Çocuklarda Kalp Yetmezliği Belirtileri

Çocuklarda Kalp Yetmezliği Belirtileri

V Doktorun kalp yetersizliği tanısını koymasını sağlayan şikayetler aynı zamanda durumun kötüleştiğinin ve tedaviye yanıt vermediğinin işareti olabilir.
 
V Hastanızda aniden yeni bir şikayet ortaya çıkarsa veya o zamana kadar var olan yakınmaları artarsa doktorunuzu acilen arayın.

  • Bacaklar, ayak bilekleri, göz kapakları, yüz ve (bazen) karında görünür şişlik
  • Dinlenme veya egzersiz sırasında hızlı solunum
  • Nefes darlığı veya rahat olmayan solunum
  • Yorgunluk
  • Bulantı
  • Beslenme ya da yemek yemede çok yorgun hale düşme
  • İştah eksikliği
  • Sıvı retansiyonu nedeni ile iştah azlığı olsa bile kilo artışı,
  • Akciğerlerde öksürük ve konjesyon
  • Beslenirken, oynarken veya egzersiz esnasında terleme
  • Özellikle beslenme, yürüme veya merdiven çıkma gibi aktiviteşer ile nefes darlığı,
  • Kas kütlesi kaybı
  • Kilo almada başarısızlık
Abdominal distansiyon (genişleme) ve / veya sağ tarafında üzerinde ağrı (karaciğer bölgesinde)
Cilt sıcaklığı ve renginde değişim (soğuk, nemli veya kızarmış ve sıcak terli olma eğilimi)
Bu belirtilerin durumu, sayısı ve semptomların şiddeti kalbin pompalama kapasitesine bağlıdır.
Kalp yetmezliği semptomları vücuttaki diğer sorunlara benzeyebilir. Her zaman doğru bir tanı için çocuğunuzu mutlaka alanında uzman bir kardiyoloğa götürünüz.

Kalp Yetersizliği düzelir mi ?

Kalp yetersizliği tedavi edilebilen, şiddeti azaltılabilen bir hastalıktır. Ancak tam olarak ortadan kaldırılması ve düzeltilmesi genelde söz konusu değildir. Kalp krizine bağlı kas hasarı veya kapak hastalıklarına bağlı bir kalp büyümesi genelde kalıcıdır. Ancak akut ritim bozukluklarına bağlı olarak gelişen kalp yetersizliği olguları ritim bozukluğu zamanında müdahale edilerek düzeltildiyse ortadan kalkabilir. Benzer olarak kapak hastalığının erken evrelerindeki kalp yetersizliği olguları da kapaktaki bozukluğun zamanında tedavi edilmesiyle tam olarak düzelebilir.

Kalp yetersizliği zaman zaman kötüleşmelerle ve iyileşmelerle seyreder. Çoğu kalp yetersizliği hastası uygun tedavi altında yıllarca normal yaşamlarına-işlerine devam edebilirler. Zaten günümüzde kalp yetersizliği çok etkin bir şekilde tedavi eden ilaçlar ve ilaç dışı tedavi seçenekleri mevcuttur.

Kalp Yetmezliği Tedavisi

Kalp hastalarında doğru beslenme çok önemlidir. Bunun için yemek miktarını azaltmak gerekir. Hastaya sulu besinler önerilir. Çünkü katı besinlerin sindirimi daha uzun sürer ve bu besinler kalbin yükünü artırır. Bu nedenle besinler iyi çiğnenmeli ve gerekenden fazla yemek yemekten kaçınılmalıdır. Yağ ve tuz alımını da önemli miktarda azaltmak gerekir. Tuz, vücutta su tutumunu arttırdığı için vücuttaki şişliğin azalmasını engeller. Eğer tuz az alınırsa idrarla su atımı artar ve böylece şişlik (ödem) azalır. Böylece kalbin yükü azalır.

Tedavinin başarılı olması için hasta mutlaka sigarayı bırakmalıdır. Çünkü sigara kalp kasına oksijen gitmesini engeller ve kas dokusu beslenemez. Kalp yetmezliği olan hastalar dinlenmek zorundadır ve ağır güç gerektiren yorucu işlerden uzak durmaları gerekir. Ama nasıl ki hareketsiz yaşam süren bir insan güç ve kondisyon kaybı yaşıyorsa kalp kası da güç kaybeder. Bunu önlemek için doktor kontrolünde egzersiz programı uygulanmalıdır.

Bir diğer tedavi de ilaçla yapılır. Genellikle digoxin, diüretikler ve ACE inhibitörleri kullanılır. Digoxin sayesinde kalbin kanı pompalama gücü arttırılır. Digoxin kalbin atım düzenine de katkı sağlar. Diüretikler su ve tuzun vücuttan idrar yoluyla atılmasını sağlar ve böylece şişlikler azalır. ACE inhibitörleri damarları gevşetir ve kan akımını sağlar. Böylece fazla kan etkili şekilde pompalanır.

Neler kalp yetersizliğine neden olur?
Geçmişte veya halen yaşadığınız bazı rahatsızlıklar kalbinizde hasara ve ekstra yük neden olarak kalp yetersizliğine neden olabilir.

Kalp krizi; kalp yetersizliğinin en sık sebebidir. Kalp krizi sırasında kalbinizi besleyen damarlardan birisi tamamen tıkanır ve kalp kasınıza oksijen ve besin sunumu engellenir. Bundan etkilenen kalp kası hücreleri ölür. Kalbinizin geri kalan hücreleri aynı işi yapmak zorunda kalırlar ve kaldırabileceklerinden daha fazla bir iş yüküne maruz kalırlar.

Kalp damar hastalığı; damar duvarında oluşan kolesterol içeren plaktan dolayı kalbinizi besleyen damarlarınızdan bir veya daha fazlasında daralma meydana gelir. Bu daralma, kalp kasına ulaşan kan (dolayısıyla oksijen ve gerekli besinlerin) miktarında azalmaya neden olarak göğüs ağrısına neden olur. Bu durum, yaşam tarzı değişikliği ve tıbbi tedavi ile geciktirilebilir ve hatta önlenebilir.

Kan basıncı yüksekliği (Hipertansiyon); kan dolaşımını sürdürebilmek için kalbinizin daha fazla çalışmasına neden olur. Kan basıncının kontrolde olmaması kalp yetersizliği gelişme riskini artırır. Hipertansiyon tedavi edilebilir bir hastalıktır.

Kalp kapağı hastalığı, kalp kası hastalığı veya iltihabı ve doğumsal kalp hastalığı; kalp kapakçıklarınızda problem varsa her kalp atımında düzgün açılamaz ve/veya kapanamazlar. Bu durumda kalbiniz yeterli miktardaki kanı doğru yönde pompalayabilmek için daha fazla çalışmak zorunda kalır ve kalp yetersizliği gelişme riski artar. Kardiyomiyopati denilen kalp kası hastalıklarında kalp kasında kalınlaşma, sertleşme veya kalpte büyüme gibi yapısal değişiklikler olur. Miyokardit, genellikle virüs enfeksiyonlarında görülen kalp kası iltihaplanmasıdır. Doğduğunuzda kalbiniz, kalp kapaklarınız veya kalp odacıklarınız normal gelişmemişse, kalbinizin çalışmasında veya kan akımında problemler oluşabilir. Bütün bu durumlarda kalbin yeteri kadar kan pompalaması zorlaşabilir ve kalp yetersizliği gelişebilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp