Çiyan Sokması

Çiyan Sokması : Çiyan zehirli bir böcek türüdür. Çiyan ve kırkayak birbirlerine benzerlik göstermelerine rağmen farklı böceklerdir. Çiyan böceği kırkayaktan daha zehirli olan bir böcektir. Çiyanın her bölmesinde 2çift ayak varken kırkayağın her bölmesinde 1 çift ayak bulunur.
Çiyan böceği yaşadığı ortama bağlı olarak değişik renk ve ebatlara sahiptir. Çiyanın üzerinde bulunan bütün ayaklar zehirlidir. Bazı çiyan türlerinde 200 kadar ayak bulunabilir. her defasında 30-40 yumurta bırakabilir.

Afrika'nın ve Amerika'nın bazı bölgelerinde 30cm olan Çiyanlar dış alanlarda,kaya altlarında, odun altlarında, çimenlerde, toprak altlarında vb her yerde bulunabilirler. çiyanlar nemli olan bölgelerde yaşamayı severler. Çiyan kahverengi, kızıl, siyah, kırmızı ve sarımtırak renkte olur. Çiyanlar besinleri başlarında bulunan antenleri sayesinde algılarlar ve genellikle Haşere türleri ile beslenirler.

Çiyanlar Böcek türlerinin hemen hepsini yerler. Büyük çiyanlar fareyi dahi yiyebilirler. Çiyan avına yaklaşır, ayaklarında bulunan zehirle avını etkisiz hale getirir ve yer. Gündüzleri yuvasında pasif olarak dinlenen çiyan geceleri avlanmaya çıkar. Çiyan akrep kadar zehirli olan bir canlıdır. Çiyanı elle yakalamaya çalışmak yanlıştır.

Çiyan sokması ile karşılaşılırsa hemen doktora başvurmak gerekir. Çıyan sokması ile ortaya çıkan şikâyetler şişlik, kızarıklık, kaşıntı, ağrı olabilir. Çiyan ısırması olan yerin 4-5cm kadar üzeri sıkıca bağlanmalı kan akışı yavaşlatılmalıdır. Çiyanın soktuğu insan felç geçirebilir, ölebilir. Çiyan evlerde duvar diplerine, bodrumlara, kuytu kısımlara gelip yuva yapabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp