Deri Alerjisi Tedavisi

Deri Alerjisi Tedavisi :

Alerjik cilt hastalıkları tedavisi için genellikle bir bekleme süresi olduğunu, hastanın geçer diye düşündüğünü belirten Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ertuğrul Aydemir, önce böyle sürecin yaşandığını dile getirerek, alerjik cilt hastalıklarının yeterince ciddiye alınmadığı belirtti. Prof. Dr. Aydemir, konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Sonra deri hastalıkları uzmanı dışında bir takım hekimler dolaşılıyor veya hekim dışı kaynaklar. En son adres olarak maalesef deri hastalıkları uzmanına geliniyor. Onun için hemen mesajı vermek istiyorum burada. Deride görülen ister alerjik, ister başka türlü, her türlü hastalıkta muhakkak öncelikle deri hastalıkları uzmanına başvurulması gerekli. Bu sirkülasyon maalesef hep tersine oluyor şimdiye kadar. Zaman kaybı genellikle oluyor tabi.”

ÜRTIKERE ZEMİN OLUŞTURAN FAKTÖRLER
Ürtikere (halk arasında kurdeşen veya dabaz olarak da bilinir) zemin oluşturan başlıca faktörlerle ilgili olarak Prof. Dr. Aydemir, şunları söyledi: “Zemin oluşturan başlıca faktörler deyince bir imalat hatası gibi kabul etmek gerekiyor, öncelikle. Bu kişisel yatkınlığın kaynağı belli değil. Kalıtım olarak nasıl bir geçişi olduğu veya olmadığı belli değil ama insanların böyle bir yatkınlığı oluyor. Ve bu kişilerde ürtiker, hayatın herhangi bir döneminde çıkabiliyor. Çocuklukta olabiliyor veya daha ileri dönemlerde olabiliyor. Çevre faktörleri bunun üzerinde etkili. Alerjik olaylarda, alerjik deri hastalıklarında en tipik örnek gibi gösterilir ürtiker. Gerçekten alerjinin de belli oranda payı var ama dar kapsamlı bir pay, aşağı yukarı üçte birine yakın oranda bir alerjik pay var. Geri kalan üçte iki de alerjiyle doğrudan ilgili olmayan ama tamamen aynı görüntüyü yaratan, aynı rahatsızlıkları veren değişik mekanizmalar, aynı olayı çıkarıyor ortaya.”
Prof. Dr. Aydemir şöyle devam etti: “Temel olarak aynı maddeler her iki mekanizmaya bazen kaynak olabiliyor. Örneğin ilaçlar, sıkça suçlanır. Bunların arasında aspirin ön planda gelir. En çok neden olan penisilin. Bu ikisi en çok ürtikere neden olan ilaçlar. Amabunlar hem alerjik mekanizmayla yolaçabiliyor, hem de alerjik olmayan mekanizmayla doğrudan ürtikere neden olan bir takım kimyasal maddeler var. Bunları doğrudan salıcı hücre üzerinden açığa çıkararak hiç alerjik mekanizma devreye girmeden de bunu yapabiliyor. Yiyecekler, hep suçlanır. Şamar oğlanı gibidirler. Ama erişkinde yiyeceklerin rolü gerçekten çok azdır. Çocuklarda önemli ölçüde payı var. Aşağı yüzde 40‘a kadar çocuklardaki ürtiker de çıkabiliyor. Ama erişkinde yüzde 1 civarına iniyor. Bunlardan da özellikle kuruyemişler, yumurta, balık, deniz ürünleri ön planda geliyor. Bunun dışında öyle düşünüldüğü için öyle algılanıyor. Yani, bundan oluyorum diye düşünüldüğü için insanlar öyle anlıyor. Çok fazla değil rolleri. Benzer şekilde fizik, kişisel faktörler olabiliyor. Basınç, değme, soğuk sıcak gibi. Ve psikolojik faktörler. Psikolojik faktörler, esas neden de olabiliyor. Diğer faktörlerin varlığında da arttırıcı olarak devreye girebiliyor. Olayı tetikleyebiliyor.”

KALITIMIN ROLÜ
Kalıtımın rolünün belli olmadığını belirten Prof. Dr. Aydemir “ama bi kişisel yatkınlık var” diyor ve devam ediyor: “Ürtikeri olan babanın çocuğunda görülmesi için hiçbir sebep yok. Bende ne kadar çıkma şansı varsa, çocuğunda da ürtikerin çıkma şansı var. Fazladan bir çıkma şansı yok. Biraz ilgi ve şefkat dışında alınacak başka özel bir önlem yok. Kendisinin de panik yaşamasına gerek yok. Ürtiker, hakikaten başlangıçtan ürküten bir olaydır. İlk çıkışında hakikaten insana ölüyor muyum dedirtir ama sonra insanlar her atakta artık alışırlar buna, panik yaşamanın pek fazla görülmediğini görüyoruz. Sadece tedavilerle geçici olarak önlem alınıyor. Ama hiçbir zaman radikal olmuyor çözümler maalesef ürtikerde.”

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp