Cerrahi Ameliyatlar

Cerrahi Ameliyatlar :

Bel ağrısını çekmek yerine mutlaka uzman yardımı alın

Bel fıtığı, omurgalar arasındaki "disk" adı verilen elastiki kıkırdak dokunun, omurgaların basısı nedeniyle öne doğru kayarak, bacağın çeşitli bölgelerine giden sinirleri sıkıştırması sonucu oluşur. Ani bir zorlama, ağır eşya kaldırma ve ters bir hareket bel fıtığına neden olabilir. Tek veya her iki bacağa vuran ağrılar, ayaklarda uyuşmalar, hareket kısıtlılıkları, yürüme ve oturmada güçlük bel fıtığının en sık görülen belirtileridir. Bel fıtığı ilerlediği takdirde bu tabloya; iktidarsızlık, çabuk yorulma, idrarını tutamama ve yürüyememe gibi belirtiler de eklenebilir. Günümüzdeki modern tanı yöntemleri sayesinde Manyetik Rezonans (MR) ile bel fıtığı teşhisi kolaylıkla konulmakta ve derecesi belirlenebilmektedir.

Başlangıç seviyesindeki bel fıtıkları ilaç tedavisi ve fizik tedaviye yanıt verebilir

Bel fıtığın tedavisi, fıtıklaşmanın, yani disk dediğimiz elastiki maddenin bacağa giden sinirlere yaptığı basının derecesine bağlıdır. Eğer sadece bel ve bacak ağrısı mevcut ise ve herhangi bir uyuşukluk, güç kaybı, hareket kısıtlılığı yoksa bel fıtığı başlangıç safhasında demektir. Bu halde hastaya kas gevşetici ve ağrı kesici ilaçlarla birlikte yatak istirahati önerilir. Ancak her şeye rağmen hastanın şikayetleri devam ediyorsa fizik tedavi uygulanmalıdır.

İlerleyen safhalarda cerrahi müdahale şart

Uygulanan tıbbi tedavilere rağmen ağrılar devam ediyorsa, bacaklarda güç kaybı ve incelme mevcutsa ve hatta bazı hastalar idrarını yapamıyorsa, bu durum; bel fıtığının ileri safhada olduğunu düşündürür ve kesin tedavisi cerrahi müdahaledir. Eğer cerrahi müdahale yapılmaz ise bu rahatsızlıklar artarak devam edebilir; hatta hastanın ayaklarında felç olma riski ortaya çıkabilir.

Mikrocerrahi yöntemi ile hasta bir hafta içinde normal yaşantısına dönebiliyor

Gelişen teknoloji sayesinde bel fıtığı ameliyatlarında hem hekim hem de hasta konforu artık çok daha ön plandadır. "Mikrodiskektomi' işlemi, hastaların iyileşme ve sosyal yaşama dönüş sürelerini kısaltması sayesinde, bel fıtığı ameliyatlarında sıkça başvurulan bir yöntemdir. Bu yöntem sayesinde sadece 1,5- 2 cm` lik bir kesi yapılmakta ve ameliyat sonrası cilt yüzeyine dikiş atılmamaktadır. Ameliyatın gelişmiş mikroskoplar altında yapılması, ameliyat bölgesindeki sinirlerin 25- 40 kat büyütülerek görülmesini sağlamakta; böylece sinirlerin hasar görme riski sıfıra inmektedir.

Ameliyattan 1 hafta sonra araba kullanmak bile mümkün

Toplumda yaygın olan, bel fıtığı ameliyatlarının riskli olduğuna dair inanç son derece yanlıştır. Çünkü hastalar bu ameliyattan sonra eski yaşam kalitesine kolaylıkla geri dönebilmektedirler. Bu yöntem sayesinde hastalar ameliyat olduktan 6-7 saat sonra yürüyebilmekte, ameliyat oldukları gün taburcu olabilmektedir. Hasta ameliyat olduğu gün uçakla, ameliyattan bir gün sonra arabayla ya da otobüsle uzun yolculuğa çıkabilmektedir. 7- 10 gün sonrasında ise günlük yaşama tamamen dönüş sağlanabilmekte hatta araba kullanılabilmektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp