Çocuklarda Faranjit Tedavisi

Çocuklarda Faranjit Tedavisi :

Faranjit,yutak bölgesinde ki iltihaplanma neticesinde ortaya çıkan bir hastalıktır.Bakteri kaynaklı veya alerjik ve burun kaynaklı olmasına göre akut ve kronik faranjit olmak üzere ikiye ayrılır. Detaylı bilgi için aşağıdaki makaleye göz atabilirsiniz.

Farenjit, farinks adı(yutağın) verilen boğaz kısmının iltihabıdır. Yutağın bazen mikrobik, bazen metabolik, bazen de çalışılan ortamın ısısına, tozuna bağlı olarak reaksiyon göstermesi olan farenjit sıklıkla boğaz ağrısı veya boğaz yangısı olarak anılır.

Hemen hemen herkes az ya da çok farenjit geçirir. Farinks, burun ve ağız boşluğunun arka tarafıdır.

Farenjit bulaşıcıdır,hasta kişinin tükürük ve burun salgısından bulaşabilir. Evde hasta biri varsa ortak hiçbir malzeme kullanılmamalı ve eller sabunla sık sık yıkanmalıdır.

Boğazı ağrıyan ateşli çocuklar arasında her 10 çocuktan biri streptokok bakterisinin neden olduğu faranjite yakalanmıştır. Faranjit kış aylarında, kapalı, kalabalık ortamlarda kolayca bulaşır. 5-15 yaş grubu çocuklar bu hastalığa en sık yakalanan gruptur. Hastalık, hasta kişinin tükürük ve burun salgısından bulaşabilir.

Evde hasta biri olduğunda ortak hiçbir malzeme kullanılmamalı, eller sabunla sık sık yıkanmalıdır. Faranjit boğaz enfeksiyonu demektir ve yutmayı güçleştirir.

Ateş, titreme, kırıklık, iştahsızlık gibi belirtilerin yanında karın ağrısı,kusma da görülebilir. Boyundaki lenf bezleri şişer, bademcikler irileşir ve üzerinde beyaz-sarı iltihap odakları belirir.

Boğaz kültürü ya da hızlı strep testiyle doğrulandığında antibiyotik tedavisine başlanır ve 10 gün devam edilir. Yetersiz tedavi bademcik absesi, romatizmal ateş ve nefrit gibi durumlara neden olabilir.

Hasta çocuğa bol sıvı, yuluşak yiyecekler, çorba, dondurma verilebilir (soğuk ödemi ve yangıyı alacaktır). Daha büyük çocuklar tuzlu suyla gargara yapabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp