Derideki Yara İyileşmesi

Derideki Yara İyileşmesi :

İyileşmeyi genel nitelikleri ile tartıştık. Bu bölümde çok özel olarak derideki yara iyileşmesini (kutanız yara iyileşmesi) tamlayacağız. Bu olay hem epitelyal rejenerasyon, hem de bağ dokusu oluşumunu içererek tüm dokulardaki yara iyileşmesinin genel ilkelerini yansıtır.

Özel hücre tipleri zedelenme alam önce temizler ve progresif olarak defekti kapatmak üzere doldurur. Reepitelizasyon yara kenarlarında çoğu hücrenin yara yüzeyine göçü ile sağlanır. Bu olay büyüme faktörleri ve ECM tarafından düzenlenir; hücre biçimindeki değişiklikleri içeren fizik koşullar olaya katılır. Onancı etkileyen çeşitli büyüme faktörlerinin nitelikleri önceden tartışılmıştı; Tablo 3-2'de yara iyileşme basamaklandı etkileyen çeşitli faktörleri sıralanmıştır. Bununla birlikte vücuttaki dokularda bu temel şemayı değiştiren hücre ve özellikler olduğunu göz önünde tutmak gerekir.

Deri yara iyileşmesinin üç ana evresi vardır (1) iltihap, (2) granülasyon dokusu oluşumu ve (3) ECM depolanması ve yeniden oluşumu. Büyük yaralar iyileşme sırasında büzüşür (daha sonra tartışılacak). Daha önce gördüğümüz gibi yara iyileşmesindeki olaylar birbiri üstüne eklenir ve birbirinden tam olarak ayrılamaz. Yara niteliğine bağlı olarak, derideki yaraların iyileşmesi primler veya sekonder şekilde olur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp