Deri Ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı

Deri Ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı :

Deri ve zührevi hastalıklar, deri ile saç, tırnak, ter ve yağ bezleri gibi deri eklerinin hastalıklarını inceleyen bilim dalıdır. Ağız ve genital bölgede yerleşen hastalıklar ve cinsel yolla bulaşan hastalıklar kapsamı içerisine girmektedir.
Hastanemizin dermatoloji kliniğinde tanı ve tedavisi yapılan hastalıklar ;
Dermatolojik Hastalıklar:
- Akne (sivilce)
- Mantar Hastalıkları: Tinea pedis (ayak mantarı), tinea korporis (gövde mantarı), tinea unguium (tırnak mantarı), tinea kapitis (saç derisi mantarı), tinea versikolor, vajinal mantar enfeksiyonları vs…
- Bakteriyel ve viral döküntülü hastalıklar (deride abse ve diğer inflamatuar hastalıklar, kızıl, kızamık, kızamıkçık,su çiçeği, zona vs..)
- Paraziter deri hastalıkları (Saç biti, vücut biti, uyuz vs…)
- Alerjik cilt hastalıkları (Akut ve kronik ürtiker, ilaçlara bağlı cilt reaksiyonları, böcek sokmaları, gıda alerjileri, güneş ışınına bağlı hastalıklar ve alerjik reaksiyonlar vs..)
- Ekzemalar (Atopik ekzema, kontakt ekzema, nummular ekzema, dishidrotik ekzema, seboreik ekzema vs…)
- Psöriazis (Sedef) ve benzeri dermatozlar
- Saç hastalıkları (Lokalize, yaygın, ailevi saç dökülmeleri, saç derisi ekzemaları, kepeklenme vs….)
- Tırnak hastalıkları
- Dudak, dil ve ağız boşluğu hastalıkları (Tekrarlayan aftlar, uçuk, ve ağız içinde yerleşen diğer hastalıklar...)
- Pigmentasyon bozuklukları (Güneş lekeleri, çiller, vitiligo, gebeliğe bağlı lekelenmeler, geçirilen deri hastalıkları sonrası oluşan lekeler, vs…)
- Nasır ve siğiller
- Büllöz (içi sıvı dolu kabarcıklarla seyreden) hastalıklar
- Behçet hastalığı
- Benler (Nevuslar)
- Derinin iyi ve kötü huylu tümörleri
- Vasküler (damarsal ) cilt hastalıkları, bacak ülserleri
- Bağ dokusu hastalıkları
- Sistemik hastalıkların cilt bulguları
- Yağ bezi hastalıkları
- Metabolik ve beslenme bozukluğuna bağlı cilt hastalıkları
- Psikolojik faktörlere bağlı cilt hastalıkları
- Genetik faktörlere bağlı çocukluk çağı cilt hastalıkları
- Fiziksel etmenlere bağlı dermatozlar (Isı ve sıcağa bağlı dermatozlar, soğuğa karşı oluşan aşırı reaksiyonlara bağlı dermatozlar, mekanik nedenlere bağlı dermatozlar, yabancı cisim reaksiyonları, iyonlaştırıcı ışınlara bağlı dermatozlar)
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar
- Sfiliz (frengi)
- AIDS
- Genital siğiller
- Genital Herpes enfeksiyonu (uçuk)
- Gonore (bel soğukluğu)
- Klamidya ve mikoplazma enfeksiyonları
Kliniğimizde tanıda kullanılan yöntemler:
- Laboratuar incelemeleri
- Mikroskopik incelemeler: Bazı viral, bakteriyel hastalıklar ve mantar hastalıklarının teşhisinde kullanılmaktadır.
- Biyopsi alınması: Muayeneden sonra tanı koymada en önemli yollardan biri deri lezyonlarının olduğu bölgeden parça alınarak patoloji tarafından dokunun histolojik olarak incelenmesidir.
- Dermatoskopi: Benler, iyi ve kötü huylu deri tümörleri gibi bazı pigmente ve vasküler (damarsal) lezyonların tanısında ve takibinde kullanılan büyütmeli el mikroskopi tekniğidir.
- Wood ışığı incelemesi: Mor renkli özel bir ışık kaynağı ile derideki melazma, vitiligo, mantar hastalıkları gibi renk değişiklikleri ile giden hastalıklar, bazı bakteriyel ve kalıtsal hastalıkların teşhisinde kullanılan muayene metotudur.
- Alerjik deri testleri : Bazı ekzemalar ve alerjik cilt hastalıklarında patch test ve prick testi, deriye dıştan temas eden kimyasal maddelere bağlı alerjik reaksiyonları ve ev tozu, gıda alerjileri, polenler, hayvan tüyleri gibi alerjen maddeleri saptamada başarı ile uygulanmaktadır.
- Paterji testi: Behçet hastalığı teşhisinde tanıya yardımcı olarak ön kola uygulanan testtir.
- Trikogram ile saç analizleri: Yapısal ve sonradan oluşan saç dökülmelerinde saç köklerinin mikroskopik olarak incelenmesine dayalı bir tekniktir.
Kliniğimizde tedavide kullanılan metotlar:
- Elektrokoterizasyon ve kimyasal koter : Et benleri, siğiller, iyi huylu deri tümörler, bazı damarsal oluşumlar vs.. gibi durumlarda deriye elektrik akımı verilerek ya da kimyasal madde uygulaması ile cilt lezyonlarının ortadan kaldırılmasını sağlayan bir uygulamadır.
- Kriyoterapi: Lezyonların sıvı azot kullanılarak dondurularak ortadan kaldırılmasını sağlayan tedavi metotudur. Siğiller, nasırlar, bazı nevoid oluşumlar, aktinik keratoz, seboreik keratoz, bazal hücreli karsinoma, intraepidermal skuamöz hücreli karsinoma gibi iyi ve kötü huylu birçok cilt lezyonun ortadan kaldırılmasında başarı ile uygulanmaktadır.
- Eksizyon: Benign ve malign deri tümörleri, benlerin alınması vs.. gibi durumlarda lezyonun cerrahi olarak çıkarılarak ortadan kaldırılmasını sağlayan tedavi metodudur.
- Tırnak çekimi: Özellikle tırnak batmalarında tırnağın bir kısmının yada tamamının çıkarılmasında kullanılan yöntemdir.
- Peeling (Kimyasal soyucu): Yüzdeki lekeler, çillenmeler, ince kırışıklıklar, izlerin tedavisinde cildin asidik maddelerle kimyasal olarak soyulmasına dayanan tedavi metodudur.
- Botox: Alın, kaş arası ve göz çevresinde olan mimiklere bağlı kırışıklıklar ya da yaşlanmaya bağlı kırışıklıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Ayrıca avuç içi, ayak tabanı ve koltuk altı bölgesindeki lokalize hiperhidrozis (aşırı terleme) tedavisinde oldukça etkili bir tedavidir.
- Dolgu uygulamaları: Alerjik reaksiyon riski taşımadıklarından özellikle hyaluronik asit enjeksiyonları, ciltteki derin kırışıklıklar, çukurlaşmalar, izlerin giderilmesi ve dudak dolgunlaştırılması amacıyla kullanılmaktadır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp