bulunan, arkadaş çevresiyle kolay iletişim kuramayan, her ortamda bir şekilde sorun çıkaran çocuklara yaramaz, haylaz şımarık der yaftayı yapıştırır, problem çocuk olarak ilan edip topluma adaptasyon güçlüğü çeken çocuğa yardım edeceğimiz yerde çıkmaza sokarak birey olmasını engeller tomurcuk açmadan gülü avucumuzda tek hamlede harcarız.
Bu tarz davranışlar gösteren çocuklara şefkatle, yardım amaçlı yaklaşıp, bir uzmana başvurduğumuzda pek çoğunda Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) tanısıyla yüzyüze geliriz.

Çocuğumuzda DEHB olup olmadığını nasıl anlayacağız!

DEHB olan çocuklar dürtülerine göre hareket ederler, davranışlarının sonuçlarını düşünmez, ne isterse istesin, zaman mekan ne olursa olsun yapmayı düşündüğünü anında eyleme dönüştürür.

Dikkat çekme arzusuyla başkalarının sözüne karışır, söz keser, düşünmeden konuşup yanlış şeyler söyler ve sosyal anlamda problemlere yol açarlar. Arkadaş edinmeye çalıştıkça yaptığı hatalar nedeniyle dışlanır, yalnız bırakılırlar.

Dürtüsel ve hiperaktif davranışları sebebiyle akranları arasında sivrilip göze batarlar. Yetenekli, zeki olabilirler ancak dikkatlerini yoğunlaştıramadıkları için; öğrenme güçlüğü çekerler (pek çoğunda da özel öğrenme güçlüğü vardır); yüzme, bisiklete binme gibi motor aktivitelerin kazanımında olduğu kadar okuma yazmada da zorlanırlar. Çevredeki sesler, hareketler dikkatlerini kolayca dağıtır; öğretmenin verdiği bilgileri yakalayamaz. Eğer çok parlak öğrenci değillerse sınıfın gerisinde kalır, bir kere geri kaldıklarında da akranlarını yakalamakta zorluk çekerler. El yazıları oldukça düzensizdir.

DEHB olan çocuklar evde de sorunlara yol açarlar; çok konuşur, gürültü ve ağız dalaşı yapar, enerjisi bitmez, hiç uykusu gelmezmiş gibi sürekli hareket halindedir. Etrafındaki insanların yorulmasına kronik yorgunluk çekmesine, herkesin kendisinden şikayetçi olmasına neden olurlar.
Uzun süre oyuncaklarıyla tek başına oynayamaz, çoğunlukla da oyuncaklarını daha alındığı ilk günden kırarlar. Televizyon seyredemez, seyretse de daha çok hareketli (silah, şiddet içeren) filmler seyreder. Uğraşılarına konsantre olamaz.

Arkadaş bulmada da zorluk çekerler. Etrafa zarar veren davranışları, uzun süre oyuna devam edememesi, sık sık ağız dalaşı yapması, kuralları kendi lehine değiştirmesi dışlanmasına sebep olur. Arkadaş bulursa da buldukları genellikle yanlış, uygunsuz, çocuğu olumsuz yönde etkileyecek kişilerdir. Arkadaşı da büyük olasılıkla kendisi gibi hiperaktif bir akranıdır. Eşyalara zarar verme eğilimindedirler; kırılıp dökülmedik oyuncak, ev eşyası bırakmaz.
Kısacası Ailenin, sınıfın, arkadaş çevresinin problem çocuğudur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp