Cilte Kırmızı Lekeler

Cilte Kırmızı Lekeler :

Güneş ışınlarının, cildin baş düşmanı olduğunu söyleyen Osmanoğlu Kliniği Cilt Hastalıkları Uzmanı Dr. Meriç Aksoy, korumasız bir şekilde güneşte kalmanın son derece zararlı olduğunu vurguluyor. Doğum kontrol hapları ve diğer hormon ilaçları kullananların güneşte kalmamaya özen göstermesi gerektiğini anlatıyor. Cilt lekelerini açık renk lekeler ve koyu renk lekeler olara iki grupta toplayan Dr. Meriç Aksoy, vitiligo gibi açık renk lekelerin tedavisinin daha güç olduğunu anlatıyor.

Cilt lekelerini gidermek için, kremler, peeling, lazer gibi çeşitli yöntemlerden söz eden Dr. Meriç, “Hangi yöntem olursa olsun uzman kontrolünde ve güvenilir kuruluşlarda uygulanmalıdır” diyor.

Dr. Meriç Aksoy; cilt lekelerinin oluşma nedenleri, lekelerden korunma yolları ve tedavisiyle ilgili sorularımızı yanıtladı.

. Ciltte ne tip lekeler oluşabiliyor?
“Ciltte; açık renkli lekeler, koyu renkli lekeler, kırmızı renkli lekeler, morumtırak lekeler, yaralarla birlikte oluşan lekeler gibi pek çok leke vardır. Öncelikle cildin rengini ne yapar, normal cilt rengi nasıl oluşur, bunları açıklamak gerekir. Cilde rengini veren maddeler şöyle:

Damarların içindeki kan, kanın içindeki hemoglobindir. Toplardamarlarda mavimtırak gözükür, atardamarlarda daha oksijenlenmiş kırmızımtırak olur. Yani önce hemoglobin maddesi cildimize rengini verir.

İkinci olarak melanin maddesi cildimize rengini verir. Melanin, ciltteki, epidremdeki melanositlerin oluşturduğu bir maddedir.

Üçüncü olarak cilde kerotenler rengini verir.

Bu maddeleri üreten hücrelerde bozukluk olduğu zaman ciltte lekelenmeler oluşuyor.

Koyu renkli cilt lekeleri, melanositlerden üretilen melanin maddesinin fazla yapımıyla ilgilidir. Bu tip lekeler iki şekilde olur. Bir tanesi melanositler sayıca artar yani hücreler sayıca artar, dolayısıyla fazla madde yapar, koyu renkli maddeler yapar.

Bir de melanosit dediğimiz hücreler, normal sayıda kalır ama fazla çalışır. Fazla çalıştığı için lekelenmeler yapar. Melanosit hücreleri çoğaldığı zaman oluşan lekelere örnek verecek olursak; yaşlılık lekeleri (ventigo), çeşitli keratozlara yol açan lekeler.

Melanosit yapımı arttığı zaman da gebelik lekelerini (gebelik maskesi) görürüz. Koyu renkli lekeler bu şekilde oluşuyor.

Açık renk lekeler de birkaç şekilde oluşur. Bir tanesi melanositlerler sayıca azalıyor ve açık renkler ortaya çıkıyor. Bir de melanositler, melanin pigmentini yapamıyor. Sayıca tamam, sayıda bir azalma yok ama bu kez madde miktarı azalıyor. Biz buna vitiligo diyoruz. Birinde vitiligo gelişiyor diğerin de albinizm gelişiyor.

Bir de kırmızı lekeler vardır. Kırmızı lekeler genelde doğuştan olabiliyor. Daha sonradan da karşımıza çıkabiliyor. Doğuştan olanların bir kısmı damarsal yapıyla ilgilidir. Damarlar bazı yerlerde tomurcuklanma ya da birikim, kırmızı plaklar yapıyor bunlara; şarap lekesi, kelebek lekesi ya da melek öpücüğü deniyor. Bunların bir kısmı erken çocukluk döneminde kaybolur bir kısmı da çocuk büyüdükçe leke de büyümeye devam eder. Hatta bir dönem birden bire fazlaca büyür; bu tür olanlara Hemanjiyom diyoruz. Halk arasında çeşitli yakıştırmalar olur. Mesela, hamileliğinde anne çilek yemiş de parmağını yanağına ya da beline ya da poposuna sürmüş de orasında bir leke çıkmış. Bunların bilimsel bir açıklaması yok.”

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp