Cilt Kanseri Bulaşıcımı

Cilt Kanseri Bulaşıcımı :

Kanser hastası yakınlarının merak ettiği konuların başında kanser hastalığının bulaşıcı olup olmadığı geliyor. Özellikle bizlere gelen sorular bu konuda hala bazı kafa karışıklıklarının yaşandığını görüyoruz.

Şunu açık olarak söylememiz gerekiyor ki kanser hastalığı bulaşıcı değildir. Kanserin hiç bir türü kişiden kişiye herhangi bir temas yolu ile bulaşmaz.
Peki bu konuda kafalarda soru işaretini yaratan asıl faktör nedir? Neden kanserin bulaşıcı olduğu konusundaki sorular bu kadar sık soruluyor ? Bu konuda yaptığımız incelemelere göre şöyle bir sonuca ulaştık;

Bilindiği gibi karaciğer kanserinin en önemli nedenlerinden biri hepatit virüsüdür. Özellikle hepatit B ve C hastalarında karaciğer kanseri riski artıyor. Karaciğer kanseri bulaşıcı olmamasına rağmen hepatit hastalığı bulaşıcıdır.
Yine rahim ağzı kanseri hastalığının ne önemli nedeni HPV virüsüdür. HPV virüsü yerleştiği bölgelerde oluşturduğu deşiklikler ile kansere zemin hazırlamaktadır. İşte bu HPV virüsü kişiden kişiye bulaşır. En sık bulaşma yolu da cinsel ilişkidir.

Kanser hastalığının bulaşıcı olduğu yolundaki bazı düşüncelerin temelinde hepatit ve HPV gibi virüslerin bulaşıcı olması yatıyor. Bu virüsler kansere zemin hazırlayabilir ve bulaşıcıdır. Ancak kanser hastalığının kendisi bulaşıcı değildir.
Bu nedenle kanser hastaları ile aile fertlerinin teması konusunda herhangi bir sakınca bulunmamaktadır

Sağlıklı bir insan kanser olan bir insandan kanser kapmaz.
Kanser seks, öpüşme, dokunma, yemekleri paylaşma veya aynı havada nefes almak yoluyla bir kişiden diğer kişiye bulaşmaz.

Bir insandaki kanser hücreleri, sağlıklı diğer bir insanın vücuduna geçerek yaşamaya devam etmezler. Sağlıklı bir insanın bağışıklık sistemi başka bir insan vücudundan yabancı hücreleri algılar ve onları yok ederler.
Çok ender durumlarda, kanserli kişiden alınan organ naklinde, organın nakil edildiği kişide kanser oluşabilir. Bunun olabilmesine neden olan ana faktör organ nakli yapılan kişinin kullandığı ilaçların bağışıklık sistemini zayıflatmasıdır. Bu durumda bağışıklık sistemi karşı koyamaz ve nakil yapılan organdan etkilenir. Bunun önüne geçebilmek için organ donörleri bu yüzden titizlikle taranmaktadır.

Fakat mevcut çalışmalar göstermiştir ki, donör kanser hastası olmamasına rağmen, organ nakli olan kişilerin organ nakli olamayan kişilere göre kanser olma oranı daha yaygındır. Bu aynı zamanda nakil uyuşmazlığını ortadan kaldırmak için kullanılan ilaçlardan da kaynaklanmaktadır. Bu ilaçlar bağışıklık sistemini zayıflatmakta,ve kanser ataklı hücrelere karşı direnmesini azaltmaktadır.
Bir kadın hamileliği esnasında kanser hastası ise,kanser fetüsü nadiren direkt etkilemektedir. Bazı kanser türleri anneden plasentaya geçebilir (anne ve fetus arasındaki bağlantıda bulunan kanserler) ama bir çok kanser türü fetusu etkilemez. Çok nadir olarak bir cins cilt kanseri olan melonama plesanta ve fetüste de gözlemlenmiştir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp