Exama Hastalığı

Exama Hastalığı :

Akut egzama : Deride kaşıntı ve yanma hissi ile başlar. Daha sonra bir toplu iğne başı cesametinde veya daha büyük, berrak sıvı ihtiva eden ve adına vezikül denen kesecikler meydana gelir. Bazen bu veziküller acıtmadan kurur ve kabuklanır. Buna kuru egzama denir. Bazen veziküller birbirleriyle birleşerek içi su dolu kabarcık yani bül halini alır ve iltihaplanarak pürülan bir karakter kazanır. Buna iltihaplı egzama veya sulu (impetijinize) egzama denir. Sızıntı kesildiği zaman deri ince, frajil, kırmızı, adeta vernik sürülmüş gibidir, ince, beyaz skuam denen kabuklar meydana gelir ve onlar da döküldükten sonra deri eski haline döner.
Akut egzamalar bazen kaybolmazlar ve değişik şekillerle devam ederek kronik bir hal alırlar.

Kontakt egzama : Alerjen madde olarak bazı ilaçların (penisilin, sulfamid, iyot, novokain vb.), kozmetik maddelerin, giyeceklerin, bitkilerin deriye teması ile meydana gelen egzamalar için kullanılan terimdir.
Alerjinin doğuştan mevcut olduğu aşırı duyarlı kimselerde ekseriya, astım, şamar nezlesi gibi hastalıklarla beraber görülen şekline atopik egzama denir.

Egzamanın tedavisi, deri hastalıkları uzmanlarının en çok karşılaştıkları güçlüklerdendir. Tedavide alerjenin (alerjiyi oluşturan nedenin) bulunup ortadan kaldırılması, hassasiyetin giderilmesi ve antihis-taminiklerin kullanılması esastır. Lokal olarak iltihabı ve kaşıntıyı azaltacak ilaçlar (Eau de Goulard, asitborikli su, permanganat) kullanılır. Rivancl ile yaş pansumanlar verilebilir. Kortizonlu, antibiyotikli ve undesilenik asitli pomatlar sürülür.

Egzama, çeşitli nedenlerle ortaya çıkan bir deri hastalığıdır. Başlıca özelliği kızarık deri üzerinde beliren kabarcıklardır. Egzama, zamansız uygulanan bir ilaç yüzünden (kükürt, civa, antihistaminikler, sülfamitler, penisilin, vb. ile yapılmış tozlar ya da merhemler) ortaya çıkabilir.

Alerjik egzama (çoğunlukla bebek egzaması ya da yalnızca egzama olarak adlandırılır), kuru, kırmızı ve genellikle çok kaşıntılı olan pul pul döküntülerle karakterizedir.
Egzamalı yerlerden akıntı sızabilir ve bu yerler kabuk bağlayabilir. Hastalık 2 -4 aylık bebeklerde görülebilir. Egzama sorunu yaşayan birçok çocuk zaman içinde iyileşme görmektedir.

Egzamanın nedeni bilinmemektedir; ancak, alerjik astım ve saman nezlesi de hastalığa eşlik etmektedir. Alerjik egzama, astım ya da saman nezlesi sorunlarını yaşayan anne ve/veya babadan doğan bir çocuğun da egzama sorununu yaşama olasılığı daha yüksektir.

Alerjik egzama küçük yaşlarda başlar. Egzama önce iltihaplı ve kuru kabartılar halinde yanaklarda oluşur. Deri kırmızı renktedir. Pigmentli deri ise açık mor, kahverengi ve hatta beyaz renkte olabilir. Egzama daha sonra alın ve baş derisine yayılabilir. Egzama çocuk büyüdükçe kollara, dirsek içlerine, bacaklara ve diz arkasına yayılır. Egzama el ve ayak bileklerinin etrafında da görülebilir. Çocukluğun ileri dönemlerinde yüz bölgesinde daha seyrek görülür. Kulak arkasında ve gözlerin etrafında döküntü oluşabilir.

- Atopik egzama, atopik dermatit döküntü ve kaşıntıya neden olan kronik ve alevlenmelerle seyreden bir deri hastalığıdır. Genellikle ailesinde astım ve alerjik rinit gibi “atopi” (alerji) öyküsü bulunan kişilerde görülür.
- En sık görülen “temas egzamaları”, kozmetiklerden ve saç boyasından kaynaklanmaktadır. Güzellik ürünleri (özellikle de kokulu olanlar) yüz egzamalarına neden olabilir. Tırnak cilası tırnaklarda egzama yapmaz, ancak egzamanın göz kapaklarında görülmesine neden olabilir. Giysilerin neden olduğu egzamalar, genellikle kauçuktan ve sentetik dokumalardan kaynaklanır. Boyundaki egzama, çoğunlukla yüksek yakalı hırka giyilmesinden kaynaklanır. Ayak egzaması ayakkabıdan (deri, boya, cila ya da yapıştırıcı) kaynaklanır. Madenler (özellikle nikel), “temas egzamasına” (saat bileziği, zincir vb.) neden olabilir. Deri testleri “temas egzamasının” nedenini tesbit etmenize yardımcı olabilir.
- Egzamanın bir nedeni de inek sütüdür. Bebekler için satılan hazır sütler, inek sütü içerebilir. Bebeğinizin inek sütüne karşı hassasiyeti varsa, keçi sütü ya da soya sütü deneyebilirsiniz, inek sütüne karşı çok hassas olan çocuklarda, sütün tüketimini tamamen bırakmak gerekebilir.

Egzama için modern tıp tedavileri

Egzamanın ağır olması durumunda, kortizonlu krem kullanılabilir. Egzama aktif hale geldiğinde “hafif” dozlu, kortizonlu kremler ya da merhemler kullanılmaktadır. Hastalık iyileşme safhasına geldiğinde, bu ürünler bırakılmalıdır.

Egzama kontrol altına alınsa bile, nemlendirici kullanımı sürdürülür.
Egzamanın enfekte olması halinde, doktorun antibiyotik vermesi gerekebilir. Kaşıntının, özellikle gece meydana gelmesi ve uykusuzluğa neden olması durumunda, “antihistamin” türü şurupların yararı olabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp