Belde Kas Spazmı

Belde Kas Spazmı :

Beli destekleyen bağların kasların aşırı gerilmesi sonucu kas spazmı oluşur. Ağır yük kaldırmak, düşmek, yüksek bir yerden atlamak sert sporlarla uğraşmak bel tutulmasına neden olur.Vucüdun buna verdiği cevap kas spazmıdır. Rüzgar, ceyran ve değişen mevsimler kas spazmının artmasına neden olur. Konu hakkında detaylı bilgilere bu makalemizden ulaşabilirsiniz.

Belde Kas Spazmları;

Bel ağrısı, eklemler, bağlar, kaslar ve diskten kaynaklanabilir.Sel ağrılarının çoğunluğu mekanik kaynaklı(omurganın işlevsel ya da yapısal bozukluklarına bağlı)bel ağrılarıdır ve bunların pek az bir bölümü bel fıtıklarına bağlıdır.

Mekanik kaynaklı bel ağrılarıBel zorlanması (akut ya da kronik)Dejenerasyon/Kireçlenme (Osteoartroz)Bel daralması (spinal stenoz)Bel fıtığı
Duruş bozuklukları, Bel kayması, Kırık, Fibromiyalj

Mekanik kaynaklı olmayanlar

  • Yangısal (iltihabi) /Romatizmal infeksiyöz
  • Metabolik (osteoporoz, Paget hastalığı)
  • Tümör
  • Damarsal
  • iç organlardan yayılanlar
  • Psikojenik
  • Myofasiyal ağrı

Bel zorlanması :

Kaslar ve bağlar yeterince güçlü ve esnek değilse, yerden bir kitap almak ya da yukarıdaki rafa uzanmak bile bel zorlanmasına neden olabilir. Beldeki ağnya duyarlı yapıların, omurganın hareketiyle uyarılması sonucunda bel ağrısı ortaya çıkar.

Mekanik stresler sonrasında ortaya çıkan bel ağrısıdır. Kötü kullanma ya da aşırı kullanma sonrasında bel kaslarının, bağlarının ya da eklemlerin zedelenmesini ifade eder.

Dejeneratif değişiklikler :

Yaşın ilerlemesiyle birlikte diskin su tutma özelliği azalır.Zamanla disk kurur, esnekliği ve yüksekliği azalır ve sonuçta işlevlerini yitirir.

Omurlar üzerindeki koruyucu özelliğinin ortadan kalkmasıyla omurlarda bozulmalar (dejenerasyon) ortaya çıkar. Omurlar birbiri üzerinde sürtünmeye ve birbirini aşındırmaya başlar.
Omurlar arası aralık daralır, düzensizleşir, yeni kemiksel oluşumlar ortaya çıkar.

Yaşlanmayla birlikte kaslar da zayıflar, bağlar esnekliklerini yitirir. Bu yapıların da koruma işlevlerinin böylece azalması, omurlardaki yıpranmanın hızlanmasına katkıda bulunur.

Bu değişiklikler omurga kanalının ve omurilikten çıkan sinirlerin omurgayı terk ettikleri deliklerin daralmasına ve sinirlerin bası altında kalıp sıkışmalarına yol açar.

Omurga kanalının daralması, ı uzun yürüyüşlerde ve özellikle yokuş inerken kanalın daha da daralması sonucunda bacaklarda şiddetli ağnya yol açar.

Bacaklara giden sinirlerin çıkış deliklerinin daralması sonucunda bası altında kalması da siyatik tarzında bel ağnsı ortaya çıkarır.

Bel fıtığı, belden ayaklara kadar yayı la siyatik sınırı boyunca şiddetli ağrılara yol açar.

Kas spazmı :

Kas spazmı, kasların ağrıya karsı verdiği koruyucu bir yanıttır. Bel zorlanması ya da disk fıtığı gibi durumlarda o bölgedeki kaslar, beli hareketsizleştirmek ve zedelenmenin ilerlemesini önlemek için kasılırlar.

Ancak bu koruyucu kasılma hastanın canını çok yakar. Bu nedenle,kas gevşeticiler ağn kesiciler,bölgesel sıcak uygulamaları spazmın azaltılmasında yardımcı olabilir.

Bel fıtığı :

Yaşlanmayla birlikte diskin halkasal bağları esnekliğini yitirir, su kaybeder ve zamanla ince çatlaklar ortaya çıkar. Diskin içindeki jölemsi çekirdeğin bu çatlaklardan girerek arkaya doğru balonlaşmasma "fıtık" denir.

Fıtıklaşan disk, omurgayı arka yanlardan terk eden çevresel sinir üzerine baskı yaparak "siyatik" ağnsına yol açar.

Bu durumda siyatik sinirin yolu boyunca belden ayağa kadar yayılan şiddetli ağn ortaya çıkar.

Duruş bozuklukları :

Omurganın varolan eğriliklerinin artması ya da azalması sık karşılaşılan bel ağrısı nedenleri arasındadır.

Sırt kavsinin artması (kamburluk) genellikle osteoporoz nedeniyle birkaç omurun kırılması sonucunda ortaya çıkar.

Bazen kötü alışkanlığa bağlı kambur duruş gelişebilir. Bazen de doğumsal bir şekil bozukluğu olarak karşımıza çıkar.

Bel çukurluğunun artması kötü duruş alışkanlığı, gebelik sırasında ya da omurgada yapısal anormallik sonucunda ortaya çıkar.

Bel çukurluğunun azalması ise genellikle kas spazmı sonucudur. Bir başka duruş bozukluğu ise, omurganın yana eğilmesi (skolyoz) dur.

Tüm bu duruş bozuklukları kaçınılmaz olarak oei ağrısına neden olur.

Bel kayması :

Bir omurda doğumsal ya da sonradan yıpranma sonucunda "spondilolizis" adını alan bir bozukluk ortaya çıkar.

Eğer bu bozukluk, omurun iki yanında olursa omur öne doğru kayar.

Birçok olguda bozukluk doğumsal olduğu halde, buna bağlı bel yakınmalan 20'li yaşlara dek ortaya çıkmaz.

Bu yaşlardan itibaren kas-bağ desteğinin bozulmaya başlamasıyla birlikte yakınmalara neden olmaya başlar.

Tedavide korseleme, fizik tedavi yöntemleri, egzersiz ve ilaçlardan yararlanılır, ileri olgularda cerrahi yolla sabitlerne gerekebilir.

Bel kayması genellikle, bir omurda doğumsal ya da sonradan ortaya çıkan bir yıpranma sonucu gerçekleşir.

Yorumlar

  • Ser**********
    7 yıl önce
    iyi Akşamlar hocam benim şu ben 4 GÜNDÜR ACİLDEN ÇIKAMIYORUM Belim.agrıdıgı için beyin cerrahına gittim kas gevşetici ve igne kulladıgım.halde hiçbir.faydaaını görwmedim.agrı omiriligimin yanında kı kaslardan baslayıp vücüdümün hdr hdrind ulasıyor bu da datanılmaz bir acıya neden oluyor.ve ilaç kullanmama ragmen geçmiyor tamamn kitleniyorum bana emae çekilecwk ama onun günü de çok uzun randevusunu beklemek zorundatım vereceginiz bilgiler için şimdiden tesekkür ediyorum.İyi Çalışmalar dilerim.....
    • Şifalı Bitkilerim
      7 yıl önce
      Öncelikle sorunumuzun ne oldugunu bilmemiz gerekir. Farazi konuşmak yanlış olur. MR sonucu beklemeliyiz. Daha sağlıklı bir yol izlememiz için bu sonuçlar önemli, Sonuçları bize ulaştırabilirsiniz. aşağıda mail adresi ve irtibat bilgileri mevcuttur. Allah şifa versin. [email protected] Bilgi Hattı : 0224 2-3-4-5-6-7-8
  • Sev** Yı****
    7 yıl önce
    omirilikteki daralma ile ilgili ameliyatsız çözümler ne olabilir acaba tavsiyelerinizi beklıyorum
    • Şifalı Bitkilerim
      7 yıl önce
      Alp dağlarından toplanan 50 ye yakın bitki bileşeninden,genetik mühendisler tarafından özel olarak hazırlanmıştır.Omurilik darlığında, Şişlikler, ağrılar ve ödemlerde, romatizma, fıtık, kireçlenme ağrılarını kesmede yardımcı ,tedaviye yöneliktir. hareket kolaylığı sağlayan bir bileşendir. incelemek için linki tıklayınız. Bilgi Hattı : 0224 2-3-4-5-6-7-8

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp