Deri Tahrişleri

DERİ TAHRİŞLERİ

Böceklerin veya aleıjenlerin neden olduğu deri tahrişi genelde önemsizdir ve kişiye göre farklılık gösterir, fakat rahatsız edicidirler. Bu durumlar için geleneksel olarak kullanılan ve ilkyardım çantanızda bulunması gereken birçok bitki, aktarlarda mevcuttur.

DERİ İSİLİKLERİ VE KAŞINTI

Deride tahriş izlerine neden olan alerjik reaksiyonlar kurdeşen, ürtiker gibi isimlerle açıklanır. Kurdeşen genelde, kabuklu deniz hayvanları ve çilek içeren yiyeceklerin neden olduğu alerjilerden ve antibiyotik gibi kabul görmüş ilaçlardan oluşur. Kozmetik, parfüm, temizlik malzemeleriyle veya ısırgan, şerbetçiotu, kaçak fasulye filizi, hodan, civanperçemi ve papatya gibi bitkilerin yer aldığı uzun bir listeden oluşan maddelerle temas da tahriş problemi yaratabilir. Kırmızı lekelerin birkaç saat içinde solmasına rağmen, şiddetli vakalarda anafilaktik şok yaşanabilir
 
■ Bitkisel kremler, ağrıyı ve kaşıntıyı giderirler. Serçe- dili (solda), mürver çiçekleri, sinirotu veya papatya içeren demle bölgeyi yıkayın veya aynı bitkilerden herhangi birini içeren bir krem sürün.
 
■ Hodan suyunun da yumuşatıcı bir etkisi vardır. Ticari olarak mevcuttur, ama siz bir avuç taze yaprağı mikserden geçirerek suyunu kendiniz de elde edebilirsiniz.
 
■ Dulavratotu, hatmi çiçeği ve ısırgan yaprakları demleri antihistamin etkileri için içilebilir.

BÖCEK ISIRMASI VE SOKMASI

Nadir durumlarda arı ve eşekarısı sokması hayati tehlike içeren alerjik reaksiyonlara neden olabilir, bu gibi durumlarda acil tıbbi yardım şarttır. Belirtileri baş dönmesi, bulantı, nefes problemleri ve dikkat çeken bir şişkinliktir. Eğer alerjiniz yoksa:
 
■ Bir kap sıcak suya, bir tatlı kaşığı kadifeçiçeği ten- türü ekleyin ve yarayı yıkayın. Eşekarısı sokması durumunda sirkeyle yıkayın.
 
■ Arının soktuğu hasarlı bölgeyi tedavi için, temiz ısırganotuyla silin ve sonra melissa, adaçayı, kadifeçiçeği, aloe vera veya kantaron içeren yumuşatıcı bir krem sürün.
 
■ Bölgeye bir dilim taze soğan sürün.
 
■ Eğer sokulan bölge enfeksiyon kaparsa ekinezya veya çayağacı çiçeği kullanın ya da bir tatlı kaşığı çayağacı yağı ile bir tatlı kaşığı suyu karıştırın ve bu karışımla bölgeyi sık sık temizleyin.
 
YANIKLAR VE GÜNEŞ YANIKLARI
 
Sadece en önemsiz yanıklar (çapı 5 ml’den az) evde tedavi edilmelidir; bu ölçünün üstünde olanlar potansiyel tıbbi aciliyet gerektirmektedir ve gecikmeden profesyonel yardıma başvurulmalıdır.önemsiz yanıkları soğuk suyun altında birkaç dakika tutarak veya üzerine buz torbası koyarak soğutun. /
 
■ Ani acı hafifledikten sonra yanığa kan taron veya aloe vera kremi sürün ya da taze aloe vera yaprağının özünü çıkararak kullanın.
 
■ Su toplaması durumunda, patlamasını engellemek içingevşek bir bandajla yanığı kapatın.
 
■ Alternatif olarak, önemsiz yanığa kantaronun demini sürebilirsiniz (mutfağınızda yağından bir şişe bulundurmak bu amaçla kullanmak için faydalı olacaktır) . Daha soğutucu ve etkili hale getirmek için yüzde 20’si kadar lavanta yağı ekleyin.
 
■ Güneş yanığı, önemsiz yanıklarla aynı yöntemle tedavi edilebilir: Zarar görmüş bölgeyi soğutun ve yumuşatıcı yağ veya krem sürün.Mayasıllar vücudun soğuk havalarda ısıyı koruyabilmek için gösterdiği çaba sonucu oluşur, bu nedenle oluşmalarını engellemek için el ve ayaklarınızı sıcak tutmalısınız. Bunu sürekli yaşayan kişiler melekotu, tarçın dalları, Güneş yanıkları için ise korunma, tedaviden daha iyi- , dir: Mümkünse gölgede durun, eğer direktgüneşle temas halindeyseniz açık renk kıyafetler giyin veya yüksek faktörlü güneş kremi sürün.
 
TEDAVİ
 
■ Su toplama riskini azaltmak için
 
 

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp