Derinin Hastalıkları

Derinin Hastalıkları : Derinin yüzeysel olarak bazı mantarlarla bulaşması sonucunda meydana gelen hastalıklara derinin mantar hastalıkları veya tıp dilinde epidermomikoz denir.Bir mantar türü olan microspo- rum furfur’un vücudumuzda meydana getirdiği kronik seyirli hastalığa Ptyriasis versicolor adı verilir. Mantar genellikle göğüs ve sırtta sütlü kahverenginde lekeler şeklinde belirir. Epidermophytia inguina- lis’in kasıklarda, perinede, torbalarda egzama şeklinde yaptığı hastalığa da Eczema Margine de Hebra denir. Microsporum audouni’nin genellikle saçlı deride yaptığı mikozlara da genel olarak Microspo- rie adı verilir.

Özellikle çocuklardagörülen bu mantar hastalığı çok bulaşıcıdır. Okullarda herhangi bir vaka görüldüğünde hastalığın bulaşmaması için önlemler alınmalıdır.Trikofiton denilen mantarların sebep olduğu birçok değişik lezyon ve hastalık vardır.

Bunlar arasında saçlı deride saçkıranı meydana getiren Trichophytie capitis, yine birmantar türü olan Trichophytie Sc- hönleini, temriyeyi yapan Trichophytie corporis, sakalda sikosis yapan Trichophytie sycosis en çok görülenlerdir.Saçkıranda (Tinea capitis) saç, parlaklığını yitirir ve kolayca kırılır. Kafa derisi gri kabuklarla kaplanır ve bazı bölgelerde saçlar dökülür.Kellik (Tinea favosa)’ya neden olan mantarlar da başa yerleşir, küçük iltihaplı yaralar ve pullanma meydana getirir ve saçlar o kısımda dökülür. Arada seyrek küçük saçların uzamaya çalıştığı kükürt sarısı renginde bir kabuk bulunur.

Erken tedaviye başlanırsa az bir bölgenin kel ‘kalması (alo- pesi) ile ya da yara izleriyle durum atlatılabilir. Aksi halde baştaki saçsız bölge bütün tepeyi içine alabilir.Candida albicans denilen mantarın yaptığı enfeksiyona moniliasis genel adı verilir. Bu hastalığa klinikte yerleştiği yere göre değişik isimler verilmektedir.

Ağızda pamukçuk (Muguet), dudakta perleş, koltukaltlarında intertrigo diye isimlendirilen hastalıkları belirleyenbir mantar infeksiyonu- dur.Vücudumuzun çeşitli bölgelerine yerleşen bütün bu mantarlar (funguslar, mikozlar), ancak uzmanların mikroskobik ve kültür bulguları ile ayrılıp teşhis edilirler. Tedavi, genellikle karbonatlı su, jansiyan moru, metilen mavisi gibi solüsyonların atuşmanları ve mantarları yok edici diğer anti- mikotik (Nystatin, Canesten, Amphotericin-B vb.) ilaçlarla yapılmaktadır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp