dalak hastalıkları belirtileri nelerdir

Dalak Ağrısı

Dalak midenin sol alt kısmında yer alan, küçük, pembe renkli yumruk büyüklüğünde bir organdır. Genelde yarım kilogram ağırlığındadır. Bir bağışıklık sistemi organı olan dalak, vücudu hastalıklara karşı koruma görevi de üstlenir. Ayrıca vücudun sıvı dengesinin korunmasında etkilidir. Eski ve hasar görmüş hücrelerin tamir edilmesinde rol alır.

Dalak ağrısı genelde karın sol alt kısmında hissedilir. Ağrı genelde nefes alırken ve fazla miktarda, ağır yemekler yendikten sonra daha da kötüleşir. Fakat bu ağrılar mide gibi çevre organlardan da kaynaklanabileceği için teşhis etmek zordur. Dalak ağrısı karın alt bölgesinin yanında omuzlar, göğüs bölgesinin sol ve alt kısmına da yayılabilir. Dalak ağrısı, çoğu zaman dalağın normalden fazla büyümesi sonucu ortaya çıkar.

Dalak Ağrısı Belirtileri

İnsan fizyolojisi, oldukça sistematik çalışan bir yapıdır. Bu fizyoloji içerisinde yer alan organlar, birimler ve de dokular vücut içerisindeki görevlerini yerine getirerek, canlının sağlıklı biçimde yaşamasını sağlamaktadır.

İnsan vücudunda bulunan herhangi bir yapının çalışmasında meydana gelen sorun, insan sağlığını olumsuz bir şekilde etkilemektedir. Dalak organında meydana gelebilecek bir sorun da, insan vücudunu olumsuz etkileyen etkenler arasında yer almaktadır. Dalağın vücut içerisindeki yeri ise, midenin yanıdır. Bu organ kaburgaların arasında yer almaktadır. Dalak organı, küçük bir organ olmakla birlikte, büyüklüğü insan yumruğu büyüklüğündedir. Fakat bazı durumlarda dalak organı olması gerekenden daha büyük bir hale gelebilmektedir. Tabi bu durum, bazı etkenlere bağlıdır. Çeşitli hastalık ve de nedenlerden dolayı normalinden daha fazla büyümüş olan dalağa dalak büyümesi ya bilimsel adıyla splenomegali adı verilmektedir.

Dalak organı, yapı itibariyle incelendiği takdirde karşımıza ilk olarak; bu organın yumuşak bir yapıda olduğu çıkmaktadır. Dalak, yumuşak ve de gözenekli bir organdır. Bu nedenle de, zedelenmelere karşı oldukça dayanıksızdır. Dalak organının, vücut içerisinde oldukça önemli görevleri mevcuttur. Bu görevlerden bazıları, kan hücreleri ile ilgili görevlerdir. Vücutta yer alan kan hücreleri, çeşitli nedenlerle yıpranabilmektedir. Bu nedenler bazen kan hücresinin görev süresinin dolması, bazen de saldırıya uğraması şeklinde olabilmektedir. Dalak organı, bu şekilde yıpranmış kan hücrelerini süzme görevini yürütmektedir. Vücudu, özellikle de infeksiyon hastalıklarına karşı koruyan beyaz kan hücreleri, dalak organında olgunlaşmasını tamamlamaktadır. Kanın pıhtılaşmasını sağlayan trombosit adında kan hücreleri mevcuttur.

Dalağın Görevleri

Kırmızı kan hücreleri yapımı
Anne karnındaki fetusda alyuvarların yapıldığı yer dalaktır. Normalde doğumdan sonra kemik iliği bu görevi dalaktan devralır. Kemik iliğinin çalışmadığı veya başka dokularla (kanser dokusu) istila edildiği durumlarda dalakta yeniden alyuvar yapım görevi başlayabilir.
Kan temizleyicisi olarak dalak: Vücudun savunma sisteminin işine paralel olarak dalak da vücudun mikroplara karşı koymasında rol aynayan hücreler yapar. Ayrıca mikroorganizmalara karşı koyacak özel maddelerin, yani antikorların yapımında da dalağın vazifeleri vardır.

Akyuvar yapımı
Dalak, akyuvarların bir çeşidi olan lenfositleri yapar. Ayrıca dalak akyuvar yapımını akşamları yapamaz.

Kırmızı hücrelerin yıkımı
Yaşlanan alyuvarlar ve şekilleri normalin dışında olanlar, büyük dalak hücreleri tarafından alınır ve parçalanır.

Kan deposu olarak dalak
Kediler, köpekler ve diğer memelilerde dalak, kırmızı kan hücrelerini depolar. Büyük enerji gerektiren durumlarda, büyük kanamalarda dalak kasılarak dolaşım sistemine bol miktarda kan verilir. İnsanlarda da dalağın bu görevi yaptığı yıllarca söylenmiş olmasına rağmen bugün bunun gerçek olmadığı bilinmektedir.

Hastalıklarda dalak
Büyük bir dalak birçok hastalığın seyrinde görülür. Kan hastalıkları, doğum metabolizma hastalıkları, sıtma gibi bazı enfeksiyon hastalıkları ve daha birçok hastalık dalağı büyütür. Sıtmada dalak büyüklüğü o derece karakteristiktir ki, bir bölgede sıtma yaygınlığını ölçmede dalak büyüklüğü ölçü olarak kullanılabilir.

Dalak çıkarılırsa kişi ölmemektedir, yani dalaksızlık hayatla bağdaşan bir durumdur. Kan hücrelerinin aşırı derecede azaldığı durumlarda, büyüyen dalağın hastayı çok rahatsız ettiği bazı hastalıklarda dalak çıkarılarak hastanın rahatlaması sağlanabilir.

Dalak Nedir

Dalak, karnın sol tarafında , mide ile diyafram arasında yer alan, süngerimsi yapıda, damarsal lenfoid organdır.

Ömrünü doldurmuş kırmızı kan hücrelerini ortadan kaldırarak, içlerindeki demiri yeniden kullanıma verir. Görevlerinin birçoğunu, aslında başka organlar da görmektedir.

Eskiden, dalağın melankolinin kaynağı olduğuna inanılırdı.

Diyaframın altında, karın boşluğunda, yaklaşık bir yumruk büyüklüğünde yumuşak bir organdır. Dalak, dolaşım sistemine bağlı bir çıkmaz sokağa benzetilebilir. Kan, dalak içerisindeki geniş kanallar ve damarlar sisteminde yol alırken, dalak hücreleri ile muhatap olur. Dalak, kan fizyolojisi ile yakından alakalıdır. Dalağın vücut savunmasında aldığı rol büyüktür.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp