Cilt Hastalıkları Tedavisi

Cilt Hastalıkları Tedavisi :

Atopik egzema, derinin enflamasyonu ile oluşan kronik bir hastalıktır. Sorun; derinin kızarması ve kaşıntıyla başlar, şiddetli durumlarda kabuklanma ve sızıntı görülebilir. Egzama kaşıntı gibi rahatsızlıklara neden olmasının yanı sıra; özellikle el ve kollarda hoş olmayan bir görüntü oluşturduğu için de hastanın yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilmektedir.

Hastalığın tedavi yöntemleriyle ilgili olarak, hastaların her safhada nemlendirici kullanmalarının yararlı olduğunu, alevlenmelerin şiddetlenmesi halinde antienflamatuar ilaçlar alınmasının gerekli olduğu söylenebilir.

Hastalığın tedavisi için birkaç yıl öncesine kadar sadece topikal steroidler kullanılıyordu. Kortizon içeren bu ilaçların uzun süreli kullanımında; derinin incelmesi, atrofi ve taleanjektazi, yani damarların yüzeyde belirginleşmesi gibi yan etkiler oluşabilmektedir.

Egzama tedavisinde son yıllarda kullanılan yöntemlerden biri de fototerapidir.

Mantar Enfeksiyonları

Cildin üst tabakasında tırnak ve saç gibi yerlerde üreyen, küf benzeri mantarlarla enfeksiyon olmasıdır. Geçiş genelde insandan insana veya hayvandan insana olabilir.

Nedeni

Mantar enfeksiyonu her yaşta olabilir. Tinea capitis (saç mantarı), tinea cruris (kasık mantarı) ve tinea pedis (ayak mantarı), tinea barbae (sakal), tinea unguim (tırnak) bazı mantar enfeksiyonlarıdır.

Şikayetler

Etkilenen bölgede kaşıntı, cilt lezyonları ve kızarıklık, halkasal şekilli lezyonlar, koyu veya açık renkli değişik alanlar gibi belirti ve şikayetlere neden olabilirler.

Tanı ve tedavi

Tanı esas olarak cildin görünümüne göre konur. Bazı mantarlar özel bir mavi ışıkla karanlık odada incelenirse floresan verirler. Kesin tanı mikroskopla alınan parçaların incelenmesi ile konur. Ciltten alınan kazıntı ayrıca laboratuara gönderilerek kültürde üremesi değerlendirilebilir.

Tedavide kişisel bakım çok önemlidir. Deri temiz ve kuru tutulmalıdır. Ciddi ve uzun süreli enfeksiyonlarda hekime başvurulmalıdır. Doktorunuz ağızdan kullanılan veya cilde sürülen ilaçlar önerecektir. Tedavi edilmediği zaman üzerinde bakterilerin üremesi ile ikincil bakteriyel enfeksiyonlar oluşabilir.

Önlem

Genel olarak iyi temizlik şartları enfeksiyonu önlemeye yardımcıdır. Mantarlar bulaşıcı olduğu için elbise, saç fırçası veya kişisel kullanılan gereçler risk grubunda olan veya mantar geçiren insanlarla paylaşılmamalıdır.

Vitiligo

Vitiligo; pigment kaybı nedeniyle ciltte düzensiz beyaz alanların bulunduğu cilt sorunu olup her yaşta ortaya çıkabilmektedir. Ancak, genetik eğilimi olan veya koyu tenli kişilerde yatkınlık daha fazladır.

Bu rahatsızlığın nedeni tam olarak bilinmemekle beraber pigment üreten melanosit hücrelerinin deri veya çevre dokulara hasar vermeksizin kaybına bağlı olarak otoimmünite üzerinde durulmaktadır.Lezyonlar düz, pigmentasyonsuz, düzensiz ve koyu sınırlı olarak görülmektedir. Sıklıkla etkilenen bölgeler yüz, dirsekler ve dizler, eller ve ayaklar ve genital bölgedir. Ayrıca, travma ve basınç görmüş bölgeler de etkilenebilmektedir. Vitiligoda güneş yanığı gibi komplikasyonlar sıklıkla görülebilirken; Pernisiyöz anemi, Hipertiroidizm ve Addison hastalığı gibi sistemik hastalıklarla da ilişkili olabileceği bildirilmektedir. Fizik muayene ve sorgulama tanı konması için yeterlidir. Ek bir tanı yöntemine başvurulmasına gerek yoktur.

Vitiligo Tedavisindeki Gelişme;

Fotodinamik tedavi ve psödükatalaz krem ile vitiligo tedavisinde kolay ve etkili bir tedavi sağlamak mümkündür.Tedavide Psödokatalaz içeren bir krem vitiligodan etkilenmiş deri bölgelerine günde iki kez toplam 8 - 12 hafta süreyle uygulanıyor. Uygulanan kremdeki aktif madde "Psödokatalaz" vitiligo hastalarında deri içinde oluşan aşırı reaktif oksijen radikallerinin yok edilmesini sağlıyor. Bu sayede melanin pigment oluşum mekanizması tekrar çalışmaya başlıyor.

Bu tedaviye ek olarak haftada iki kez yoğun kırmızı ışık uygulayarak yapılan Fotodinamik tedavi ile deri içinde renk üreten hücreler uyarılarak daha hızlı kozmetik kapanma sağlanabilir.

Fotodinamik tedavi yanıta bağlı olarak 16 - 24 seans arasında uygulanmaktadır. Fotodinamik tedavide kullanılan ışığın Ultraviyole spektrumunda olmaması nedeniyle deride karsinojenik etki gibi risklerinin bulunmaması diğer bir avantajıdır.

Sedef Hastalığı


Neredeyse her 100 kişiden birinde görülen sedef hastalığı cilt üzerinde kırmızı lekeler üzerine beyaz pullanmalar şeklinde görülen bir rahatsızlıktır. Genetik eğilimli olduğu bilinen, fakat nedeni tam olarak anlaşılamayan sedef hastalığı hastanın yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bir sorundur.

Genellikle sedef hastalığı olan kişilerin duygusal, hassas, çabuk üzülen yapıya sahip olmalarının yanında; güneş yanığı, bazı ilaçlar, boğaz iltihabı ve sürtünmeyle oluşan durumlar gibi nedenlerden de kaynaklandığı düşünülmektedir.

Saçlı deri, diz, dirsek ve sırtın alt kısmı sıklıkla tutulan bölgelerdir. Ancak vücudun diğer bölgelerinde görülebilecek şekilde de seyredebilir.

Nasıl Tedavi Edilir?

Genellikle güneşlenmenin sedef hastalarına çok iyi geldiği bilinmektedir. Ancak uzun süre güneşlenmenin ultraviyole ışınlarına maruz kalınacağı düşünüldüğünde, hastalığı tedavi ederken bir yandan da bu olumsuz ışınları ciltte barındırmak cilt yaşlanmasına ve hatta cilt kanserleri riskinin artmasına neden olabilir.

Ancak son yıllarda geliştirilen ışık tedavileriyle hem ultraviyolenin olumsuz etkilerinden kurtularak tedavinin etkinliğini arttırmak, hem de lokal olarak sadece sedefli bölgeye uygulanabilmesinin kolaylığını yaşamak mümkündür.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp